Systém 4. kx

15. 6. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty
Bohumil Kartous nedávno upozornil v Britských listech na, zdá se, skvělou publikaci REKRUT 244. Je dobré si ji přečíst. Jako hodně volné pokračování románu „1984“, zasazené ale do technologií, které už Orwell odhadovat nemohl. Hledá a částečně i odhaluje, co je v životě skutečné, co důležité, co je iluze, co manipulace, co rizika přemrštěné závislosti na technologiích, co sebedestrukce, jaký je význam jedince, jaká je moc strachu, co je cílem koho a proč tomu tak je.

U téhle knížky si člověk uvědomí, že díky naší časté neschopnosti přiměřené pokory, povznášející solidarity, solidních lidských vztahů... porozumění... lásky... může „technologická“ společnost zvlčit tak dokonale, že jediným možným řešením bude už jen pád / či / návrat ke skutečným kořenům (variabilní úhel pohledu).

Pak si pustíme televizní zpravodajství a vlastně docela podobně jako kdysi, za skorosocialismu = zhola nic o důležitých věcech. Jen rozpadající se cepy a drť slámy domlácená nakonec na prach. Ať se práší za politickým kočárem! Smutný pohled na hloupé panoptikum.

Když už jsem u knížek, dobrým „studijním“ materiálem je i 1924 – ROK, KTERÝ STVOŘIL HITLERA. Možná, že dvě citované knihy by se mohly (nebo spíš měly?) stát povinným slabikářem a čítankou ministrů, poslanců, senátorů... ale i podnikatelů, bankéřů, rentiérů... tedy pokud se chtějí stát či zůstat lidmi.

Zdá se, že v jejich vzájemně se doplňujícím obsahu nechybí nic důležitého, vlastně ale... k připomenutí je tu ještě jeden titul: DEN, KDY DOŠLY PRACHY od českého autora, který napřed dlouho materii hospodářské krize na počátku minulého století v USA studoval a pak teprve psal.

Když všechno spojíte dohromady, dojdete nejspíš k závěru, že kriticky potřebujeme v naší politice najít skutečnou osobnost, která se s námi, za nás a pro nás (občany) porve o věci příští. Možná potřebujeme nějakého Franklina Delano Roosevelta. Člověka, který se pro záchranu celé společnosti nebude bát využít peníze bohatých, který se bez váhání postaví i za její nejnižší třídu a který bude mít takové renomé, že ho i armáda bude chránit jako národní poklad. Člověka, který se, třeba i přes své různé handicapy či slabiny, nebude bát tvrdě prosadit bohulibá řešení. Člověka, který se ve sporu silných se slabými zastane té správné strany.

0
Vytisknout
3981

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023