Rekordní průměrná globální teplota pro začátek června překonána

16. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Průměrné globální teploty na začátku června byly nejvyšší, jaké kdy monitorovací jednotka Evropské unie za toto období zaznamenala, čímž "podstatným rozdílem" překonaly předchozí rekordy.

Zpráva přichází v době, kdy oficiálně dorazil klimatický jev El Niňo, což vyvolává obavy z extrémního počasí a dalších teplotních rekordů.

"Svět právě zažil nejteplejší zaznamenaný začátek června, po měsíci květnu, který byl o méně než 0,1 stupně Celsia chladnější než nejteplejší květen v historii," uvedla Samantha Burgessová, zástupkyně ředitele Copernicus Climate Change Service (C3S).

"Globální průměrné teploty vzduchu na povrchu v prvních dnech června 2023 byly s výrazným náskokem nejvyšší v datovém záznamu ERA5 za začátek června," uvedl Copernicus. Některé údaje jednotky sahají až do roku 1950.

Program Copernicus nedávno oznámil, že globální oceány byly minulý měsíc teplejší než v kterémkoli jiném zaznamenaném květnu.

Jednotka také uvedla, že na začátku června globální teploty překročily předindustriální úroveň o více než 1,5 ° C, což je nejambicióznější limit pro globální oteplování v Pařížské dohodě z roku 2015.

Podle údajů byla denní globální průměrná teplota mezi 7. a 11. červnem na nebo nad hranicí 1,5 °C a 9. června dosáhla maxima 1,69 ° C nad ní.

Zatímco v červnu je to poprvé, co byl strop překročen, v posledních letech byl tento limit několikrát překročen v zimě a na jaře.

"Každý zlomek stupně je důležitý, abychom se vyhnuli ještě závažnějším důsledkům klimatické krize," řekla Burgessová.

El Niňo, což ve španělštině znamená "malý chlapec", je poznamenán nadprůměrně vyššími povrchovými teplotami moře ve středním a východním Tichém oceánu poblíž rovníku.

Tento vzorec počasí se naposledy vyskytl v letech 2018-19 a probíhá v průměru každé 2-7 let.

Většina nejteplejších zaznamenaných let přišla během El Niňa a vědci se obávají, že toto a příští léto by mohly zaznamenat rekordní teploty na pevnině i v moři.

"Vzhledem k tomu, že se současné El Niňo nadále vyvíjí, je dobrý důvod očekávat v nadcházejících dvanácti měsících období, během nichž globální průměrná teplota vzduchu opět překročí předindustriální úrovně o více než 1,5 °C," uvedl Copernicus.

Monitorovací jednotka sídlí v německém městě Bonn, kde probíhají rozhovory o klimatu pod vedením OSN před klimatickým summitem COP28, který se má konat na konci roku v Dubaji.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5739

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023