Ruská agrese na Ukrajině: těžké boje na frontě poté, Kyjev hlásí první úspěchy v protiofenzívě; ICC zahájil vyšetřování katastrofy přehrady Kachovka

12. 6. 2023

čas čtení 10 minut

Za uplynulý den proběhlo 25 bojů, sděluje Ukrajina; zástupci mezinárodního trestního soudu navštívili Cherson, říká Zelenskyj

- Tři civilisté byli zabiti a 10 dalších zraněno poté, co ruské síly zahájily palbu na loď převážející evakuované osoby při povodních do Ukrajinou kontrolovaného města Cherson. Čtyřiasedmdesátiletý muž chránil svým tělem ženu před ruskou palbou a byl zasažen do zad, uvedla agentura Reuters. Dva z deseti zraněných byli policisté.
  
- Těžké boje na frontě po úspěších protiofenzívy, konstatuje Kyjev


Nejvyšší ukrajinské vojenské velení v pondělí uvedlo, že jeho síly svádějí těžké boje v ohniscích fronty, den poté, co Kyjev prohlásil, že dosáhl prvních skromných úspěchů při znovuzískávání území od Ruska v rámci protiofenzívy.

Během uplynulého dne proběhlo 25 bojů u  města Bachmut a dále na jihu u Avdijivky a Maryinky, vše v Doněcké oblasti, ale také u Bilohorivky v Luhanské oblasti, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Agentura Reuters rovněž sdělila, že Ukrajina v neděli oznámila, že její jednotky postoupily ke třem vesnicím v Doněcku: Blahodatne, Neskuchne a Makarivka.
 
Ukrajina vydala toto video, které ukazuje záběry z osvobození Storoževe.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar oznámila na svém kanálu Telegram osvobození Storoževe ukrajinskou námořní pěchotou.

Jedná se o opravdu maličké místo, vesničku, za řekou Mokri Jaly od Blahodatného, která byla o víkendu znovu dobyta. Napsala:

"Nad Storoževe opět vlaje národní vlajka a tak to bude s každou osadou, dokud neosvobodíme celou ukrajinskou zemi. Děkuji kontradmirálovi Mychajlovi Ostrogradskému, 35. samostatné brigádě námořní pěchoty.

    Pokračování ...

    Sláva Ukrajině!"

Podle ruských vojenských bloggerů se nyní bojuje o Urožin na jihu, protože Ukrajinci se probojovávají od vesnice k vesnici, a to na obou stranách řeky. Ukrajinští představitelé sdělují, že Rusové vyhodili do povětří malou přehradu na řece Mokri Jaly   ve snaze ztížit ofenzívu.
 

- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, přináší aktuální informace o vývoji událostí za posledních 24 hodin:

    Ráno a v noci ruská armáda zaútočila na Charkovskou oblast: jeden člověk byl zraněn v Ševčenkově, další byl zraněn při ostřelování Vilchůvky. V Choroševě byla zničena jedna dvoupatrová budova, druhá byla poškozena.

    Od dnešního rána je v Chersonské oblasti průměrná úroveň povodňové aktivity 3,29 m. Od včerejšího večera voda ustoupila o 64 m. Nádrž Kachovka již ztratila více než 72 % vody.

    Za uplynulý den byli v Chersonské oblasti v důsledku ostřelování ruskou armádou zabiti tři lidé a 12 zraněno; v Doněcké oblasti zemřel jeden člověk, další dva byli zraněni; v Záporoží byla zraněna jedna žena.

- Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v důsledku ostřelování ruskou armádou ve vesnici Novoselivka v Záporožské oblasti byla zraněna 50letá žena. Jako zdroj informace uvedla místní úřad.

- Ukrajinské síly získaly o víkendu území při provádění protiofenzivních operací v nejméně třech oblastech fronty, uvedl Institut pro studium války.

Americký thinktank uvedl, že ukrajinské síly dosáhly "vizuálně ověřených úspěchů" v Doněcké a Záporožské oblasti a že ruské zdroje "potvrdily, ale snažily se bagatelizovat" tyto úspěchy.

Institut ve své aktualizaci uvedl, že Kyjev oznámil, že ukrajinské síly provádějí útočné operace v oblasti Bachmutu a že ruské zdroje informovaly o pokračujících ukrajinských pozemních útocích na severním a jižním křídle města v Doněcké oblasti.

Geolokační záběry a ruské zdroje uvádějí, že ukrajinské síly osvobodily během pokračujících pozemních útoků několik osad jižně, jihozápadně a jihovýchodně od Velké Novosilky v západní Doněcké oblasti.

Institut citoval náměstkyni ukrajinského ministra obrany Hannu Maljar, podle které ruské síly přesouvají své nejbojeschopnější jednotky z chersonského směru směrem k Bachmutské a Záporožské oblasti.
 
- Těžké boje na frontové linii po protiofenzivních úspěších, sděluje Kyjev

Nejvyšší ukrajinské vojenské velení v pondělí uvedlo, že jeho síly svádějí těžké boje v ohniscích fronty, den poté, co Kyjev prohlásil, že dosáhl prvních mírných úspěchů při znovuzískávání území od Ruska v rámci protiofenzívy.

Během uplynulého dne proběhlo 25 bojů u východního města Bachmut a dále na jihu u Avdijivky a Maryinky, vše v Doněcké oblasti, ale také u Bilohorivky v Luhanské oblasti, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Agentura Reuters rovněž uvedla, že Ukrajina v neděli oznámila, že její jednotky postoupily ke třem vesnicím v Doněcku: Blahodatne, Neskuchne a Makarivka.

Tato tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit a ruští představitelé se k nim bezprostředně nevyjádřili.

Někteří významní ruští vojenští blogeři naznačili, že zatímco ukrajinské síly obsadily Blahodatne a Neskučne, boje o Makarivku pokračují.

- Mezinárodní soudní dvůr zahájil vyšetřování katastrofy přehrady Kachovka, říká Zelenskyj


Práce na vyšetřování mezinárodního trestního soudu v souvislosti s protržením přehrady Kachovka na Ukrajině a rozsáhlou záplavou, kterou to vyvolalo, již začaly, uvedl Volodymyr Zelenskyj.

Ve svém nočním videopřenosu v neděli ukrajinský prezident uvedl, že zástupci soudu v minulých dnech navštívili Chersonskou oblast.

Řekl:

"Hned první den po katastrofě zaslala generální prokuratura mezinárodnímu trestnímu soudu příslušnou žádost o vyšetření této katastrofy a práce již byla zahájena."
 
Zelenskyj uvedl, že je důležité, aby mezinárodní právní experti viděli následky katastrofy, včetně případů ostřelování zaplavených oblastí.

Úřady uvedly, že v neděli byli při ruském ostřelování člunů s evakuovanými osobami zabiti tři lidé.

Zelenskij uvedl, že ukrajinské záchranné týmy evakuovaly asi 4 000 obyvatel z postižených oblastí, včetně oblastí na Ruskem okupovaném východním břehu Dněpru.

 
- Ukrajina získává první "lokální" výsledky protiofenzívy, sděluje Kyjev

Ukrajina uvedla, že její jednotky získaly zpět tři vesnice od ruských sil na jihovýchodě země, což jsou první osvobozené osady, o kterých informovala od zahájení protiofenzívy minulý týden.

Kyjevské síly zveřejnily neověřená videa, na nichž vojáci vyvěšují ukrajinskou vlajku na vybombardované budově ve vesnici Blahodatne v Doněcké oblasti a pózují s vlajkou své jednotky v sousední vesnici Neskuchne, uvedla agentura Reuters.

V neděli to v televizi řekl Valerij Šeršen, mluvčí ukrajinského vojenského sektoru "Tavria":

    Podle jeho slov vidíme první výsledky protiofenzivních akcí, lokální výsledky.

Ukrajinská armáda také znovu dobyla Makarivku, další vesnici na jihu, a postoupila o 300 až 1 500 metrů ve dvou směrech na jižní frontě, uvedla náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar.
 
- Ruský prezident Vladimir Putin v pátek uvedl, že ukrajinský vojenský tlak je v plném proudu, ale že se mu zatím nepodařilo prolomit ruské obranné linie a utrpěl velké ztráty.

Kyjevští představitelé zavedli přísné období operačního klidu a vyzvali Ukrajince, aby nezveřejňovali žádné informace, které by mohly operaci ohrozit.

- Šéf ruských žoldnéřských jednotek Wagner Jevgenij Prigožin prohlásil, že jeho bojovníci nepodepíší smlouvy s ruským ministerstvem obrany, několik hodin poté, co se ministr obrany Sergej Šojgu snažil dostat dobrovolnické oddíly pod jeho kontrolu.
"Wagner nepodepíše žádné smlouvy se Šojguem," řekl v neděli Prigožin a dodal, že ministr "neumí řádně řídit vojenské formace". Wagnerje zcela podřízen zájmům Ruska, řekl Prigožin, ale jeho velitelská struktura by byla podřízením se Šojguovi poškozena.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly sestřelily ukrajinskou stíhačku Su-25 v Chersonské oblasti, kde protržení přehrady Kachovka vedlo k velkým záplavám. Rusko rovněž odrazilo tři ukrajinské útoky v Záporožské oblasti, uvedlo ministerstvo,   agentura Tass oznámila, že ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily ukrajinskou raketu poblíž Ruskem kontrolovaného přístavního města Berdiansk u Azovského moře.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina se neúspěšně pokusila zaútočit na plavidlo své černomořské flotily, které chránilo plynovody.
Loď podle něj monitorovala situaci na trase plynovodů TurkStream a Blue Stream v Černém moři.

- Podle náměstkyně kyjevského ministra obrany ruské síly vyhodily do povětří přehradu Chachovka, aby zabránily ukrajinským jednotkám zahájit ofenzívu a postupovat v jižní Chersonské oblasti. Hanna Maliar uvedla, že akce měla rovněž pomoci Rusku rozmístit zálohy v Záporožské a Bachmutské oblasti.

-  Rusko a Ukrajina si současně vyměnily téměř 100 vězňů. Mezi ukrajinskými zajatci byli příslušníci národní gardy a pohraniční stráže, kteří byli v akci na několika místech, mimo jiné u města Mariupol a u černobylské jaderné elektrárny.

- Ruský ministr obrany udělil medaile vojákům poté, co Moskva oznámila, že její síly při odrážení ukrajinské protiofenzívy zničily čtyři tanky Leopard německé výroby a pět bojových vozidel Bradley americké výroby. Sergej Šojgu byl ve státní televizi zaznamenán, jak v neděli uděluje zlatou hvězdu Hrdiny Ruska, nejvyšší ruské vojenské vyznamenání, vojákům, kteří podle svých slov zničili nepřátelské tanky a obrněná vozidla.

- Podle gubernátora oblasti Vladislava Šapši se v neděli brzy ráno zřítily dva drony v ruské Kalužské oblasti - jeden u obce Strelkovka, druhý v lese v Medynském městském obvodu. Nebyly zaznamenány žádné oběti a škody jsou jen minimální, uvedl na Telegramu.

- Občan USA, který byl tento týden v Rusku zatčen kvůli obvinění z užívání drog, je vojenský veterán a hudebník, který žije v Moskvě již téměř deset let. Travis Michael Leake a jeho kamarádka Valeria Grobanyuková byli zatčeni při protidrogové razii, která může ještě více rozdmýchat napětí mezi Washingtonem a Moskvou. "Nechápu, proč jsem tady," řekl muž, kterého ukázaly kamery a kterého ruská státní média identifikovala jako Leaka. "Nepřiznávám svou vinu."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3286

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2023