Ruská církev označila pacifismus za neslučitelný s pravoslavím

12. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruská pravoslavná církev má v úmyslu zbavit kněze Joanna Burdina jeho úřadu kvůli protiválečným kázáním. Církevní soud uznal pacifismus, ke kterému se hlásí, za cizí ruské pravoslavné církvi a nazval ho herezí, oznámil kněz na svém telegramovém kanálu.

Sám Burdin se od podzimu loňského roku snažil přejít z ruské pravoslavné církve do bulharské církve. Poté, co 16. března formálně požádal o přeložení, byl diskvalifikován z výkonu funkce. Církevní soud pro něj byl naplánován na 16. června.

Ve spisu je Burdin obviněn z různých obvinění, včetně "pseudopacifismu", protože kritizoval kroky ruských úřadů, nikoliv ukrajinských. Církev nebyla spokojena zejména s tím, že Burdin mlčel o "auto-da-fé uspořádané v jeho rodném městě Oděse - masovém upalování lidí, kteří obhajovali zachování ruského světa, které zůstalo nepotrestáno. Takže jeho pacifismus je imaginární, jednostranně orientovaný, jeho protiruská politická pozice je jasně viditelná, což je u nás vnímáno jako nepřijatelné, a co je důležité zdůraznit, radikálně se odchyluje od pozice ruské pravoslavné církve, kterou nepochybně zná."

Hlavním obviněním proti Burdinovi bylo porušení prastarých kanonických pravidel, včetně pravidla svatých apoštolů, které předepisuje trest pro ty, kteří urážejí krále nebo úřady. Soud se domnívá, že kázání z března 2022, kde Burdin uvedl, že křesťané nemohou stát stranou, když jeden křesťan zabije druhého, diskredituje armádu.

Ruská pravoslavná církev dospěla k závěru, že pacifismus, kterým se Burdin snaží ospravedlnit, je neslučitelný s učením pravoslavné církve a v různých obdobích byl přítomen v heretických doktrínách.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3269

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2023