"Velký nárůst ruských ztrát" po začátku ukrajinské protiofenzívy

14. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Se začátkem ukrajinské protiofenzívy ruské síly utrpěly obrovský nárůst ztrát vojáků, podle údajů zveřejněných ukrajinskou armádou.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil zveřejňuje údaje o ztrátách ruských vojáků a vybavení jako součást své denní aktualizace. Za poslední týden Moskva ztratila 4 860 vojáků, z toho 1 010 během pátku, čímž se celkový počet zvýšil na 213 770.

Institut pro studium války (ISW), americký think-tank, ve čtvrtek uvedl, že dlouho očekávaná protiofenzíva Ukrajiny proti okupačním ruským jednotkám začala. Ukrajina provedla protiofenzívní operace s rozdílnými výsledky v nejméně třech sektorech fronty jako součást širšího protiofenzívy, které se rozvíjí od 4. června.

Ukrajina vyzvala k zachování operačního mlčení při své protiofenzívě s cílem získat zpět okupovaná území - a náměstkyně ukrajinské ministryně obrany Hanna Maljarová v pondělí na svých kanálech sociálních médií uvedla, že "nebude oznámeno žádné zahájení".

Mezitím Jevgenij Prigožin, šéf ruské polovojenské skupiny Wagnerova skupina, v úterý řekl, že ukrajinská ofenzíva "prolomila" ruské obranné linie kolem válkou zničeného města Bachmut ve východní části Doněcké oblasti Ukrajiny.

Dodal, že situace je "katastrofální".

ISW poznamenal, že ukrajinští představitelé signalizovali, že jejich síly přešly z "obranných na útočné" operace v oblasti Bakhmutu a dosahují zisku mezi 200 metry a téměř dvěma kilometry na křídlech města.

"Ukrajinské síly dosáhly od 4. června taktických zisků během omezených lokalizovaných protiútoků v západní Doněcké oblasti poblíž hranice Doněcko-Záporožské oblasti," uvedl ISW.

"Ukrajinské síly navíc provedly útok v západní Záporožské oblasti v noci ze 7. na 8. června, ale nezdá se, že by v době zveřejnění tohoto článku dosáhly zisku jako součást tohoto útoku."

Osint Defender, on-line zpravodajská skupina pracující s otevřenými zdroji, uvedla, že má geolokalizované snímky ukazující Ukrajinu používající nové západní tanky v konfliktu.

Odhady západních spojenců Ukrajiny mají také tendenci být konzervativnější než ukrajinské, i když mnohem vyšší než ty, které zveřejnilo Rusko. Na začátku května americká Národní bezpečnostní rada uvedla, že Rusko utrpělo jen od prosince 100 000 obětí, včetně 20 000 mrtvých. To následovalo po odhadu generála Marka Milleyho, předsedy sboru náčelníků štábů, v listopadu 2022, ohledně 100 000 obětí během prvních osmi měsíců invaze.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3591

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2023