17911

Brněnské déjà vu - Praha ruší sociální bydlení

17. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Motto: Koho si zvolíte, toho pak máte. Když si zvolíte stranu, která má v programu třeba likvidaci židů, nemůžete být překvapeni, že to pak realizuje. Jenže většině voličů v ČR to prostě nevadí. Tak je to se vším. (JČ)

Jako člen výboru pro bydlení hlavního města Prahy jsem tento týden dostal na stůl návrh na změnu pravidel přidělování bytů. Co jsem si v nich přečetl mě rozčílilo doběla. A říkám si, tohle už jsem někde zažil - podobným způsobem totiž zničila ODS naše projekty sociálního bydlení v Brně, píše Martin Freund.

Tahle pravidla totiž působí, jakoby je psal na objednávku někdo, jehož primární motivací není pomoci lidem v nouzi, ale pomoci hlavně sobě. Je v nich totiž zcela neomezený prostor pro libovolný klientelismus a korupci.
 
Není tu ani stopy po jakémkoli bodovacím systému, jakákoli snaha o férovost. Přidělení, nebo nepřidělení bytu radě doporučí pracovní skupina paní Udženiji. Své rozhodnutí nemusí žádným způsobem zdůvodňovat, není ničemu a nikomu odpovědná.




Rudý Mamula, Havlův Bakala…. a pan Petr v kanceláři 124, Úřad městské části Praha 10

18. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Petrovi s opravdovou úctou a mužskou něhou tam někam nahoru, kde má zasloužený klid

(Věnuji také radní pro sociální oblast a bydlení MHMP paní A. Udženiji k nedělnímu zamyšlení nad problémem s bydlením - je mi totiž naprosto jasné, že jindy nemá paní zastupitelka ani minutu času.)

Stát začátkem devadesátých let dvacátého století prodal, rozdal, vrátil a také zašmelil tisíce bytů a domů, které dnes vlastní neprůhledné řetězce domácích i mezinárodních podnikatelů a obchodují s touto komoditou - třeba jako s motorkami. Přitom se jedná o základní lidskou potřebu, která se nazývá byt. Je to místo, kde si můžete sundat boty, vykoupat se, vyspat se, odpočinout si…

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zničila ruský muniční sklad v Chersonu, sděluje představitel Oděsy

18. 6. 2023

čas čtení 12 minut

 
Představitelé Oděské vojenské správy označují sklad poblíž Ruskem okupovaného přístavního města Heničesk za "velmi významný

- Ukrajinské síly zničily muniční sklad v obci Rykove - oficiální představitel


Serhij Bratčuk, mluvčí Oděské vojenské správy, v neděli uvedl, že ukrajinské síly zničily "velmi významný" muniční sklad poblíž Ruskem okupovaného přístavního města Heničesk v jižní Chersonské oblasti.

"Naše ozbrojené síly zasadily ráno řádný úder - a velmi hlasitý - v obci Rykove v Heničeském okrese na dočasně okupovaném území Chersonské oblasti," uvedl Bratčuk v nedělním ranním videoposelství. "Byl tam velmi významný muniční sklad. Byl zničen."


Ukrajinská média zveřejnila videa, na nichž je vidět obrovský oblak kouře stoupající daleko na obzoru se zvuky výbuchů a hořících projektilů letících k nebi.

Rykove se nachází na železniční trati asi 20 km od Heničeska, přístavního města u Azovského moře na jihu Ukrajiny, které je od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 okupováno kremelskými silami.

- Ukrajinské síly údajně převzaly kontrolu nad Piatičkami na záporožské frontě
Ruskem dosazený představitel tvrdí, že Ukrajina dosáhla na této bojové frontě prvního vítězství od zahájení protiofenzívy na začátku tohoto měsíce

Ruský vojenský bloger War Gonzo rovněž informoval, že ruské jednotky "opustily" vesnici Piatychatky na Záporožské frontě. Autor naznačuje, že Ukrajina v oblasti soustředila velké rezervy, především pěchotu, ale také "těžkou obrněnou techniku", a klade si otázku, zda Kyjev aktivuje své rezervy pro pravděpodobný velký útok v oblasti.

Pokud by se to potvrdilo, byl by to první ukrajinský zisk vesnice za téměř týden a významně by to znamenalo zjevnou eskalaci ofenzívy na nejpřímější cestě na Krym, ačkoli právě v této oblasti je ruská obrana považována za nejsilnější.

Kmenový způsob uvažování je cesta do pekla

17. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Je nesmírně zajímavé, jak intenzivně a nemyslivě v ČR funguje kmenovost. Lidem stačí jeden drobný signál a už si vás podle něho zařadí do konkrétní "nepřátelské" skupiny, jakoby tento jediný signál znamenal, že máte zároveň desítky dalších charakteristik, které se údajně s tímto signálem sdržují. Takže napíšete, že od Petra Pavla bylo obrovskou mezinárodní botou zmiňovat se o internaci Japonců v USA za druhé světové války jako o příkladu jednání pro dnešek, přestože je to čin, za nějž se Spojené státy dnes hluboce stydí, a hned jste stoupenec Vladimíra Putina. A Jaroslavu Mikovi se děje totéž. Ale skutečnost je vždy složitější (JČ) :

Přátelé,

když opakovaně veřejně sděluji, že v případě zabitého romského kluka v Brně nelze na ukrajinské občany uplatňovat primitivní princip kolektivní viny, jsem některými Romy označován za někoho, kdo je proti Romům a stojí na straně Ukrajinců, píše Jaroslav Miko.

Ne, já stojím pouze na straně zdravého rozumu v souladu s mým vlastním svědomím.
Když veřejně uvádím, že romská komunita je frustrovaná a oprávněně pociťuje nespravedlnost, například v tom, že český stát a značná část majority pomáhá více ukrajinským běžencům než českým Romům ve smyslu dlouhodobé nespravedlnosti a nerovnosti, přičemž zdůrazňuji, že za tento stav nenesou vinu samotní ukrajinští běženci, jsem prozměnu z části majority označován za někoho, kdo je proti ukrajinským uprchlíkům a kdo je xenofob.

Holt s některými jedinci je to jak s malými dětmi. S tím těžko něco nadělat.

Každopádně kdyby někdo z vás měl dnes chuť a čas, tak od 22:30h budu mít prostor na CNN Prima NEWS v pořadu Pavlíny Wolfové 360° ještě ty věci dovysvětlit.

Do studia by měl společně se mnou dorazit ještě nějaký můj oponent, tak jsem zvědav, kdo to nakonec bude.

Držte mi palce!

Díky.😉

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinská protiofenzíva zaznamenává "taktické úspěchy" a vojáci postupují na jih

17. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Ukrajinští vojenští představitelé konstatují,  že postupně dosahují pokroku při vytlačování ruských sil z jižních sektorů země

Osmatřicetiletý Ruslan a jeho manželka Oksana mají tři děti. V den, kdy byl Ruslan u Bachmutu těžce zraněn, se mu narodil vnuk Tymofii.

Ruslan měl utrženou ruku, obličej poškozený střepinami a popáleninami, v obou nohách měl desítky střepin.

Ruslan vzpomíná, že když došlo k výbuchu, lidé kolem něj říkali, že je "náklad 200" [mrtvý]. On však přežil. Byl v komatu, podstoupil 8 operací, byly mu transfundovány téměř 4 litry krve.

"Teď uvidím svého vnuka na vlastní oči," říká Ruslan Oksaně po odpojení ventilátoru. "Všechno nejhorší mám za sebou. Udělají mi protézu a já se vrátím na traktor, abych pěstoval chleba."
 


- Ukrajina hlásí "taktické úspěchy" při postupu na jih

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar potvrdila, že vojáci "aktivně postupují" v rámci protiofenzívy na jihu země.

Maliarová uvedla: "Prakticky ve všech sektorech, kde naše jednotky na jihu útočí, zaznamenaly taktické úspěchy. Postupně postupují vpřed. V současné době činí postup až 2 km v každém směru.

Ukrajinské síly v okolí zničeného města Bachmut, které Rusko dobylo minulý měsíc, se snažily vytlačit ruské jednotky z okrajových částí města.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vývoj pochválil s tím, že "každý voják, každý náš nový krok, každý metr ukrajinské půdy osvobozený od nepřítele je nesmírně důležitý".


Utopení uprchlíci v Řecku: V podpalubí ztroskotané lodi bylo nejméně sto dětí

16. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Ztroskotání lodi v Řecku: V podpalubí bylo až 100 dětí, sdělují přeživší

V podpalubí  byly i ženy, přičemž se obávají, že počet 78 dosud potvrzených mrtvých by se mohl zvýšit na stovky.
 

Přeživší z přeplněné rybářské lodi, která se ve středu převrátila a potopila u řeckého pobřeží při jedné z nejhorších katastrof ve Středozemním moři za poslední roky, sdělili lékařům a policii, že v podpalubí plavidla cestovaly ženy a děti.

Bylo potvrzeno osmasedmdesát mrtvých, ale panují obavy, že počet obětí může jít do stovek.Mezi zachráněnými nejsou žádné ženy a děti.

Jeden Egypťan řekl v Channel 4 News, že je zděšen, že nemůže najít manželku. Má trvalý pobyt a pracovní povolení v Německu, avšak Německo odmítlo do země vpustit jeho manželku. Pokusili se tedy o překročení moře lodí z Libye.

Ukrajina: Těžiště války se přesouvá na jih, sděluje ukrajinská ministryně

16. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Kompliace záběrů z Chersonského regionu po protržení hráze v Nové Kachovce:


Ukrajinské síly dělají pokroky a mají mnohem méně mrtvých než Rusko

Těžiště bojů na Ukrajině se přesunulo na cestu k Mariupolu, kde ukrajinská ofenziva pomalu zatlačuje ruské síly a britské tanky Challenger jsou připraveny zapojit se do boje.

Hanna Maliar, náměstkyně ukrajinského ministra obrany, uvedla, že nejaktivnější boje již neprobíhají v okolí Bachmutu na východě Doněcké oblasti, ale na jihu a konkrétně ve směru dvou pobřežních měst Berďansk a Mariupol.

 16451

Tsunami finančních podvodů na Instagramu, Facebooku a WhatsAppu

16. 6. 2023

čas čtení 8 minut


Zásadní požadavky na společnost Meta, aby omezila nárůst podvodů na svých platformách, které budou letos britské domácnosti stát 250 milionů liber (6,8 miliard Kč).

 
Gigant v oblasti sociálních médií Meta čelí rostoucímu tlaku britských poslanců, spotřebitelských skupin a britského bankovního sektoru kvůli tomu, že nedokázal zabránit "tsunami" podvodů na Facebooku, Instagramu a WhatsAppu, kde Britové každý den přicházejí o částky, které jim "změní život".

Vyšetřování deníku Guardian odhaluje lidské příběhy, které se skrývají za podvody na platformách společnosti Meta, a tento týden zveřejněný celostátní odhad předpovídá, že neschopnost technologické firmy potlačit podvody bude britské domácnosti v roce 2023 stát 250 milionů liber.

 17737

Žádost o výpis z důchodového účtu (veřejný dopis)

16. 6. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 6 minut

Ing. Marian Jurečka
Ministr práce a sociálních věcí ČR

Vážený pane ministře,

nevím jak se to stalo, ale život mi pomalu uběhl a najednou jsem se ocitl ve věku, kdy většina lidí odchází do důchodu. Je mi 66 let a nárok na český starobní důchod jsem získal dosažením věku 62,5 let, tedy koncem června 2020. Od té doby, tj. celé tři roky po dosažení důchodového věku, mi nebyla ČSSZ schopna správně stanovit můj starobní důchod na základě platby do třech systémů ve třech zemích, pořád pracuji. To dokládá, jak je tato, Vámi řízená, organizace obecně neschopná.

Co se nám děje před očima?

15. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Vidím zavírání ubytovny v Praze - Michli k 30.6. 3023. Tuto ubytovnu zajistil  bývalý ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček. S jeho odchodem a nástupem nového vedení se však těsně před dovolenými, v hezkém počasí, potichu, tato životně důležitá ubytovna uzavře.


Lubomír Zaorálek na" mrtvém" sjezdu naprosto zničené nejstarší české levicové strany ´citoval George Orwella: "Nejtěžší je pochopit to, co se nám děje přímo před očima." Pro mne asi nejzajímavější věta celého sjezdu.

V mém oboru sociální práce je nejvíce vidět uzavřený kruh vlastně spokojených, smířených lidí v systému jednotlivých center, organizací, úřadů, institucí, který jim umožňuje snesitelný život za to, že již všichni společně několik desítek let budujeme sociální Potěmkinovy vesnice, které jako cvičené opičky předvádíme za účasti politiků veřejnosti.


Ruská agrese na Ukrajině: 150 dětí bylo uneseno z Luhanska a odvezeno do Ruska, sděluje Ukrajina

16. 6. 2023

čas čtení 13 minut

- Ukrajinský diplomat Olexander Ščerba na Twitteru upozorňuje, že   v Kyjevě přichází letecký poplach v době, kdy Ukrajina vítá mírovou delegaci z Afriky. "Sirény teď. Putin vítá v Kyjevě africké vedoucí představitele."

- Vysoce postavený ruský generál, který byl v úterý zabit při ukrajinském raketovém útoku v Záporožské oblasti, byl podle britského ministerstva obrany v době své smrti pravděpodobně zastupujícím velitelem 35. ruské kombinované armády (CAA).

Ministerstvo ve své poslední zpravodajské zprávě uvedlo, že generálmajor Sergej Gorjačev, náčelník štábu CAA, byl "téměř jistě" zabit při úderu na velitelské stanoviště na jihu Ukrajiny.

V úterý potvrdil smrt ruský představitel dosazený na Ukrajině Vladimir Rogov a vyjádřil soustrast.

Britské ministerstvo obrany ve své zprávě zveřejněné na Twitteru uvedlo, že Gorjačev je prvním potvrzeným ruským generálem zabitým na Ukrajině v tomto roce.

Vzhledem k tomu, že jmenovaný velitel 35 CAA, generálporučík Alexandr Sančik, údajně vyplňoval mezeru ve vyšším velitelství, existuje reálná možnost, že Gorjačev byl v době své smrti zastupujícím velitelem armády.
 
Ministerstvo uvedlo, že Gorjačevova smrt "pokračuje ve válečném historii, která je pro 35. CAA složitá i kontroverzní".

    V březnu 2022 byly tyto složky armády přítomny masakru civilistů v Buče a v červnu 2022 byly síly z velké části zlikvidovány poblíž Izjumu.



 20393

Pokud sociální demokracie chce objevit Západ, bude to pro ni hodně hořké

16. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Viděl jsem právě obrázek s nějakými smějícími se lidmi, mladými lidmi, a je tam napsáno: „Jsme socdem, jako na Západě!“. Co tím je vlastně míněno „jako na Západě“? Na Západě sociální demokracie vládne velkým městům a volí ji mladí, vzdělaní lidé. U nás měla sociální demokracie voličské zázemí v důchodcích na venkově a ztratila i je, ve prospěch Babiše.

Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

 20413

Problém pana Nekuly nebyla komunikace

16. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem ve středu na Českém rozhlase poslouchal různé komentáře k rezignaci ministra Nekuly, měl jsem silný pocit, že se stalo módou vytýkat vládě a vládním politikům jenom nedostatky v komunikaci. V zásadě všechno dělají dobře, jen to neumějí komunikovat. Nekulu prý nahradí „zkušený politik“, bývalý šéf KDU-ČSL Marek Výborný, tak třeba ten komunikovat bude umět.

HRW: Pod vodou, v okupaci

16. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

 


Obyvatelé Ruskem okupovaných Olešek na Ukrajině věděli, že se musí dostat pryč, když kolem nich stoupala voda ze zničené přehrady Nová Kachovka, píše Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch ve svém denním přehledu událostí.

A to rychle.

Posbírali si osobní věci, které mohli, naskákali do aut a vydali se do vyšších poloh.

Když však dorazili na kontrolní stanoviště, ruští vojáci jim řekli: "Vy jste přece čekali, že se vrátí Ukrajina? Vraťte se a čekejte dál."

Přehrada byla zničena 6. června brzy ráno a odpoledne už okupační úřady město odřízly. Ruské síly v podstatě uzavřely lidi uvnitř záplavové zóny. Nikdo nesměl ven.

A nikdo nesměl ani dovnitř. Obyvatelům Olešek přišli na pomoc dobrovolníci, ale ruští vojáci jim vstup do města zablokovali.

Auta v Praze - zase!

16. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 19385

Západní firmy se vyhýbají ruskému Davosu, jeho prestiž se vytrácí

16. 6. 2023

čas čtení 6 minut

 

Každoroční akce, v jejímž čele stojí Vladimir Putin, je od invaze na Ukrajinu označována za "naprosto toxickou".

Západní firmy se téměř všeobecně vyhýbají každoroční události nazvané "ruský Davos", které předsedá Vladimir Putin. Je to jasným symbolem mezinárodní izolace Ruska po více než 15 měsících od jeho plné invaze na Ukrajinu.

Jeden z bývalých účastníků Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra (SPIEF) označil pozvání na toto fórum za "naprosto toxické" a přirovnal je k pozvání na každoroční sraz zločinecké organizace Spectre, kterou vedl úhlavní nepřítel Jamese Bonda Ernst Blofeld.

Až bude mít Putin v pátek plenární projev, budou podle této osoby "nejoblíbenější místa v zadní části místnosti".

 19357

Británie, Dánsko, Nizozemsko a Spojené státy přesouvají stovky raket pro systémy protivzdušné obrany na Ukrajinu

16. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Londýn, Kodaň, Amsterdam a Washington uzavřely partnerství, aby Kyjivu co nejdříve poskytly systémy protivzdušné obrany. Jak je uvedeno ve společném prohlášení čtyř zemí, které ve čtvrtek rozeslalo ministerstvo obrany Spojeného království, dodávky již začaly a měly by být dokončeny v nadcházejících týdnech.

31536

K nové vizuální identitě české sociální demokracie...

Make guillotine great again?

15. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

S nostalgií vzpomínám na dobu, kdy nádražáci nosili modré uniformy se zlatými knoflíky. S hořkostí zase na to, jak policisté nechodili v ulicích českých měst vybavení jako okupační armáda, v overalech a s taktickými vestami, ale vystačili si s polobotkami, kalhotami s pukem, košilí a placatou čepicí. A podobný pocit se mě zmocnil, když jsem viděl nový název a logo ČSSD, teď vlastně Socdem. Růži nahradila „gilotina“, zmizel název, který pořád odkazoval k tradičnímu jménu Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická. 

 19888

Proč je ukrajinská protiofenziva nejtěžší cestou k vítězství

16. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Minulý víkend ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil to, co se ukázalo v předchozích dnech: Ukrajinská ofenzíva proti Rusku začala. Rodící se kampaň je vedena na široké frontě, přičemž ukrajinské ozbrojené síly útočí na Rusy na jihu a východě země. Během prvního týdne bylo podle ukrajinské vlády osvobozeno sedm vesnic a 90 kilometrů čtverečních území, napsal australský generálmajor Mick Ryan.

Rozhovor Britských listů 605. Jde Česká republika do kopru?

5. 6. 2023

čas čtení 1 minuta



Chceme také někdy slyšet nějaké hlasy odjinud než jen z Prahy! V Havířově (ne v Praze!) jsou měsíční náklady na bydlení za dvoupokojový byt 18 000 Kč. O tom, jak se Česká republika propadá do insolvence a jak proti tomu čeští politikové zřejmě nejsou schopni udělat nic, nemajíce vůbec žádnou strategii pro hospodářský a politický rozvoj země, mluví Jan Čulík s Petrem Harašímem, komentátorem Britských listů z Orlové.

Pozn. red.: Upřesnění: Pan Haraším řekl v rozhovoru, že ta částka 18 000 Kč je nájem. Dodává k tomu:  Možná jsem se špatně vyjádřil,  nicméně ona částka cca 18 tisíc je za nájem a energie. Je to ta částka, která se uvádí na žádost o příspěvek na bydlení, takže bychom mohli říct raději náklady na bydlení. Navíc teď jsou ještě doplatky za teplo, takže se částka nebezpečně blíží 20 tisíc měsíčně. Jde o byt ve čtvrtém patře bez výtahu a jde o byt 2 plus 1, čili obývák, ložnice a kuchyň. Byt patří oné Bakalově bývalé skupině dnes Heimstaden, která je pověstná svými cenami a ne moc kvalitou bydlení.
Mladá rodina s jedním dítětem tak dává za bydlení cca 60 až 70 procent z příjmů a jak jsem říkal, příspěvek na bydlení zatím není, je dána žádost a čeká se už víc než dva měsíce.



30364

Nálet holubího intelektuála Daniela Vávry na téma vzdělávání

Apolitické školy a neposkvrněné početí

15. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Představa některých lidí o tom, že škola je apolitická, vychází z určitého právního a občanského analfabetismu, který je rozšířen právě díky tomu, že se školní vzdělávání nevěnuje tomu, čemu se ze zákona věnovat má. Citace ze školského zákona, paragraf druhý...

 20402

Jedinečný šansoniér

13. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

Když jsem nedávno z jedné nejmenované rozhlasové stanice zaslechla písně Gilberta Bécauda, a poté Charlese Aznavoura, dvou nejznámějších světových šansoniérů, jejichž písně jsou stále s námi, vyvstalo mi okamžitě na mysli jméno jedinečného slovenského šansoniéra, jenž je i úspěšným hercem, moderátorem a autorem několika rozhlasových her, divadelního monodramatu „Podivná splátka“ a her „Moje past“ a „Nuselský most“, v nichž sám i účinkuje. Mimo jiné, se také dokázal prosadit i v Polsku, kde v Teatru Rozrywki v Chorzowě s úspěchem uváděli jeho hru „Pomalu a jeszcze raz“, po celých dlouhých osm sezon. Tuto zmíněnou hru však také devět sezon uvádělo na svém repertoáru i varšavské divadlo Capitol. Dalším polským divadlem byl Teatr v Bielsku-Bialej, v němž uvedli jeho hru „Intercity“, za níž na XVI. Mezinárodním festivalu Zderzenie v Klodsku obdržel Cenu mladých kritiků. A tím kreativním umělcem, který svou profesionální dráhu zahájil jako elév v Divadle Jonáša Záborského v Prešově, není nikdo jiný než Igor Šebo.

Několik písniček:

 18925

"Ruské elity stále více ignorují globální oteplování"

16. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruské elity, politické i akademické, se nezaměřují na hrozbu změny klimatu, protože stále větší počet jejich příslušníků věří, že k příštím desetiletí dojde k ochlazování. A tak tvůrci politik mohou údajně zapomenout na jakékoli dlouhodobější důsledky, říká vedoucí laboratoře pro studium změny klimatu na Severovýchodní univerzitě Nikita Tananajev.

 20068

Jak vysychala "měkká moc" ruského impéria

16. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Na začátku invaze na Ukrajinu již byla velká část ruského vlivu v bývalém Sovětském svazu ztracena. Během třiceti postsovětských let se "mírové" metody vyčerpaly - a jejich nahrazení ryzím násilím se stalo logickým, píše Sergej Šelin.

 19486

Tisková zpráva:

Vlády zneužívaly software ke špehování občanů. Kolaja žádá jasná pravidla

16. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

V několika členských zemích Evropské unie byl zneužit špehovací software, takzvaný spyware, ke sledování opozičních politiků, novinářů či aktivistů. K takovému závěru došel speciální vyšetřovací výbor Evropského parlamentu PEGA ve zprávě, kterou dnes europoslanci schválili na plénu. Podle vyšetřovacího výboru, na jehož práci se podílel i pirátský europoslanec Marcel Kolaja, je proto třeba nastavit jasná pravidla, díky kterým by vlády nemohly technologie zneužívat ke sledování novinářů či opozičních politiků.

 19040

Tisková zpráva:

Obvinění proti nezletilým Ukrajincům jsou cynická, říká europoslankyně Gregorová

16. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Europoslanci volají po okamžitém propuštění dvou nezletilých Ukrajinců, Tihrany Ohannisjana a Mykyty Chanhanova. Schválená rezoluce dále požaduje umožnit jim bezpečný návrat na území kontrolované ukrajinskou vládou. Ruský režim chlapce na konci května obvinil z údajné špionáže. Dle ukrajinská organizace pro lidská práva Media Initiative for Human Rights byl minimálně jeden z nich mučen během výslechu. 

 19475

U Řecka se potopila loď s uprchlíky, utonulo nejméně 79 lidí

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Nejméně 79 lidí zahynulo a stovky dalších se pohřešují při nejsmrtelnějším letošním ztroskotání lodi s migranty u Řecka


Oběti, téměř všichni muži z Afghánistánu a Pákistánu, se utopili, když se u jižního Peloponésu převrátila velká loď s vlečnými sítěmi, na které cestovali.

Nebylo jasné, kolik cestujících se pohřešuje z plavidla, které vyplulo z východní Libye a mířilo do Itálie.

Do večera vyhlásila řecká prozatímní vláda na počest této tragédie třídenní státní smutek.

"Počet mrtvých dramaticky stoupá a každou hodinou se zvyšuje," uvedl jeden z řeckých úředníků. "Spekuluje se, že na palubě bylo až 600 lidí, ale to se nepotvrdilo. Loď je pod vodou. Potopila se."

Podle něj bylo ve středu odpoledne zachráněno asi 104 cestujících.

- "Matky směrem k našim člunům házejí svá nemluvňata." Britští námořní záchranářští dobrovolníci zachraňují lidi už 199 let:

Ruská agrese na Ukrajině: NATO kritizuje "bezohlednou" jadernou rétoriku Moskvy a varuje, že konflikt je v "kritickém" bodě

15. 6. 2023

čas čtení 17 minut

Kyjev hlásí pokrok v protiofenzívě navzdory odporu Ruska

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany
konstatuje, že došlo k "trvalému postupu ozbrojených sil"
 
- Ukrajina hlásí pokrok v protiofenzívě navzdory odporu Ruska

Kyjev ve čtvrtek ohlásil pokrok v nově zahájené protiofenzívě, a to i přes silný odpor ruských jednotek.

Na brífinku to řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Malyar:

"Ozbrojené síly jdou postupně, ale vytrvale. Zároveň nepřítel klade silný odpor [na jižní frontě]."

Kolem frontového ohniska Bachmut "nepřítel stahuje další rezervy a ze všech sil se snaží zabránit postupu ukrajinských sil", uvádí agentura AFP.

Přesto Maljar hlásí postup o více než tři kilometry v oblasti Bachmutu.

Oleksiy Gromov z generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že ukrajinské síly znovu dobyly sedm osad a více než 100 km2 území.

Rusko tvrdí, že všechny ukrajinské útoky odrazilo.

 -Předseda ukrajinské Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk uvedl, že Evropský parlament očekává, že summity ve Vilniusu a Washingtonu v nadcházejících měsících budou znamenat začátek vstupu Ukrajiny do NATO poté, co byla silně podpořena integrace země do euroatlantického společenství.
- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že vojáci, kteří přišli o život, nezemřeli zbytečně, protože Ukrajina porazí Rusko. Řekl, že Ukrajinci uctí jejich památku tím, že zvítězí a "budou žít ve svobodě".




 

Ruské síly se brání ukrajinské protiofenzívě v "extrémně tvrdých" bojích

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Lidé pod troskami v Kramatorsku:

Kyjev a západní zdroje vydaly pesimistické hodnocení situace poté, co Moskva smrtícím raketovým úderem zasáhla zásobovací linie v Oděse

Kyjev prohlásil, že jeho jednotky bojují pod ruskou "leteckou a dělostřeleckou převahou", střely s plochou dráhou letu zaměřené na zásobovací linie ukrajinské protiofenzívy zabily tři lidi pracující na noční směně ve skladu ve městě Oděsa na jihu země.

Náměstkyně ministra obrany země Hanna Maliar uvedla, že za posledních 24 hodin, během nichž byl postup ukrajinských sil měřen pouze ve stovkách metrů, je schopna hlásit jen částečné úspěchy na východě a jihu.

Západní představitelé v jednom z prvních hodnocení ukrajinské protiofenzívy, která byla zahájena 4. června, dodali pochmurný tón, když informovali, že Ukrajina utrpěla značné ztráty a jen pomalu postupuje směrem k hlavní obranné linii Ruska.
 

31534

V ochraně zranitelných před šmejdy selhává jedna vláda za druhou

Občanky Československa: Takový startup s dobře vymyšleným byznysplánem

15. 6. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Musíte najít ingredience silného zájmu, silných emocí. Jednou z nich je pro docela citelnou část populace nostalgie po minulých dobách. "Československo" byla země, ve které vyrůstaly milióny dnešních občanů obou zemí - prožili dětství a mladá léta, která považovali za svoje nejšťastnější období. Cítili to tak, tedy to tak bylo. Mládí je šťastné skoro vždycky, ve stáří vás pak trápí leccos i v tom nejlepším světě. Je myslím i jim jasné, že žádné "Československo" dnes není a nebude, že se nedá vrátit to co bylo - třeba to jejich šťastné mládí - ale s "občankou Čechoslováka" mohou aspoň snít. I sny přinášejí štěstí, na chvíli. Za pár týdnů na to zapomenou a někdo jim přinese zase nějaké jiné štěstí.

Obavy: Letošní rok bude zřejmě nejteplejší v historii

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

První údaje ukazují, že červnové teploty dosáhly rekordních hodnot před příchodem jevu El Niño, který bude mít podle odborníků výrazný vliv na oteplování.

Globální teploty se tento měsíc zvýšily na rekordní hodnoty, což je zlověstné znamení v klimatické krizi před sílícím jevem El Niño, který by mohl potenciálně způsobit, že se rok 2023 stane nejteplejším rokem v historii.

Předběžné průměrné globální teploty naměřené v červnu jsou téměř o 1 °C vyšší než hodnoty, které byly dříve zaznamenány ve stejném měsíci od roku 1979. Ačkoli měsíc ještě není kompletní a nemusí stanovit nový červnový rekord, klimatologové tvrdí, že následuje vzorec sílícího globálního oteplování, který by mohl vést k tomu, že tento rok bude označen za nejteplejší v historii a překoná rok 2016.



 18568

"Všechny těhotné ženy jsou v nebezpečí": protesty v Polsku po úmrtí nastávající matky v nemocnici

15. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

(Česká vláda se s polskou vládou, působící smrt těhotných žen, bratříčkuje)

Ombudsman rozhodl, že nemocnice v Novém Targu neinformovala 33letou Dorotu Lalikovou o tom, že její život je v ohrožení a že by ji mohl zachránit potrat.
 
"Přestaňte nás zabíjet," skandovali dnes večer protestující po celém Polsku a požadovali legalizaci potratů poté, co se do médií dostaly zprávy o květnovém úmrtí těhotné ženy v nemocnici.

Polský ombudsman pro práva pacientů Bartłomiej Chmielowiec v pondělí uvedl, že nemocnice Jana Pavla II. měla 33leté Dorotě Lalikové sdělit, že její život lze zachránit potratem. Nemocnice porušila její práva tím, že jí tuto informaci neposkytla, rozhodl ombudsman.

Žena zemřela v nemocnici v Novém Targu na jihu země 24. května, tři dny po přijetí.

Vědci vytvořili syntetická lidská embrya. Ale co regulace?

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Tento vědecký úspěch  by mohl pomoci při výzkumu genetických poruch, ale vyvolává vážné etické a právní problémy


Vědci vytvořili syntetická lidská embrya pomocí kmenových buněk, což je průlomový pokrok, který obchází  potřebu vajíček nebo spermií.

Vědci tvrdí, že tato modelová embrya, která se podobají embryím v nejranějších stádiích vývoje člověka, by mohla poskytnout klíčový pohled na dopad genetických poruch a biologické příčiny opakovaných potratů.

Práce však také vyvolává závažné etické a právní otázky, protože laboratorně vypěstované subjekty nespadají do působnosti současné legislativy ve většině  zemí.

Jak se likviduje infrastruktura

15. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20410

Systém 4. kx

15. 6. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Bohumil Kartous nedávno upozornil v Britských listech na, zdá se, skvělou publikaci REKRUT 244. Je dobré si ji přečíst. Jako hodně volné pokračování románu „1984“, zasazené ale do technologií, které už Orwell odhadovat nemohl. Hledá a částečně i odhaluje, co je v životě skutečné, co důležité, co je iluze, co manipulace, co rizika přemrštěné závislosti na technologiích, co sebedestrukce, jaký je význam jedince, jaká je moc strachu, co je cílem koho a proč tomu tak je.

 17703

Británie: Boris Johnson uvedl poslance v omyl v kauze Partygate, konstatuje parlamentní zpráva

15. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Zatracující zpráva parlamentní komise popisuje, jak Boris Johnson uvedl parlament v omyl

Podle této nadstranické komise by bývalému premiérovi hrozilo 90denní suspendování, kdyby minulý týden ve vzteku nad těmito zjištěními neodstoupil


Boris Johnson záměrně uvedl parlament v omyl kvůli kauze Partygate a byl součástí kampaně, jejímž cílem bylo zneužít a zastrašit poslance, kteří ho vyšetřovali, konstatuje dlouho očekávaná zpráva výboru pro výsady britské Dolní sněmovny.


29538

Přečetli jsme jinde

Deník Referendum: Prodej Parlamentních listů nepředznamenává změny. Nový majitel sponzoroval SPD

15. 6. 2023

čas čtení 4 minuty


Změna vlastníka nejvlivnějšího českého dezinformačního média nepředznamenává změnu. Oba majitelé se zaštiťují floskulemi o „svobodě projevu“, jimiž zřejmě míní právo pokračovat v šíření lží, manipulací a propagandy. 
Nejvlivnější česká manipulativní platforma změnila majitele. Většinový podíl v internetových Parlamentních listech totiž odkoupila od podnikatele Iva Valenty dvojice Marek Španěl a Slavomír Pavlíček, kteří spolu dříve založili herní studio Bohemia Interactive a kteří už dříve investovali do týdeníku Echo či do zpravodajského Radia Zet. Změny v profilu čekat podle expertů nelze. Pavlíček v roce 2021 před sněmovními volbami podpořil statisícovými částkami Okamurovu SPD a pravicové Svobodné. A Parlamentní listy budou podle něj pokračovat ve své strategii „vydáváme všechno“. Menšinový podíl v Parlamentních listech zůstává mediálnímu podnikateli Michalovi Voráčkovi, Jiřímu Čermákovi a Janu Holoubkovi.

 19373

Saúdsko-íránské sblížení deeskalaci nepřineslo

14. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Když byla 10. března oznámena dohoda mezi Saúdskou Arábií a Íránem o obnovení diplomatických vztahů, mnoho amerických představitelů a komentátorů ji uvítalo. I když Číňany podporovaná dohoda byla zjevnou ranou pro postavení Spojených států na Blízkém východě, experti spekulovali, že normalizace mezi Saúdy v Rijádu a Íránci v Teheránu povede k regionální deeskalaci.

 17274

Nejvyšší íránský vůdce otevírá prostor pro uzavření jaderné dohody se Západem

15. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Dne 11. června pronesl íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí významný projev ke skupině vědců, odborníků z íránského jaderného průmyslu. Ocenil jejich úspěchy a opatrně schválil možnost dohody se Západem ohledně jaderného programu, avšak také zdůraznil důležitost zachování íránské jaderné infrastruktury, píše na webu Responsible Statecraft Sina Toosi.

Ruská agrese na Ukrajině: tři mrtví při raketovém útoku v Oděse; Grossi navštíví jadernou elektrárnu v Záporoží

14. 6. 2023

čas čtení 28 minut

Rusko právě denacifikovalo v Oděse kostel:

- Více než desítka zraněných po zásahu skladu v Oděseě; šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi by měl navštívit jadernou elektrárnu, aby posoudil její bezpečnost

- Při ranním ruském útoku na Kramatorsk a Kosťantynivku v Doněcku byli podle regionálního guvernéra zabiti tři lidé a další tři zraněni.


Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v Kramatorsku bylo zničeno nejméně pět domů a dalších asi 20 bylo poškozeno, zatímco v Kostyantynivce byly zničeny dva domy a 55 jich bylo poškozeno. Cituje oblastního gubernátora Pavla Kyrylenka.

Ten uvedl, že k útoku došlo v 5 hodin ráno místního času.

- Britské ministerstvo obrany vydalo každodenní zpravodajskou zprávu o tom, jak vidí situaci na Ukrajině:

    V posledních dvou týdnech došlo k nárůstu počtu ruských taktických bojových leteckých výpadů, zejména nad jižní Ukrajinou. Téměř jistě se jedná o reakci na zprávy o zvýšené intenzitě ukrajinských útočných operací, kdy se ruské vzdušné a kosmické síly (VKS) snaží podpořit pozemní jednotky leteckými údery. Navzdory nárůstu zůstává denní počet výpadů VKS mnohem nižší než na začátku války, kdy dosahoval až 300 misí denně.

- Ruskem dosazení správci Nové Kachovky obvinili ukrajinské síly z ostřelování obytné čtvrti ve městě, při němž byla zraněna jedna osoba.

Minulý týden byla ve městě zničena přehrada Kachovka, která zaplavila rozsáhlé území a donutila tisíce lidí uprchnout před jednou z největších ekologických katastrof v Evropě za poslední desetiletí.

Správa rovněž uvedla, že ostřelování nedaleké obce Plodovoye narušilo tamní dodávky elektřiny.

Agentura Reuters nemohla tuto zprávu nezávisle ověřit.

Samostatně správa uvedla, že v uplynulém týdnu bylo ze zaplavených oblastí evakuováno 7 200 lidí, z toho 421 dětí.


- Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že nebude váhat použít ruské taktické jaderné zbraně, pokud bude čelit aktu agrese.

Lukašenkův komentář je v rozporu s dřívějšími prohlášeními ruského prezidenta Vladimira Putina, který již dříve prohlásil, že veškeré jaderné zbraně umístěné v Bělorusku zůstanou výhradně pod kontrolou Moskvy.

V úterý Bělorusko "vše je připraveno" na rozmístění ruských jaderných zbraní a dodalo, že "může trvat jen několik dní, než dostaneme to, o co jsme žádali, a dokonce i o něco více".

Na pozdější dotaz moderátora ruské státní televize, zda Bělorusko již některé zbraně obdrželo, Lukašenko odpověděl nesměle: "Ne všechny, ale postupně."

Zdálo se, že potvrdil, že jeho vláda některé zbraně od Ruska převzala, a dodal, že jsou třikrát silnější než atomové bomby svržené v roce 1945 na japonská města Hirošimu a Nagasaki.

    Chraň bůh, abych se dnes musel rozhodnout tyto zbraně použít, ale kdybychom čelili agresi, neváhal bych.

V pozdějším mediálním vystoupení v ruské televizi v úterý však upřesnil, že by se před použitím některé ze zbraní poradil s Putinem.

    Poslyšte, pokud začne válka, myslíte si, že se budu rozhlížet? Zvednu telefon, a ať je kdekoli, zvedne ho on. Když zavolá, zvednu to kdykoli. Není vůbec žádný problém koordinovat zahájení úderu.

Ruští představitelé Lukašenkovy výroky bezprostředně nekomentovali.


Ošetřenka Armády spásy

14. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Vážení a milí přátelé a podporovatelé Armády spásy,


dnes bych Vás ráda upozornila na naši srdcovou kampaň Ošetřenka. Srdcovou proto, protože své velké srdce do ní vkládá naše milá lékařka Andrea Pekárková. Níže se seznámíte jak se samotným projektem, tak s Andreou. Přeji Vám krásné čtení.

ČR: Od prvního července skončí mnozí Ukrajinci na ulici

14. 6. 2023

čas čtení 10 minut

Pozdravení od Babiček bez hranic.

V souvislosti se změnou zákona o pravidlech pro ukrajinské uprchlíky(Lex Ukrajina5
jsme zformulovaly dopis, ve kterém žádáme o odklad jeho vstupu v platnost

(Již se ozývají příchozí Ukrajinky s dětmi, kterým ubytovatelé ohlásili, že 1. 7. 2023 končí a že se mají vystěhovat z ubytovny, nebo ze soukromého bytu. Na ulici?)


Posíláme dopis v příloze, pro více informací též přikládáme odkazy, kde si můžete přečíst více o obsahu zákona a též jeho reflexi  Konsorciem uprchlických nevládek. 

Tímto vám nabízíme možnost se pod náš dopis připojit svým podpůrným podpisem. Pokud ano, prosíme rychle, protože je to závod (nejen) s časem.

Stačí, pokud napíšete Janě Hradilkové na mail kristanka@nebesa.cz ve znění "připojuji-jeme se  svým podpisem k Dopisu Babiček ve věci Lex Ukrajina5" - podpis, organizace, event. komentář.  
Předem díky za pozornost a podporu.

Donald Trump byl obžalován u soudu v Miami, že odmítl vydat tajné vládní dokumenty

14. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Donald Trump se  při úterním formálním obvinění prohlásil "nevinným"  ke všem bodům obžaloby týkajícím se   nesprávného nakládání s utajovanými vládními dokumenty a stal se tak prvním bývalým prezidentem USA, který čelí federálnímu obvinění z trestného činu.

Federální prokurátoři Trumpa obvinili z úmyslného zatajování utajovaných dokumentů získaných během jeho prezidentství a z maření výkonu spravedlnosti, když se snažil tyto materiály před úřady utajit, jak je podrobně popsáno ve 49stránkové obžalobě, která byla zveřejněna v pátek. Bývalý prezident byl obviněn v 37 federálních bodech obžaloby, včetně 31 porušení zákona o špionáži.

21914

Rozsudek v kauze poslaneckých trafik a ohlédnutí za rokem 2013

14. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Tak nám odsoudili Petra Nečase, už podruhé. Poprvé byl odsouzen za lživou výpověď v kauze zneužití vojenského zpravodajství. Jeho tehdejší milenka Nagyová úkolovala tajnou službu, aby sledovala Nečasovu tehdejší manželku.

Nečas Nagyovou, dnes už Nečasovou, kryl tím, že u soudu lhal, a za to byl pravomocně odsouzen roční podmínkou. Stal se tak prvním odsouzeným expremiérem v historii České republiky. Říkalo se mu někdy v roce 2010, kdy vedl ODS do Sněmovních voleb, pan Čistý. Prý neúplatný, poctivý politik. Vzor katolické rodiny a morálky.





30775

El Niňo je zpět - a přináší hrozbu extrémního počasí

14. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že probíhá klimatický jev El Niňo, což přináší hrozbu častějších tropických cyklónů v Pacifiku, zvýšené srážky a záplavy v částech Ameriky a rostoucí teploty po celém světě.

 19670

Případ Donald Trump: Američtí republikáni se zbláznili

14. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Trump v projevu po obžalobě tvrdí, že je „politicky perzekvován“.

 
Několik hodin poté, co mu byla oznámena obžaloba,  řekl Donald Trump davu svých příznivců ve svém golfovém resortu v New Jersey, že jeho obžaloba je  „zkorumpovaná“ a je to  „politický hon na čarodějnice“, který ho má zničit.

Dárci a příznivci skandovali Trumpovo jméno, povzbuzovali ho a zpívali „všechno nejlepší k narozeninám“. "Právě mě obvinili," vtipkoval bývalý prezident, kterému ve středu bude 77. “Úžasné narozeniny.”

Televize Fox News: "RÁDOBY DIKTÁTOR HOVOŘÍ V BÍLÉM DOMĚ POTÉ, CO NECHAL ZATKNOUT SVÉHO POLITICKÉHO SOUPEŘE":



Státy nesmějí Rusku prodávat komponenty pro vraždění

14. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Bohužel 🇷🇺 má stále možnost získávat důležité komponenty pro výrobu raket od společností z celého světa, včetně společností z některých partnerských zemí.  Vezmeme-li si například jednu z raket, která dnes dopadla na Kryvyj Rih, asi 50 komponent v ní - většinou mikroelektronika - bylo vyrobeno v jiných zemích.

Dnes se zástupci našeho státu setkali s diplomaty z příslušných zemí. Všichni partneři mají seznam firem, které dodávají 🇷🇺 komponenty pro vraždění. Všichni ve světě také chápou, jak se teroristé snaží oklamat svět. A my čekáme na závěry a rychlé kroky k zastavení raketového teroru.

🇺🇦 uvalila sankce na všechny společnosti v 🇷🇺, které vyrábějí rakety. Takové úplné sankce by měly být uvaleny celosvětově na všechny z nich. Každý způsob obcházení sankcí by měl být náležitě potrestán i na celosvětové úrovni. Pokud někdo působí jako prostředník nebo spolupracuje s 🇷🇺, aby teroristé mohli nadále vyhazovat do vzduchu obytné budovy a zabíjet lidi, zaslouží si takové subjekty - ať už podnikatelské nebo vládní - reakci celého světa. Tvrdou reakci. Naši partneři o tom mají veškeré informace.



 20408

Anglické město Nottingham je v šoku poté, co tam v úterý ráno muž ubodal tři lidi

14. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Grace Kumar a Barnaby Webber, ubodaní studenti

Policie zatkla útočníka, ale dosud nevi, co bylo jeho motivem. Nottinghamská  univerzita zrušila absolventský ples poté, co mezi mrtvými byli dva její devatenáctiletí studenti
 
V úterý brzo ráno v Nottinghamu byli ubodáni dva devatenáctiletí studenti a padesátiletý muž a další tři lidé byli zraněni, když do nich najela ukradená dodávka.

Jednatřicetiletý muž byl zatčen pro podezření z vraždy. Protiteroristická policie pomáhápolicistům s vyšetřováním, ale policie hrabství Nottinghamshire trvá na tom, že si ponechává "otevřenou mysl" ohledně motivu.

Dva studenti nottinghamské univerzity byli nalezeni mrtví na Ilkeston Road severozápadně od centra města v úterý ve čtyři hodiny ráno. Jeden z nich se jmenuje Barnaby Webber.

Detektivové se domnívají, že podezřelý poté ukradl bílou dodávku, jejíž řidič byl později nalezen ubodaný na Magdala Road,tři kilometry od místa nálezu teenagerů.

 19942

Rusko jako "terárium inkognita"

14. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Protože Vladimir Putin zničil ruskou státnost, budoucnost země bude horší než současnost. Žádný ze skutečných uchazečů o moc věří, že má nějaké jiné zdroje než hrubou sílu, nebo v jakékoliv omezení jejího použití, říká v rozhovoru pro Novuju Gazetu Dmitrij Oreškin.

A kde jsou ty tanky a stíhačky?

14. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta





 18489

Putinismus jako stalinismus

14. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Ti kdo tvrdili, že prý Putinova éra nemá ideologii, tak činí nadále. Jejich východiskem je fakt, že ideologický systém současného režimu přesně neodpovídá tomu, co považují za jediný možný model, totiž sovětský. Ale od února 2022 se Putinův systém stále více podobá svému předchůdci, píše Sergej Šelin.

 18776

"Dnešní ruský režim vznikl státním převratem"

14. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Novinář Alexej Novoselov tvrdí ve svém posledním rozhovoru, že použití síly proti Nejvyššímu sovětu Borisem Jelcinem v říjnu 1993 bylo první postsovětskou "zvláštní operací" a připravilo půdu pro celý Putinův přístup k pravidlům.

 19380

V Rusku začínají rušit porodnice

14. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Úředník v Kemerovu označil nerentabilitu za důvod uzavření porodnice č. 1, která byla součástí klinické pohotovostní nemocnice Kuzbasu pojmenované po M. A. Podgorbunskym. V únoru byla uzavřena kvůli dezinfekci, ale později bylo rozhodnuto ji neuvést do provozu, píše Sibdepo.

První brněnský piknik pro zklidnění dopravy

14. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

V rámci kampaně za zklidnění dopravy uspořádala v úterý skupina Poslední generace v Brně piknik ve vozovce. Žádají o nastavení základní rychlosti ve městě na 30 km/h a zavedení opatření vedoucí ke zklidňování individuální automobilové dopravy a k vyšší bezpečnosti chodců a cyklistů.



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
37788