Moskva: Metody syrské opozice se blíží metodám al-Kajdy

4. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Moskva včera vydala oficiální vyjádření ministerstev informací a zahraničí k hrozbám syrské opozice, že bude útočit na civilní leteckou dopravu.

Vyjádření Svobodné syrské armády, že mezinárodní letiště v Damašku a Aleppu považuje za vojenské cíle a bude útočit na civilní letadla, přijala Moskva "s hlubokými obavami". Mezinárodní letecké společnosti tak 1. září fakticky dostaly ultimátum, aby během 72 hodin přerušily veškerou dopravu.

Moskva považuje podobné hrozby za absolutně nepřijatelné a za hrubé porušení mezinárodního práva, včetně Chicagské úmluvy z roku 1944 o mezinárodním civilním letectví. Syrská opozice se tím těsně přiblížila hranici, za níž ji nebude možno odlišit od al-Kajdy. Terorismus se stává jedním z jejích hlavních nástrojů.

Vlády sponzorující nesmiřitelnou opozici a namísto výzev k dialogu ji podněcující k boji "do vítězného konce" v případě realizace této hrozby ponesou za tyto zločiny spoluzodpovědnost.

Rusko zároveň vyzvalo své občany, aby se zdrželi cest do Sýrie a ti kdo v zemi žijí, aby využili bezpečné možnosti vycestování.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9052

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2012