Odvážní chlapi

3. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Může se stát, že i dospělému člověku přijde, že nezná významy základních slov. A to se může jednat o člověka vysoce gramotného a inteligentního. Jenomže i takovýto člověk zjistí, že najednou zřejmě nechápe slova jako "odvaha", "slušnost", "boj s korupcí", "pomluva" -- a mnoho dalších.

Orientace v těchto časech není totiž vůbec jednoduchá. Na jedné straně je souzen jistý Roman Smetana, který je pověstný přimalováním tykadel na billboardy, které mu připadají hloupé a obtěžují a dráždí ho, nehledě na politickou značku -- a který uhradil pokutu (15 500 Kč), odmítl však nastoupit trest v podobě prospěšných prací. Skrýval se a dobrovolně se policii vydal na den velké protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze 21. dubna 2012. Zajímavý je též fakt, že ho soudila manželka exministra spravedlnosti, Ivana Langera, Markéta Langerová.

Roman Smetana má jít odsedět zbytek trestu (ze 100 dní mu zbývá ještě asi 66 dní, tedy více než dva měsíce za mřížemi).

Tohoto muže Nečasova vláda jistě za odvážného nepovažuje, spíše za sprostého opovážlivce, který neprojevuje loajalitu ke své vládě. Dělá z něho tak novodobého mučedníka, ke kterému se hlásí všichni ti, komu vadí do očí bijící aplikace mocenské zvůle a ohrožení lidských práv, ale i krajní pravice.

Jako výsměch odvážnému Romanovi zahájil ministr obrany svou senátorskou kampaň. Alexandr Vondra je opět na očích. Politik, který je neodmyslitelně spjat s podezřením z korupčního jednání (či minimálně z jednání, kdy státu vznikly sta milionové škody, za něž je jako ministr zodpovědným), si sám dal nálepku "odvážnej chlap". Kolik lidí asi svrbí prsty, jak by se jim chtělo malovat...

Alexandr Vondra odvahu neměl. Příležitost, jak se ctí z politiky odejít, propásl -- a dal všem najevo, že si je vědom své "důležitosti" a zřejmě i "neodvolatelnosti".

Zatímco jeho podřízení se v kauze ProMoPro potápěli jeden za druhým, kapitán loď neopustil, jenom vylil trochu té vody z podpalubí a kormidloval dál.

Svou odvahu si dokázal udělením ocenění za statečnost lidem, kteří přepadali a vraždili neozbrojené. Metál za loupežnou vraždu jistou odvahu nejspíš vskutku vyžaduje.

Bude pouze na voličích, který typ odvahy jim je bližší -- zda ten Vondrův, nebo Smetanův. Roman Smetana sice v žádných volbách nikam nekandiduje, ale protivládních protestů přinese podzim celou řadu, již 4. 9. se od 17:00 chystá na Klárově demonstrace proti předraženým církevním restitucím z dílny premiéra Nečase.

Premiér Nečas je dalším navýsost odvážný muž. Nebojí se nadávat policejním složkám a ukazovat pomyslný prostředník blíže nedefinované "bandě plukovníků". V jeho případě se takováto slova za pomluvu nepovažují. Ani ministr Kalousek, další neohrožený a nebojácný chlap, který fackuje nezbednou mládež a neváhá provokovat demonstranty svou neústupností, se pomluvy zřejmě nedopustil.

Když policie chtěla vyšetřovat jeho kolegyni Parkanovou, stal se z něho mudrc přes zákony a hned věděl, co si policie smí, a co si rozhodně nesmí dovolit. Kalousek označil firmu American Appraisal za obskurní a s téměř hereckým nasazením zdůraznil s přehnaným americkým přízvukem, že firma je sice "emérikn", avšak v jejím čele stojí "čistokrevný československý estébák".

Jeho výpady proti Lessymu nevadily, policejní prezident padl, ať žije ministr financí.

Kalousek je velmi nebezpečný soupeř. Své by mohl vyprávět V. Bárta, nebo naposledy P. Lessy. Ten z pomluvy viněn bude, možná si i něco málo odsedí. Jeho odvaha vyšetřovat nezávisle na zvůli mocných je zřejmě ve slovníku vlády P. Nečase schována pod pojmem "drzost". A tu Nečasova vláda netoleruje.

Stokrát si může P. Lessy stěžovat, že deník Právo údajně jeho výroky překroutil -- ten se brání, že nikoli a nikoho již vlastně ani nezajímá, kdo má pravdu. Vzpurný Lessy kritizoval svého nadřízeného, údajně ho obvinil z trestného činu vydírání -- a pan Kubice, který má velice blízko k naprosto neodvážnému panu Janouškovi, jenž utíkal od místa činu, kde srazil (nejspíš pod vlivem alkoholu) ženu, která jen díky náhodě přežila, si může mnout ruce.

Konečně neudržitelná situace, kdy policejní prezident je na kordy s ministrem vnitra, skončila. Radujme se.

Zajímavé je, že zatímco Roman Smetana si již může balit kufr do vězení, Roman Janoušek je stále na svobodě. V jeho případě patrně nehrozilo, že by ovlivňoval svědky, a tak vazba, na rozdíl od gangstera Ratha, jenž drze vytrvale kritizoval vládní neřesti, nebyla v jeho případě zapotřebí.

Opakovaný vtip přestává být vtipem. Přesto Karolinu Peake ještě neomrzelo vzkazovat, co si nenechá líbit a co by mohlo vést k pádu vlády. Naposledy se ozvala po odvolání Lessyho.

Vše však spělo brzy ke kýženému happyendu, když Peake seznala, že červíček pochybností v ní hlodal zcela bezdůvodně (pokud vůbec hlodal) a že platforma, která není ani stranou ani klubem a kterou nikdo nevolil, by si vyskakovat neměla.

"Nově jmenovaný policejní prezident mě ujistil, že boj s korupcí je dále jednou z priorit policie. Domluvili jsme se také na pokračování spolupráce v rámci mého poradního sboru, v němž je policie zastoupena," sdělila Právu po schůzce vicepremiérka.

Člověk má vědět, na čem je. Je rozhodně dobře, že toto vše se odehrává před krajskými a senátními volbami. Každý z nás si tak může ujasnit, jaký slovník chceme používat a co považujeme za odvážné, co za drzé a co za nehoráznou opovážlivost.

Jenom volby však nestačí. Občanská práva jsou širší než hození hlasu do urny jednou za uherský rok.

Všichni vidíme, kdo je jmenován jako ministr spravedlnosti, jaký člověk řídí ministerstvo vnitra, všichni můžeme posoudit veřejnou debatu o podobě církevních restitucí či důchodové reformě.

Sami za sebe si musíme vyhodnotit, jak (ne)prospěšné jsou sKarty a registry jako třeba Registr vozidel.

Pražané pak mohou kroutit hlavou nad svým dopravním podnikem a nad pomníky P. Béma, především v podobě OPEN CARD.

Ne, billboardy opravdu nejsou nutné. Činy mnohých politiků, především těch vládních, je nepotřebují. Mluví až příliš jasně. Nikdo se však nemůže divit, že bez demonstrací a občanských protestů se vláda třást o své pozice rozhodně nebude.

Přetlak není dobrým pro nikoho. To by si měla v první řadě uvědomit právě vláda P. Nečase. Jenomže, jak to sdělit muži, který již diskusi nepřipouští ani na půdě stranické a neváhá své odpůrce častovat pojmem "debil"?

Tím ale nikoho neuráží a nepomlouvá. Může tisíckrát popírat, co včera s vážnou tváří tvrdil a může říkat i naprosté nepravdy -- jako v případě Lidového domu.

Až zase budeme spekulovat, co je a co není přiměřenou formou protestu a občanské nespokojenosti, a jak můžeme projevit svou odvahu, abychom nepřekročili limity právního státu -- a co je a co již není občanskou přípustnou sebeobranou proti zvůli vládnoucích, zkusme naprosto zbaběle hájit své vlastní zájmy a nesnažme se hrát si na odvážné, kteří svou zodpovědností spasí svět. Naše odvaha by pak mohla mít ve slovníku synonymum, které by vůči nám nebylo příliš lichotivé. Hned na začátku abecedy by se totiž skvělo slovo "blbost".

0
Vytisknout
10418

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2012