Na Kavkaze se znovu mluví o válce

5. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

"Nechceme válku, ale pokud budeme muset, budeme bojovat a zvítězíme." To řekl v neděli arménský prezident Serž Sargsjan poté, co sousední Ázerbajdžán přivítal jako hrdinu vojáka odsouzeného za zavraždění arménského kolegy sekyrou.

Ramil Safarov byl odsouzen na třicet let do vězení v Maďarsku, poté, co usmrtil sekyrou arménského vojáka Gurgena Margarjana, když v Budapešti v roce 2004 se oba účastnili programu NATO "Partnerství pro mír".

Za mír a lidská práva - hej brácho, vem' ho sekyrou!

5. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ramil Safarov patří k těm po celém světě nepočetným, kdo si i během hospodářské krize polepšili. Po návratu z maďarské věznice ho v rodném Sumgaitu přivítaly davy, byl povýšen do hodnosti majora a dostal výplatu na osm let dopředu. To všechno doslova pro maličkost: V roce 2004 v Budapešti v rámci programu NATO Partnerství pro mír rozsekal sekyrou šestadvacetiletého arménského poručíka Gurgena Markanjana.

Podrobnosti o případu v ruštině: ZDE

Demokratická strana mění postoj k Izraeli a Palestině

5. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Základní volební program americké Demokratické strany, Democratic platform, oproti stavu z roku 2008 už neobsahuje formulaci, Jeruzalém "je a zůstane" hlavním městem Izraele. Kromě toho nový dokument také neříká, že palestinští uprchlíci budou mít právo usídlit se v budoucím palestinském státě, nikoliv v Izraeli. To lze interpretovat tak, že Demokraté již neodmítají palestinský požadavek "práva na návrat" do země, z níž byli vyhnáni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Proč bude rok 2013 rokem krize

5. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Rok 2013 bude rokem vážné globální krize. Tato krize je předvídatelná a fakticky již propukla. Nevyhnutelně s ní bude konfrontován příští prezident Spojených států. Nicméně na Národním shromáždění Republikánů v Tampě se o ní neobjevila ani zmínka. Uvidíme, zda budou Demokraté lepší.

Budoucnost práce (nejen) v Americe

5. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

Technologie a web ničí mnohem více míst, než kolik jich vytvářejí. Abychom se na tuto skutečnost adaptovali, budeme muset rozvinout "třetí cestu" založenou na společenství spíše než na trhu nebo státu.

ZAKLADATEL BRITSKÉHO DENÍKU INDEPENDENT:

Demokracie je v krizi. Ale občané to mohou změnit prostřednictvím digitálních médií

5. 9. 2012

čas čtení 6 minut

Britská demokracie je v krizi. To je nesporný fakt, píše zakladatel deníku Independent Andreas Whittam Smith. Jeho analýza britské společnosti je pozoruhodně blízká nynější situaci ve společnosti české. No, posuďte sami:

Příčinou krize britské demokracie je nebezpečný úpadek respektu pro poslance a pro vlády, které utvářejí. Důvěra v naše vládce nikdy nebyla nižší. Víra v jejich kompetentnost se přibližuje bodu nula. Demokratické státy nemohou za takových okolností řádně fungovat. Uvědomíme si, co se děje, když začneme zkoumat výsledky průzkumů veřejného mínění.

Jeden tento průzkum, YouGov, se letos v lednu dotazoval více než 5000 voličů. Zeptal se jich, jak dobře podle jejich názoru dělá parlament svou práci. Dotazoval se, které rysy britského politického systému voliči považují za nejlepší a které za nejhorší. Více než třetina respondentů nepochválila na systému vůbec nic. I ostatní výsledky byly strašlivé. Více než polovina dotazovaný (53 procent) kritizovala kvalitu našich politiků. Ukázalo se, že většina občanů je přesvědčena, že politikové lžou. 62 procent respondentů souhlasilo s výrokem, že "politikové neustále lžou - nemůžete jim věřit ani slovo".

Klíčová je změna sociálně-ekonomického paradigmatu

5. 9. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 4 minuty

V poslední době se na Britských listech objevuje řada článků ukazující selhání sociálního systému, tristní výsledky hospodářské politiky a také popisy silného zjednodušení reality, jež je stimulováno aplikací jednoduchých ekonomických pouček. Ekonomie zjednodušuje, respektive trivializuje, a vzniklá řešení jsou pak v praxi nefunkční, o sociálních haváriích nemluvě. Poukazem na individuální snahu se bohužel mnoho věcí prostě vyřešit nedá.

PŘEČETLI JSME:

Posouvání hranic ekonomické debility

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Hranici debility posunula dozorčí rada Všeobecné zdravotní pojišťovny, když svému řediteli přiklepla tři čtvrtě milionovou odměnu za jeho ekonomický výkon při vyhazování peněz pojištěnců z okna. Za zrušené zdravotní knížky, za zbytečný marketing, za nefunkční informační systém.

O další rekord v posouvání hranic ekonomické debility se pokusil exředitel pražského Dopravního podniku, když v televizi označil dvacetileté nevypověditelné a nevýhodné smlouvy za standardní. To je výkon hodný mistra a zaznamenání do análů.

Jestli bude schválen zákon o vyrovnání s církvemi, máme tu další rekord. Zaváže náš stát ke splátkám na třicet let. To je v lidském věku více než jedna generace. Za tu dobu se na Hradě vystřídá na šest prezidentů a ve Strakovce asi tak deset vlád. Daňový poplatník dnešní i jeho děti a vnuci budou třicet let přispívat na dávné hříchy svých dědů. Lahůdková ekonomická debilita je skryta v inflační doložce. Roční splátka z těch 59 miliard korun za nevydaný hmotný majetek se bude ročně indexovat (navyšovat) o spotřebitelskou inflaci. Splátky církvím budou mít stálou hodnotu, zatímco z příjmů poplatníků, kteří to budou financovat, bude inflace hodnotu ukusovat. Takový instrument bude fungovat jak třicetiletá válka.

Kompletní článek ekonoma Přemysla Voráče ZDE

Virus, který usmrcuje rakovinu

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Profesor Magnus Essand, genový terapeut z univerzity v Uppsale ve Švédsku, vytvořil virus, který usmrcuje ten typ rakoviny, jaký zabil Steva Jobse. Ovšem pouze v laboratorních výsledcích a při pokusech na zvířatech.

Jenže je velmi pravděpodobné, že jeho převratný vynález, už z roku 2010, nikdy neprojde řádnými laboratorními zkouškami a nepřevezmou ho farmaceutické firmy do výroby. Proč? Profesor Essand potřebuje přibližně půl druhého milionu dolarů na zpracování byrokratické dokumentace, která by vedla ke svolení k laboratorním testům druhé a třetí fáze. Profesor Essand a jeho kolegové už však zveřejnili výsledky svého výzkumu ve světových odborných časopisech a nepatentovali je, takže na výzkumu nemohou soukromé farmaceutické společnosti vydělat miliardy, a nemají proto zájem investovat své peníze do této převratné, a zřejmě nesmírně účinné technologie. Už z minulosti jsou totiž známy případy, kdy viry - často překvapivě a náhodně - zlikvidovaly rakovinu.

Pozoruhodnou historii převratného léku, který farmaceutické společnosti nerozvíjejí, odhalil ve své reportáži v deníku Daily Telegraph Alexander Masters. Podrobnosti ZDE

Separatistické rozjímání

5. 9. 2012 / Emil Hruška

čas čtení 5 minut

Letní balzám pro separatisty a odpůrce evropské integrace pro rok 2012 se jmenuje Bavorsko může i samotné -- Přímluva za vlastní stát (Bayern kann es auch allein -- Plädoyer für den eigenen Staat, nakl. Quadriga 2012). Jedná se o knihu, jejímž autorem je emeritní ideolog Křesťanskosociální unie (CSU) Wilfried Scharnagl (74), někdejší šéfredaktor stranického týdeníku Münchner Merkur a intimus F. J. Strausse. "Scharnagl píše to, co si myslím, a já si myslím to, co píše Scharnagl," prohlásil kdysi Strauss. Kniha byla oficiálně v Německu představena předposlední srpnový den.

Rusko v létě zvažovalo vyklizení základny v Tartúsu

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko letos v létě uvažovalo o evakuaci personálu z pronajaté syrské námořní základny v Tartúsu, ale rozhodlo se, že situace v zemi je natolik stabilní, že si takový krok nevyžaduje. Vyplývá to ze zprávy anonymního zdroje v generálním štábu, který cituje agentura Interfax.

Anketa Romano hangos:

Koho byste rádi viděli jako nového prezidenta a koho raději ne? A co by měl činit v oblasti romské problematiky?

5. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 9 minut

Jan Gronský
Právník, Praha.
Volil bych Jana Fischera. Nejhorší by podle mě byl současný prezidentův poskok Jakl. Nově zvolený prezident by měl (přes malé kompetence) prosazovat, aby do vzdělání romských dětí byly investovány doslova miliardy. Místo pár gripenů a pandurů vybudovat po britském vzoru internátní školy, tam by romské děti byly přes týden, na víkendy byl mohly jít domů, měly by uniformy, sportovní vyžití, kulturní program atd. Není jiné cesty než vzdělání romských dětí. Jednou bude Rom českým prezidentem. Posílám pozdrav a projev sympatie.

Proč vyhraje Zeman

5. 9. 2012 / Oskar Krejčí

čas čtení 19 minut

Žádná politická funkce nemá v Česku takovou prestiž jako prezident. Už pro dítě je obraz prezidenta prvním dotekem s velkou politikou. Hovoří-li se u nás o tatíčkovské tradici, není to pouze pro historickou roli Tomáše G. Masaryka. V ideálu nejvyšší státnické funkce je v Česku personifikována konečná autorita. Ne moc nad lidmi. Autorita spojující moudrost, mravnost a vliv. V představách většiny veřejnosti prezident -- to je arbiter politické elegance.

Causa Rath -- Exkluzivní informace z jednání Mandátového a imunitního výboru a jejich analýza

Parlament si zpívá do kroku k vlastní popravě

4. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 25 minut

Zákon o restitucích by parlamentem neprošel, kdyby při závěrečném hlasování ve Sněmovně ve 3. čtení byl poslanec Rath přítomen. Zákon totiž byl schválen o 1 hlas. Přítomností poslance Ratha by bylo kvórum nutné ke schválení vyšší a zákon by schválen nebyl.

V pondělí 3. září 2012 Mandátový a imunitní výbor Sněmovny (MIV) projednával žádost Policie ČR o souhlas s přípustností rozšíření trestního stíhání poslance Davida Ratha. Členové výboru plénu Sněmovny doporučili souhlas odhlasovat. Své "vydání" výboru navrhl i sám poslanec Rath. "Je to jediná šance jak dokázat nevinu - před nezávislým soudem", řekl po skončení jednání MIV poslanec David Rath. S tím, že by chtěl, aby to už konečně bylo před soudem a mohl se řádně hájit.

Debata Vladimír Špidla - Vít Jedlička: O plánu socialistů na světovou nadvládu

4. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta



Vladimír Špidla, bývalý premiér, bývalý předseda ČSSD a bývalý eurokomisař pro zaměstnanost, rovné příležitosti a sociální věci se stal terčem pozornosti Víta Jedličky, zakladatele občanského sdružení Reformy.cz a předsedy Strany svobodných občanů v Královéhradeckém kraji. Debatují na témata: Spolupráce lidovců a socialistů na půdě EU-parlamentu, nacionální a internacionální socialismus, zelená politika sociální demokracie a její vliv na prosperitu a životní prostředí, nový světový řád a plán socialistů na světovou nadvládu.

Předchozí debaty:

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Asociální stát

4. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Jak píše pan Michal Kmenta, dnešní sociální, tedy spíše asociální politika státu je likvidační pro nejednoho z nás.

V době kdy jsou pracovní příležitosti omezené, je velmi těžké najít zaměstnání, kde by plat odpovídal výdajům průměrné rodiny a což teprve pak, když onemocníte. Spláčete nad výdělkem! Rodinu neuživíte a nakonec Vám nezbude než se přidat, samozřejmě v době vycházek, k již tak hojným počtům vybíračů popelnic doufaje, že naženete alespoň něco, co se dá zpeněžit ve sběrných surovinách.

Je to samozřejmě mírná nadsázka, ale znám pár nemocných, kteří riskují, že přijdou i o tu nemocenskou almužnu a v době nemoci pracují na různých brigádách, aby přežili.

Já sám jsem poslední dva roky pracoval jako myč oken za 15 000,- hrubého. Se svou VŠ humanitního směru jsem prostě jinou práci nenašel.

Poté mi byla diagnostikována cukrovka, akutní zánět slinivky břišní a moje jaterní testy jsou tristní, píše Mgr. Petr Hartman.

Cameron posílil pravicové zaměření své vlády

4. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron restrukturalizací vlády výrazně posílil její bigotní "pravicové" zaměření. Všechny předvolební řeči o ekologii či o sjednoceném národě, které jsme slyšeli před volbami v květnu 2010, jsou ty tam. Z kabinetu vyhodil Cameron dosavadního ministra spravedlnosti, liberálního a vysoce inteligentního Kennethe Clarka, který prováděl velmi rozumné reformy vězeňství a soudnictví. Kenneth Clarke byl také jediný stoupenec Evropské unie v Cameronově kabinetu. Cameron vyhodil i ministryni dopravy Justine Greening, která se stavěla z ekologických důvodů proti budování třetí rozjezdové dráhy na londýnském letišti Heathrow a stala se obětí intenzivního lobbování leteckého průmyslu, a novým ministrem pro životní prostředí jmenoval Owena Patersona, který je proti regulaci, pro budování nových letišť a pro kontroverzní získávání ropy z podzemních břidlic (fracking). Novým ministrem spravedlnosti byl za Clarka jmenován Chris Grayling, poprvé po mnoha letech je tedy ministrem spravedlnosti člověk, který není právník a spíše než spravedlností je posedlý myšlenkou trestů. Dosavadní ministr kultury Jeremy Hunt, který se zdiskreditoval svými vazbami na Murdochovo mediální impérium byl povýšen do funkce ministra zdravotnictví. Nejkontroverznější a Cameronovi nejbližší ministři, totiž ministr financí George Osborne, šílená ministryně vnitra Teresa May, posedlá omezováním imigrace, ministr zahraničí William Hague, posedlý invazemi do třetích zemí, zůstávají. Cameron vyhodil z kabinetu 3 z 5 žen a poprvé po mnoha letech není ve vládě žádný neběloch. Posílena byla pověst Cameronovy vlády jako nepříliš schopných dětinských "chlapců" z luxusních soukromých škol. Chybějí v ní moudří lidé.

Pozoruhodná je v úterý odpoledne četba diskusních fór v britských denících. Zuřivost a frustrace čtenářů nad tím, jak Cameron restrukturalizoval vládu, je neuvěřitelná, a to pozoruhodně úplně stejně v konzervativním Daily Telegraphu jako v liberálním Guardianu...

Kdo smí a nesmí na svěcenou půdu?

3. 9. 2012 / Zdeněk Jehlička

čas čtení 4 minuty

Pořádat happening přímo v kostele je i přes dávné snahy Jaroslava Haška a Volné myšlenky nemyslitelné, z toho důvodu jen těžko stravitelné, a tím automaticky i jaksi trapné. Samotné nedělní vystoupení skupiny protestujících v Katedrále sv. Víta tak musí nutně působit rozpačitě. Ale to se dá říci o každém happeningovém protestu, na který je obecně málo času k přípravě a není herecky obsazen. Buďto je protest příliš hlučný či nevýrazný, hysterický anebo sterilní, není slyšet tam, kde jej přehlušuje lomoz okolního provozu a narušuje místa doposud posvátného ticha.

Čína představila velkou strategii. S Ruskem nepočítá

4. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedělní setkání čínsko-eurasijského fóra v Urumči v provincii Sin-ťiang znamenalo zajímavý krok v rozvoji regionální spolupráce. Přítomnost premiéra Wena Ťia-paa signalizuje význam, jaký Peking této iniciativě přikládá. Stručně řečeno, nabízí eurasijským partnerům vybudování nové hedvábné stezky. A ta by měla obcházet území Ruska, které na konferenci nebylo na politické úrovni zastoupeno.

Tony Blair je o krůček blíže trestnímu stíhání

4. 9. 2012

čas čtení 5 minut

Léta to vypadá, že je citadela nedobytná, a pak se najednou rozpadne. Ideologie, fakt, režim se zdá být pevný, neotřesitelný, téměř geologický. Pak upadne kus omítky a kamenné základy se začnou pohybovat. Něco takového se stalo o minulém víkendu, argumentuje George Monbiot v deníku Guardian.

Když napsal jihoafrický arcibiskup, nositel Nobelovy ceny míru Desmond Tutu, že by měl být Tony Blair pohnán k trestnímu soudu v Haagu, způsobilo to, že to, co Blair udělal, už přestalo být "normální". Tutu porušil protokol moci - nepsanou smlouvu mezi všemi, kteří navštěvují setkání mocných - a jmenoval Blairův zločin. Myslím si, že se z toho Blair už nikdy nevzpamatuje.

Selektivní vyšetřování

4. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že od dob opoziční smlouvy, kdy si Miloš Zeman místo akce "čisté ruce", která měla vést k vyšetřování ekonomické kriminality spojené s privatizací státního majetku, rozdělil moc ve státě s Václavem Klausem a jeho ODS, bylo všem tak nějak jasné, že ČSSD se podílí na rozkrádání veřejných peněz úplně stejně jako ODS. V médiích se také objevilo mnoho podezření a spekulací o případech spojených s ČSSD.

Prachy v trapu

4. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Budiž, že má kdejaká firma známá i neznámá tiskového mluvčího lze přijmout, pokud není státní! K čemu platit kohosi, kdo vám sdělí, že zatím nic a ničeho nikomu nesdělí?! Bajadéra v uniformě, vlas přes nárameníky, květomluvec v kvádru a kravátli, mektové každým coulem -- fušer a fúrie! Pouze arciblázen dokáže poslouchat vzkazy slouhů od lžiproroků. Slušivé náhubky jsou důkazem nekonečné kalvárie k hoře Prohnaného Smutku. Orákulum nahrává nenasytným mizerům bez duše.

Nacpané bachory politických taškářů, (leckterý by po sobě sežral i exkrement), přinášejí poselství: Za vaše prachy si medíme, voličská bando!

K pozadí církevních restitucí

3. 9. 2012 / Aleš Franc

čas čtení 29 minut

V letech 1999 -- 2003 jsem byl jmenován poradcem Úzké rady Apoštolské církve v otázkách věrouky a následně v období 2003 -- 2007 pak zmocněncem biskupa v rámci ERC a na veřejnosti ve vztahu k ostatním církvím a církvi římskokatolické. Obdržel jsem tehdy plnou moc biskupa AC k tomu zastupovat jej v těchto záležitostech.

V té době byla AC trvale prakticky jedinou z členských církví sdružených v Ekumenické radě církví, která nesouhlasila s církevními restitucemi, podpořila odluku církví od státu a měla námitky proti ratifikaci Konkordátu (resp. mezistátní smlouvy mezi Apoštolským stolcem a ČR, kterou pro stručnost v dalším textu nazývám Konkordátem).

Vysloužila si za to často ostrakizaci.

Politiky motivuje jejich vlastní zisk z rozkrádaných peněz

3. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ministr financí Kalousek včera v Otázkách V. Moravce tvrdil, že objektivní arbitr ve sporu mezi levicí a pravicí o tom, jakými kroky zajistit lepší budoucnost státu, je důvěra věřitelů, kteří jsou státu ochotni půjčit své peníze. Když věřitelé půjčují levně, tak věří, že se jim peníze vrátí, věří tedy v lepší budoucnost státu, kterému půjčují.

Myslím však, že současná situace ukazuje, že věřitelé v minulosti půjčovali různým státům značně lehkomyslně, např. Řecku, a že investice do států brali jako pouze jisté zhodnocení peněz bez rizika opravdového inovačního investování.

Likvidační politika státu

3. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pane Čulíku, divíte se, proč lidé s nostalgií vzpomínají na komunisty? Jsem od 6. srpna nemocen s infekčním zánětem žil - růže. Má mzda činí 12 000 čistého za měsíc, no a má nemocenská za srpen bude 3600. Nevím, jak je to v Británii, Německu, ale vím, že pro mě a mou rodinu je toto likvidační politika státu. A také vím, že za komunistů by to nebylo, píše Michal Kmenta.

Poslední varování, které bude papež ignorovat jen na vlastní nebezpečí

3. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Kardinál Martini, který právě zemřel, před smrtí ostře odsoudil současnou katolickou církev, píše v pondělí v redakčním komentáři deník Independent. Martini řekl, že katolická církev skomírá a že ztratila kontakt s lidmi. V celé řadě sociálních otázek je dnes katolická církev 200 let zpožděná za společenským vývojem, a proto do kostelů, postavených pro velké množství věřících, dnes chodí jen hrstky. Církev se nedokázala přizpůsobit novým zvyklostem rodinného života, a tak podle Martiniho riskuje, že úplně ztratí kontakt s příští generací. "Proč se nevzchopíme?" ptal se Martini. "My se snad bojíme?"

Svět chce být klamán

3. 9. 2012 / Filip Mahďák

čas čtení 7 minut

Na prvním místě poděkování za vaši analýzu Ženy za pultem a odvahu s kterou jste vydržel všechny ty díly až do konce.

Klíčové je to, že všichni už zapomněli, jak byli ke konci otráveni z toho neustálého předstírání a pasování své činnosti do prázdných ideových forem revolučního socializmu.

Ono to sice šlo čím dále lehčeji, jelikož čím ty formy byly vyprázdněnější, tím více se toho tam i pak vlezlo.

Ale od určité pozice to chtělo mít fakt dobrý žaludek na faleš. Všichni věděli, že musejí něco předstírat.

Všem to křivilo páteř.

Každý měl v kapse dvacet vtipů na režim, aby si hned za rohem ulevil, ale málokdo se i po těch dvaceti letech chce zabývat tím, aby přišel na to vlastně, od čeho.

Odvážní chlapi

3. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Může se stát, že i dospělému člověku přijde, že nezná významy základních slov. A to se může jednat o člověka vysoce gramotného a inteligentního. Jenomže i takovýto člověk zjistí, že najednou zřejmě nechápe slova jako "odvaha", "slušnost", "boj s korupcí", "pomluva" -- a mnoho dalších.

Orientace v těchto časech není totiž vůbec jednoduchá. Na jedné straně je souzen jistý Roman Smetana, který je pověstný přimalováním tykadel na billboardy, které mu připadají hloupé a obtěžují a dráždí ho, nehledě na politickou značku -- a který uhradil pokutu (15 500 Kč), odmítl však nastoupit trest v podobě prospěšných prací. Skrýval se a dobrovolně se policii vydal na den velké protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze 21. dubna 2012. Zajímavý je též fakt, že ho soudila manželka exministra spravedlnosti, Ivana Langera, Markéta Langerová.

Smetana to slíznul u soudu. Aneb: Jak soud slíznul Smetanu!

3. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

"Každý občan má právo na svobodu projevu a prezentaci politických názorů, ale toto právo nesmí překročit hranici, kdy dochází k útoku na majetek, a nesmí pokračovat svou agresivitou dál (ohrožovat lidské zdraví či život)".

To je pravda, aneb "Proti gustu žádný dišputát", asi by řekl Švejk. Jenže na současné podmínky je to víc než úsměvné, vztáhneme-li tuto zákonem danou normu na případ řidiče MHD Smetany.

Dokument Charty 2012 č. 3

Otevřený dopis představitelům české katolické církve

3. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

V roce 1974 napsal ruský spisovatel Alexandr Složenicyn Dopis představitelům Sovětského svazu, jímž se pokusil apelovat na jejich soudnost a zdravý rozum. Mimo jiné v něm napsal: "Nedělám si naději, že se vám zachce zabývat se úvahami, které jste si neobjednali, přestože pocházejí z pera vašeho spoluobčana ... Jsem si dobře vědom, že mluvím k naprostým realistům a odpustím si vzdychání jako: ó, vezměme si aspoň něco z úspěchy neoplývajícího idealismu ... zrevidujme mravní základy naší vítězné diplomacie..."

Od Sýrie k Palestině: přesun těžiště?

3. 9. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Na co bychom se měli zaměřit, když analyzujeme geopolitiku Středního východu? V této věci je málo shody a přitom jde o klíčovou otázku. Izraelská vláda vytrvale a horlivě pracuje na tom, aby se ústředním bodem stal Írán. Většina pozorovatelů to považuje za snahu odvést pozornost od neochoty Izraele vést seriózní jednání s Palestinci.

Naše vláda nám hodila rukavici, měli bychom ji zvednout

3. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Byla jsem v Londýně zrovna v době, kdy tam přijel na krátkou návštěvu Barack Obama. Byl čtvrtek 26.5.2011 odpoledne, seděla jsem v autobuse, který projížděl kolem Parlamentu. V té chvíli se vyrojili policisté, zastavili dopravu. Zahlédla jsem dva nízko letící černé vrtulníky. Otevřela se brána Parlamentu, odkud začala vyjíždět kolona aut. Projížděli kolem mladých aktivistů, někteří měli v rukou krátké transparenty s nápisem: NO WAR, OBAMA. Co mě překvapilo nejvíc, bylo to, jak důrazně a přitom velmi klidně vyjádřili aktivisté svůj názor, píše Ludmila Texlová.

Případ Rath:

IDnes nerespektuje presumpci neviny

3. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Deník MF DNES dne 1.9.2012 zveřejnil podrobné údaje z vyšetřovacích spisů causy MUDr. Rath a dalších obviněných. Redaktoři Tomáš Syrovátka a Antonín Viktora se v článku chlubí, že měli možnost policejní protokoly a vyšetřovací spis "prostudovat", píše Richard Bébr

Objektivní údaje jsou v článku navíc zkresleny tendenční manipulací a poněkud špinavými triky pánů redaktorů. Nemravné zacházení s fakty ovšem není trestné a nelze je této tiskovině vytýkat. Snad jen nutno připomenout "žurnalistům", že podle § 2 odst. 1 a 2 Trestního řádu:

"(2) Dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen."

Toto ustanovení trestního řádu článek vůbec nerespektuje.

Jak je možné, že vyšetřovatelé opět umožňují cizím osobám nejen nahlížení, ale i (jak uvádí MF DNES) podrobné studium vyšetřovacích spisů?

Jak je možné, že znalosti, takto získané je možno publikovat v článcích, hanobících obviněné (dávno před začátkem soudního jednání)?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

32852