Londýn vyhrožuje Irsku, že bude hladovět

23. 9. 2019

čas čtení 2 minuty


Angličtí diplomaté během posledních čtyř dnů "brutálně" lobbují proti Irské republice. Snaží se na ni a na Evropskou unii vyvinout co největší nátlak, aby souhlasila se zrušením irské podmínky. Podle slov některých diplomatů v EU "je to opravdu drsné".

Píší o tom i v deníku Irish Times:


Londýn tvrdí, že se Irsko octne pod obrovským tlakem, aby ustoupilo ohledně "irské podmínky"

Britští diplomaté tvrdí všem kolem, že důsledky divokého brexitu pro Irsko budou tak katastrofální, že Irsko musí ustoupit


Minulý týden byli Brusel i Dublin ohromeni tónem projevu anglického ministra pro brexit Stevena Barclayho v Madridu. Barclay tam varoval, že Irsko bude v důsledku divokého brexitu čelit nedostatku potravin a léků.

 

Nyní vychází najevo, že Barclay a další angličtí ministři a diplomaté šíří v posledních týdech soukromě po Evropě ještě drsnější výhrůžky.

To, co angličtí ministři a diplomaté po Evropě vykládají, se do Dublinu dostává prostřednictvím sítě podnikatelských a diplomatických kontaktů.

Navzdory tomu, že Londýn šíří propagandu o tom, že nová dohoda o brexitu je prý nablízku, podle zdrojů v Dublinu a v Bruselu jsou vyhlídky na jakoukoliv dohodu vzdálené.

Jeden zdroj v EU uvedl, že celý proces v minulých dnech "začal jít zpětným pohybem".

Rostoucí pesimismus v Bruselu přichází v době, kdy Evropská unie sdělila členským zemím, že odmítla návrhy, které Londýn předložil v tzv. "technických dokumentech" minulý týden.

Podle činitelů EU sama Británie potvrdila, že její návrhy "nejsou legálně funkčními řešeními a musely by být rozvinuty během přechodového období". Sám britský tým dodal, že bude muset proto  vytvořit regulační a celní hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9615

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019