Ctihodná britská cestovka udělala bankrot a po světě nyní uvízlo 150 000 jejích zákazníků

23. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Musíte to Johnsonovi přiznat: dopad rozhodnutí nové vlády se projevuje normálně až po několika letech, ale Johnsonova strategie podle jeho hesla "Ať jde podnikání do prdele!" má dopad už po dvou měsících, vzhledem k tomu, že zbankrotoval Thomas Cook:

Letos na jaře konstatovala firma Thomas Cook, že za její ztráty ve výši 1,5 miliardy liber nese vinu brexit:


Cestovní kancelář Thomas Cook, která působila v Británii 178 let, udělala v neděli večer spektakulární bankrot. Potřebovala naléhavě  finanční injekci ve výši 200 milionů liber, avšak soukromí investoři i britská vláda ji odmítli poskytnout. Kritikové poukazují na to, že repatriace 150 000 turistů, kteří uvízli v různých světových letoviscích, bude britskou vládu stát daleko více než zmíněných 200 milionů liber, ovšem britská vláda namítá, že firma měla nesplatitelný dluh ve výši 1,1 miliardy liber a od roku 2011 vyplatila věřitelům 1,2 miliardy liber úroků! To znamená, že více než třetina peněz, které účtovala svým 11 milionů zákazníků, které měla každoročně, šlo do kapes věřitelů.

 

V minulosti byla firma Thomas Cook v Británii považována natolik za součást národního života, že byla v roce 1948 znárodněna poté, co po druhé světové válce čelila bankrotu. Státní firmou byla až do roku 1972, byla součástí tehdy státních britských železnic. Nyní ji zničil internet, změna společenských zvyklostí (do poboček cestovních kanceláří chodili už jen chudí důchodci, ostatní Britové si nyní kupují dovolenou na internetu, Britové přestali jezdit na pláže a většinou jezdí na městskou dovolenou v zahraničí, z čehož mají profit levné letecké společnosti) a snahy financovat nezvládnutelnou horu dluhů.

V posledních letech takovýmto způsobem udělalo bankrot několik ctihodných dlouholetých britských firem, které byly desítky let charakteristickou součástí života v Británii - například supermarkety Woolworth či Comet, nebo v poslední době stavební firma Carillion.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7486

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019