To snad ne. Zavede Babiš ČR skutečně do průšvihu?

24. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: "Těžká rána Borisi Johnsonovi". Snad všechna evropská média přinášejí ve středu zdrcující zhodnocení Borise Johnsona poté, co jeho rozhodnutí suspendovat parlament prohlásil britský Nejvyšší soud poměrem soudců 11-0 za nezákonné. "Nezbývá mu nic jiného než odstoupit", píše evropský tisk, přitom připomíná, že lhář Johnson vždy ignoroval zákon a ústavu. A s takovýmto člověkem se bratří Andrej Babiš a zve ho na jednání své ultrapravicové "visegrádské skupiny". Může být větší zahraniční diskreditace České republiky? (JČ)
V zoufalé snaze alespoň zčásti nahradit výpadek vzniklý odchodem ze společného evropského trhu bude muset vláda Borise Johnsona při dvoustranných jednáních s USA přistoupit na dovoz geneticky modifikovaných potravin ZDE, v EU zakázaných problémových pesticidů ZDE nebo chlorovaných kuřat nesplňujících evropské hygienické normy ZDE, píše Karel Dolejší.

Trump také nepochybně využije příležitosti, aby se pokusil Britům namísto prudce zdraženého evropského ovoce a zeleniny ZDE v co největším množství vnutit americkou kukuřici a sóju, jejichž export se zadrhává kvůli obchodní válce s Čínou ZDE. Navíc jsou očekávány vážné (potenciálně likvidační) problémy nejen pro britské chovatele ovcí ZDE, ale třeba také pro pěstitele pšenice ZDE.

(Je ovšem velmi nejisté, zda se Trumpovi podaří prosadit jakoukoliv obchodní dohodu s Británií, protože pokud dojde k porušení dohody o míru v Severním Irsku, která je součástí členství Británie v EU, americký Kongres, v němž má obrovskou moc irská diaspora v USA, nikdy takovou obchodní dohodu neschválí. Kromě toho je nyní velmi nejisté, zda k brexitu vůbec někdy dojde, pozn. red. )

Pozn. JČ: Včera Babiš na Twitteru jásal nad svým setkání s Borisem Johnsonem, který - ač nezvolen v demokratických volbách - zastává bez mandátu funkci britského premiéra a v Británii proslul jako podvodník a lhář - a nyní shledal jednohlasně britský Nejvyšší soud, že Johnsonovo protidemokratické suspendování parlamentu na pět týdnů bylo nezákonné. Je opravdu rozumné, že se Babiš spolčuje s těmi nejkontroverznějšími osobami na světové politické scéně? Opravdu to prospívá České republice?

A jen postkomunistický "politik" by si drze dovolil, tak jako Babiš, označit Gretu Thunbergovou za "hysterickou". 

Neví Andrej Babiš, že se nad Trumpem vznáší v důsledku jeho vydírání ukrajinského prezidenta pro Trumpovy vlastní zájmy sílící nebezpečí impeachmentu a že se v Británii vzedmula vlna požadavků, aby Johnson  odstoupil ze své funkce?

Nebylo by rozumné v této nejisté situaci, aby vysoký představitel českého státu udržoval od těchto kontroverzních politiků aspoň zdvořilý, diplomatický odstup?

0
Vytisknout
10960

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019