Britský Nejvyšší soud: Johnsonovo suspendování parlamentu je nezákonné a neplatí

24. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Předseda Dolní sněmovny John Bercow oznámil, že Dolní sněmovna bude zasedat zítra od 11.30.



  ;

11 soudců britského Nejvyššího soudu v pondělí ráno jednomyslně konstatovalo, že rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament na dobu pěti týdnů na vrcholu brexitové krize je nezákonné. Rozsudek byl zveřejněn po třech dnech jednání, které se konalo v Londýně minulý týden. 

První právní otázkou, kterou soudci museli zodpovědět, bylo, zda soudu vůbec přísluší vyjadřovat se k rozhodnutí premiéra suspendovat parlament. Nejvyšší soud jednomyslně rozhodl, že ano. 

Nejvyšší soud pak konstatoval, že Johnsonovo rozhodnutí suspendovat parlament bylo nezákonné a neplatné. Znamená to, že parlament suspendován nebyl, a předseda parlamentu může okamžitě rozhodnout o jeho znovuotevření. Premiér o tom nemá právo rozhodovat. 

Britský Nejvyšší soud rozhodl, že určující není při suspendování parlamentu premiérův deklarovaný úmysl, čimž vyloučil otázku, zda Johnson v této věci lhal či nelhal. Britský Nejvyšší soud konstatoval, že klíčovým faktem je skutečnost, zda rozhodnutí suspendovat parlament mu zabránilo vykonávat svou funkci efektivní kritické kontroly vlády. Vydal verdikt, že tomu tak je.

Kompletní pětadvacetistránkové rozhodnutí Nejvyššího soudu v této věci je ZDE

Na Twitteru i v široké veřejnosti se ozývají hlasy požadující, aby Boris Johnson odstoupil. Naproti tomu někteří komentátoři varují, že tohoto rozhodnutí Nejvyššího soudu může Johnson populisticky zneužít v předvolební kampani, v níž se bude prezentovat jako nevinná oběť britského establishmentu, včetně soudců, který "zradil lid".


Gina Miller: Dnes nezvítězil žádný jednotlivec ani žádná kauza. Je to vítězství pro suverenitu parlamentu, oddělení moci a nezávislost našich britských soudů. Je klíčové, že dnešní rozhodnutí potvrzuje, že jsme národ, kde vládne zákonnost. Zákony, nad nimiž není nikdo, ani premiér. Nedovolte, aby vláda bagatelizovala závažnost dnešního rozsudku. Jednomyslného rozsudku. Promluvili jednoznačně. A to, co říkám premiérovi, je, že opakuji slova Lady Haleové: Ten příkaz byl prázdný papír, parlament nebyl suspendován, poslanci by se měli vrátit zítra do práce, a pokračovat v kritickém hodnocení této vlády. Dnešní verdikt vypovídá o obrovském množství věcí. Tento premiér musí zítra otevřít dveře parlamentu. Poslanci se musejí vrátit a být odvážní a pohnat tuto neskrupulózní vládu k odpovědnosti. 


Robert Peston, ITV: Nejvyšší soud rozhodl, že u moci jsou poslanci a Boris Johnson je jejich sluha: 


0
Vytisknout
7606

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019