Tchaj-wan tvrdí, že SZO na počátku epidemie ignorovala jeho otázky

25. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Tchaj-wan obvinil Světovou zdravotnickou organizaci z ignorování jeho otázek na počátku koronavirové epidemie. Tchaj-pej dlouho hovoří o čínském nátlaku, který chce dosáhnout vyloučení ostrova z mezinárodních organizací.


Tchaj-wan kvůli čínskému tlaku nemůže vstoupit do SZO. Na epidemii koronaviru nicméně reagoval brzy a podařilo se mu do této chvíle úspěšně čelit šíření choroby, když zaznamenal jen 215 případů a 2 mrtvé.

Tchaj-wanská vláda prohlásila, že držet zemi mimo SZO během epidemie znamená hrát politické hry s tchaj-wanskými životy, protože jí tím zůstaly odepřeny informace z první ruky. SZO i Peking tvrdí, že Tchaj-pej obdržel pomoc, kterou potřebuje.

Avšak tchaj-wanští zdravotníci psali SZO a Číně již 31. prosince a žádali o informace o epidemii ve Wu-chanu, včetně otázky, zda je infekce přenosná mezi lidmi. SZO potvrzuje, že dopis obdržela, ale neodpověděla na něj.

Ministr zdravotnictví dodal, že se Tchaj-wan naštěstí ve stejný den, kdy odeslal žádost, rozhodl kontrolovat pasažéry z Wu-chanu a 2. ledna aktivoval nouzové operační centrum. Experti tvrdí, že tento krok Tchaj-wanu umožnil účinně kontrolovat šíření viru hned na počátku.

Ačkoliv Tchaj-wan vyslal v lednu experty do Číny, nebylo jim umožněno prohlédnout žádné pacienty ani navštívit tržiště, odkud virus zřejmě pochází. Cesta nicméně u tchajwanských úřadů vyvolala pochopení, že musejí jednat rychle.

SZO ještě 12. ledna tvrdila, že nebyl zjištěn přenos nákazy koronavirem z člověka na člověka. Čína oznámila opak 20. ledna.

SZO přímo neodpověděla na otázku, proč byl Tchaj-wan ignorován, ale prohlásila, že jeho kancelář v Číně byla informována o "zápalu plic s neznámou příčinou" k 31. prosinci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5861

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020