Svatováclavská úvaha o západní civilizaci

28. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 


Svatý Václav představuje spojitost českých zemí nebo české koruny s latinskou církví, s univerzální civilizací západního středověku. Dnešní svátek je tedy výbornou příležitostí k zamyšlení o tom, co je to vlastně západní civilizace. Když budeme hledat, v čem se Západ liší od ostatních civilizací, tak přímo do očí bijícím znakem je jeho překotný vývoj a v důsledku toho rozklad tradiční společnosti. Obé samozřejmě umožněné tím, čemu říkáme věda a průmysl.

 17793

Kristián: Život a umučení svatého Václava

28. 9. 2021

čas čtení 11 minut

 

Výňatky

Rukopis tohoto rozsáhlého Života sv. Václava a sv. Ludmily objevil Bohuslav Balbín a jeho vznik položil do posledních let 10. století, kam jej datuje prolog. Svým bohatým obsahem vzbudilo stáří legendy podezření, takže byla od Dobrovského až do počátku 20. století (kdy její starobylost obhajoval Pekař) považována za falzum ze století čtrnáctého, tím spíše, že její nejstarší celé znění je zapsáno v kodexu biskupa Jana z Dražic asi z roku 1340. Nejnovější práce (Vilikovský, Ludvíkovský) však dokazují, že jde o památku ze století desátého. Autor, Kristián, o sobě prozrazuje, že je mnich a příbuzný svatého Vojtěcha.

Mezitím blahoslavený Václav, zvolený kdysi vnuknutím Kristovým za vévodu, vyrostl z chlapeckých let a zářil květem nejpůvabnějšího mládí. Hluboko pak v paměti chovaje, v čem byl od učitele písma vzdělán, vroucně toužil naplniti skutkem to, co sluchem poznal. A proto jeho věrolomná matka s některými syny Belialovými, kteří s ní stejně smýšleli, nenávidíce ho pro jeho skutky a přesvaté smýšlení, radili se mezi sebou a řekli: "Ach, běda, co si počneme a kam se obrátíme! Neboť kníže náš, jenž byl od nás na trůn povýšen, zkažen byv kněžími a takřka mnichem se stav, nedovoluje nám kráčeti sráznou a navyklou cestou našich neřestí.A jestliže si tak počíná nyní jako chlapec nebo jinoch, co asi bude dělati jako mladý muž nebo stařec?" Od toho času se tedy počali k němu chovat velmi nepřátelsky, vyhrožujíce mu a i jinak mu působíce přemnohá příkoří.

 17798

Excesy brexitu: Tomasz Oryński rozzuřil britský probrexitový bulvární list

28. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Jak jsme se tu o tom už zmínili, náš autor Tomasz Oryński, který v Británii pracuje na část úvazku jako kamionista, byl v pondělí tento týden požádán o řadu mediálních rozhovorů, aby se  vyjádřil k rozhodnutí Borise Johnsona otevřít Británii evropským kamionistům na tři měsíce, do Vánoc, a pak je zase ze země vykopnout.

Jeho rozhlasové rozhovory citovalo několik deníků.

Ostře si ho vzal na mušku bulvární tvrdě probrexitový deník Daily Express:

"Zuřivý polský řidič se vzdal veškeré sebekontroly, zaútočil na "drzého" Borise a doporučil mu, kam si má strčit svá nová víza pro kamionisty

Polský řidič náklaďáků se vzdal veškeré sebekontroly a zaútočil na premiéra Borise Johnsona kvůli "drzým" plánům přilákat evropské kamionisty novým vydáváním víz. " (...)

 

 17794

Mezitím v Absurdistánu 194:

Evropská unie vydírá Polsko a Andrej Babiš je už nepřítel

28. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Foto: Nedaleko Turówa: "Čechy neobsluhujeme!"

Tomasz Oryński se omlouvá, že dnešní jeho příspěvek o Polsku je kratší než normálně. V Británii zuří krize ohledně nedostatku řidičů kamionů. Tomasz Oryński pracuje na část úvazku v Británii jako řidič kamionu, říká o sobě, že je možná poslední polský řidič kamionů v Británii. V důsledku toho se stal v Británii v pondělí 27. září absolutní celonárodní celebritou. Řada britských rozhlasových stanic ho interviewovala o tom, co si jako polský řidič myslí o rozhodnutí Borise Johnsona prosit kamionisty  EU, aby Británii zachránili, ale jen do Vánoc - po Štědrém dni 2021 je britské ministerstvo vnitra hodlá znovu deportovat do zahraničí. Velmi vstřícný přístup. Televizní rozhovory Tomasz Oryński odmítal poskytnout. Některé jeho rozhovory přetiskl denní tisk. Žádost některých britských médií o rozhovor musel Tomasz Oryński už odmítnout - nedalo se to zvládnout.

Slova Tomasze Oryńského z rozhovoru na populární stanici BBC Radio 2 dokonce vyvolala na Twitteru meme:


Avšak k Polsku:

Jak všichni očekávali, veškerá politika je jen divadlo. Protože jak jinak by se dalo  vysvětlit, že politici, kteří si navzájem nadávají do zrádců  a útočí na levici, nebo na Pawła Kukize za snahu spolupracovat se stranou PiS na důležitých otázkách, a říkají, že byste se stranou PiS neměli vůbec mluvit (více o tom ZDE  a ZDE) vyhýbají se práci v parlamentu (důležitému projevu šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu poukazujícímu na četná selhání vlády PiS) a pak si zajdou  všichni společně na mejdan (bez roušek), který uspořádal Robert Mazurek, populární politický novinář, k jeho padesátým narozeninám.

30003

Trumpova CIA hovořila o zavraždění Juliana Assange

28. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Podle americké zprávy, která se odvolává na bývalé úředníky, vysocí představitelé CIA za Trumpovy vlády hovořili o únosu a dokonce o vraždě zakladatele WikiLeaks Juliana Assange.

Diskuse o únosu nebo zabití Assange proběhly v roce 2017, jak uvedl server Yahoo News, kdy uprchlý australský aktivista zahajoval pátý rok svého azylu na ekvádorském velvyslanectví. Tehdejší ředitel CIA Mike Pompeo a další vrcholní představitelé byli rozzuřeni zveřejněním "Vaultu 7", souboru hackerských nástrojů CIA, který WikiLeaks zveřejnil a který agentura považovala za největší ztrátu dat ve své historii, informuje Guardian

 17795

Švýcarsko! Chceme tu mít Švýcarsko!

28. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

 
Alpskou zemi používáme často jako vzor, jak dobře bychom se mohli mít, kdybychom to měli uspořádané tak jako tam. Mají malé daně, úsporný stát, samosprávu, referenda, tradice i novoty zároveň, Švýcaři jsou bohatí. Švýcarsko, to nejsou žádní neomarxisti! Pojďme se tedy podívat na hospodaření švýcarského státu a na jeho daňový systém. Upozorňuji, že Švýcarsko má velmi odlišné daně místo od místa, to co uvádím je pokus o zprůměrování, aby bylo možné se vůbec něčeho dobrat.

Slavný jazzový hudebník Jiří Mráz, zemřel v USA ve věku 77 let

28. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Než začal studovat v americkém Bostonu na škole, která se nyní jmenuje Berklee Colege of Music, jazzový basista George Mráz slyšel jednou v neděli ve svém rodném Československu v rozhlase Louise Armstronga v pořadu, v němž se většinou hrála klasická hudba, píše list Boston Globe. Přivedlo ho to k jazzu.

Jiří Mráz zemřel 16. září 2021  ve věku 77 let. Žil s manželkou v New Yorku.

Do Bostonu přišel koncem šedesátých let. Stal se součástí světové jazzové elity. Vystupoval s hudebníky jako Chet Baker, Michael Brecker, Bill Evans, Stan Getz, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock a Oscar Peterson a hrál na jejich deskách. Vydával i vlastní desky.

Narodil se 9. září 1944 v Písku. V Americe používal křestní jméno George.

 16447

Bohatý svět neposkytl vakcíny chudému světu a bude jich stamiliony vyhazovat

27. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

 
I když si myslíte, že lidé nejsou nic jiného než sobci, kteří se nestarají o nikoho mimo svůj vlastní klan, přesto je ohromující, že svět zůstává skoro úplně neočkován, píše Nick Cohen.  Není to jen morální urážka, že bohaté národy nechávají zbytečně umírat miliony lidí, ale je to také útok na náš vlastní zájem.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že světová ekonomika riskuje, že do roku 2025 přijde o 4,5 biliony amerických dolarů, pokud se covid 19 nekontrolovaně rozšíří. Gordon Brown, nový velvyslanec Světové zdravotnické organizace pro globální financování zdravotnictví, konstatuje, že náklady na dodání dostatečného množství vakcín k očkování všech chudých národů jsou přibližně 100 miliard dolarů.

 17738

V Německu vyhrály jasně progresivní strany

27. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty




Výsledek voleb do Bundestagu ve mně vyvolává několik myšlenek. To, že sociální demokraté nejsou v Německu na odpis, to víme dávno. Ve velkých městech stále vyhrávají volby, jak se na levici sluší. V Hamburku získali loni sami 39% a spolu s Die Linke a zelenými přes 70%. Nicméně přesto jsem si ještě na jaře myslel, že odliv voličů od socialistů k zeleným bude masivnější.

Rozhovor Britských listů 428. Hovořme o domácí oligarchii, která dobyvačně kolonizuje ČR

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



"Měli bychom upozorňovat na domácí oligarchii, na skutečně problematické struktury, které si privatizují republiku a chovají se tady jako okupační mocnost na dobytém území. Chudí lidé neřeší klimatickou krizi jako primární problém, i když na ně dopadne nejhůř. Ti bohatí mají vždycky možnost odletět někam na Aljašku nebo na Nový Zéland. Oligarchové prostřednictvím svých médií vyvolávají chaos a podstrkávají veřejnosti nedůležitá témata, aby uchránili své parazitické podnikatelské zájmy."

Albín Sybera mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s analytikem Josefem Patočkou z organizace Re-set.cz o tom, jak si čeští oligarchové paraziticky podmanili Českou republiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. září 2021.

Výsledky voleb v Německu

27. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Právě zveřejněné kompletní provizorní výsledky voleb v Německu:

Sociální demokraté si polepšili ve srovnání s rokem 2017 o 5,2 procentních bodů, zelení o 5,9, CDU/CSU přišla o 8,8 procentních bodů, Die Linke o 4,3 a AfD o 2,3.




Jsme blahobytem už tak zdegenerovaní, že nedokážeme vyřešit žádný problém?

27. 9. 2021

čas čtení 6 minut

Angličané se perou u benzínových pump:


Británie si brexitem způsobila nedostatek benzínu u benzínových pump, nedostatek léků v lékárnách, drastické zvýšení cen energií, nedostatek řidičů kamionů,  nedostatek potravin v supermarketech, nedostatek zemědělských pracovníků pro sklizeň ovoce a zeleniny, nedostatek pracovníků pro zpracování masa, nedostatek pracovníků v pohostinství a v pečovatelských domovech. Je to jako návrat do sedmdesátých let, kdy Británie zažila v důsledku nedostatku benzínu u pump třídenní pracovní týden a zkrácené vysílání televizních stanic. Jenže, argumentuje John Harris, tehdejší politikové byli jaksi daleko státničtější a dokázali problémy zvládat a řešit. Dnešní politikové jsou absolutně neschopní. Je to proto, že jsme všichni zdegenerovaní blahobytem? Úvaha Johna Harrise nám připadá velmi aktuální i pro české poměry, přestože ČR zatím neodešla z EU a nezažívá tedy tak obrovské problémy jako Velká Británie. Nejpozoruhodnější je však skutečná indolence politiků. (JČ)


Mezi slovy, která jsou schopna v britské duši vyvolat paniku, jsou tři nejsilnější: Vánoce, benzín a zima. Dejte je dohromady a máte perfektní charakteristiky krize, o to surreálnější, že o její hlavní příčině - o brexitu - nechce nikdo v britské politice mluvit.

 17789

České volby: Drama do poslední chvíle

27. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Podle průzkumu volebních preferencí, zveřejněných v neděli v Otázkách V. Moravce, je velká část voličů stále nerozhodnuta, takže říjnové volby do Sněmovny mohou přinést překvapení. Vede Hnutí Ano s 24,5%, nicméně nestoupá, ba spíše klesá. Voliči od premiéra Babiše odcházejí ke dvěma formacím: SPD a ČSSD. To by mohla být naděje pro sociální demokracii, že výsledek 4,5% není konečný a volby ukážou vyšší hodnotu. Záleží ovšem na nerozhodnutých, protože pokud ti budou nakonec volit velké formace, ČSSD a další malé strany mohou spadnout strmě dolů.

30792

Nenáviděný opovrhovaný poklad, jehož další degradace nás zničí

27. 9. 2021 / Milan Čech

čas čtení 22 minut

Koláž: Lenka Slívová

Zahrajme si hru, odpovězme si pro sebe na otázku: Co v největší míře vytváří můj blahobyt? Co je zdrojem většiny toho příjemného v mém životě? A co mám tedy chránit, udržovat a rozvíjet PŘEDEVŠÍM, aby tomu tak bylo i nadále? (Z odpovědi na tuto banální otázku s banální odpovědí v banálním textu banálního autora zároveň vyplývá i nebanální obecná odpověď na otázku, zda, jak a koho volit. I přes onu banálnost správnou odpověď většina patrně nezvládne nalézt.)

 17791

Británie: Boris Johnson chce zmobilizovat armádu pro dodávky benzínu k pumpám, ale bude to trvat dlouho

27. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Johnsonova vláda zamýšlí zmobilizovat stovky vojáků, kteří by dodávali pohonné hmoty do prázdných britských benzínových stanic. Pohonné hmoty byly v minulých dnech vyprodány v důsledku nedostatku řidíčů cisternových vozů a panikářského nakupování benzínu. Způsobil to brexit, i když se to Johnsonova vláda snaží popírat.

Řetězec benzínových stanic BP (British Petroleum) přiznal, že ve třetině jeho stanic došly hlavní druhy benzínu a Asociace maloobchodníků s benzínem, která sdružuje téměř 5500 nezávislých benzínových pump, uvedla, že 50 až 90 procent těchto benzínových stanic informuje, že jim došel benzín. Asociace varuje, že benzín dojde i u ostatních benzínových stanic.

 16578

Miluj nepřítele svého

27. 9. 2021 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Česká občanská společnost je před volbami rozdělena jako nikdy předtím. Nejvíce nad tím zoufají ti, kteří ji ještě více rozeštvávají. Asi je to pořád málo. Rozděl a opanuj, platí jako vždy. Vítězové voleb pak po volbách předstoupí před občanské stádo, a budou možná zase k pobavení publika tvrdit, že chtějí společnost spojovat.

Jistě, kdo by nechtěl kolektivizovat a privatizovat hodnoty pocházející z lidských a přírodních zdrojů, zejména když se na jejich tvorbě nijak přímo nepodílel. Opět zde platí, že líná huba je holé neštěstí. Kdo chce rozdělovat, musí spojovat. Nejlépe se to daří násilím.

 17788

Sen divky Barbie a šalamounské americké dilema o Haiťanech

27. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Neznám Bobovo skutečné jméno. Řekl mi, že je to typické haitské jméno a že to nebudeme umět vyslovit. Trvali jsme na tom, argumentovali jsme, že všichni máme cizí podivná jména. Bozorgmehr, Íránec, který se naštval, že ho Američané označují za Araba (já jsem Peršan, neustále nás upozorňoval), Aabishkar, který musel snášet obecné nepochopení, že je „Hind“, přestože to byl Nepálec, Gulnaz (Kyrgyz, který se narodil v Kazachstánu), Siobhan (divoká irská dívka), Cronje (jihoafrický běloch) a Jerry (ve skutečnosti Jirka z Opavy, který, stejně jako Bob, trval na poangličtění svého jména pro snazší porozumění u průměrných Američanů, kteří neznají zeměpis, to byli ostatní členové této skupiny mladých pracovníků pro kanadskou televizní show, která se natáčela v New Yorku v roce 1995. Byli jsme vybráni přesně kvůli naší rozmanitosti: program byl o přistěhovalcích. Pracovali jsme za kamerami, pomáhali jsme vybírat a připravovat lidi na natáčená interview.

Němečtí sociální demokraté posilují

26. 9. 2021

čas čtení 2 minuty



V neděli v podvečer měli němečtí sociální demokraté téměř o jedno procento více než CDU. FDP také posilovala a zelení byli o 1 procento níže než předpověď jejich výsledků z 18 hodin:


Šéfredaktorka Deutsche Welle  Manuela Kasper-Claridge píše, že éra opatrnosti a marginálních kompromisů charakteristických pro dosavadní velkou koalici, vládnoucí v Německu mezi CDU/CSU a SPD skončila a němečtí voliči chtějí změnu.

 17761

Ne megatunel, ale teratunel: Nenechme si rozkrást Cínovec III

25. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 7 minut


Navazuji na své předchozí články zde a zde a zde. Napsal jsem dopis na MPO, aby opravilo mou tabulku s obsahem kovů v kopci Cínovci. Včera jsem dostal odpověď, viz níže, kde si ministerstvo vyžádalo odechový čas. Podle mého názoru se odpověď nedozvíme dříve, než po volbách, což je však trochu pozdě. Co z toho tedy vyplývá?

Prvním a nejdůležitějším výsledkem je samozřejmě katastrofální selhání ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO). On rozhodl o přímé investici ze státního rozpočtu, jejíž jen první (???) část bude ve výši minimálně 52 miliard korun, viz zde a zde, bez toho, že by jasně věděl, jaké kovy, v jakých množstvích a v jaké jejich celkové hodnotě vlastně ten kopec Cínovec a přilehlé lokality obsahují. Daleko horší možností pak je, že to ani nechtěl vědět. Nedivím se, pokud jednotlivá ministerstva hospodaří jako MPO, tak že tato vláda rozházela zhruba bilion korun viz např. zde. Zejména mladí by si měli nyní uvědomit, že oni to jednou budou muset zaplatit a měli by na to tvrdě a pragmaticky zareagovat a zajistit si ten kopec na splátku toho astronomického dluhu.

30800

Úchvatná krása přírody

27. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 


Určitě je mezi námi víc takových nadšenců, kteří se stanou nejšťastnějšími bytostmi na světě, když nazuji pohodlnou turistickou obuv, a na záda si dají batoh s proviantem spolu s fotoaparátem a vyrazí z té nesnesitelné každodenní čtyřiadvacet hodin nepřetržitě hlučící a ubíjejíci civilizace do oázy klidu, ticha, nespoutané a divoké přírody, ať již to jsou příměstské lesoparky, hory či vzdálené dálavy. Jedním z nich je i známý slovenský amatérský fotograf tvůrce videí o úchvatných krásách přírody, jehož nejznámějším dílem jsou čtyři časosběrná videa s názvem Few Moments (Několik okamžiků) I., II. III. a IV., na nichž zachytil neskutečně krásné okamžiky z prostředí nádherné slovenské přírody, Majo Chudý.

Pane Chudý, kolik fotografií bylo potřeba k vytvoření tohoto projektu, na němž jste pracoval čtyři dlouhé roky. Máte to spočítáno?

 16578

Za cenovou stabilitu? (Taky předvolebně? To asi hned ne!)

25. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

(Mnohé bývá často jinak, než bychom si rádi zvykli.) 


Pokud zrovna je ve státě relativní „cenová stabilita“, pak ovšem bývá výhodné, když zaměstnaní lidé dostanou v takovém období za svou práci – třebaže vesměs nečekaně – přidáno. Viditelně to vylepší možnost „více si dovolit“ s vlastními výdaji. Bezděčně vzrostou možnosti spotřeby. A tím také automaticky vzroste poptávka po zboží a požadavky na výrobu. Nemusí potom být od toho daleko k vyhlídce na povzbudivé investice. Je tu „konjunktura“, že?

Británie kolabuje kvůli nedostatku benzínu

25. 9. 2021

čas čtení 3 minuty


Angličané se perou u benzínových pump:




"Umi někdo z vás řídit kamion?"  

Sobotní Daily Mail: Je to panika u benzínových pump!

Fronta na benzín v jihoanglickém Brightonu

 Sobotní Timesy: Dopravní chaos se šíří:

Vyšší ceny u benzínových pump. Vyšší ceny v obchodech. Vyšší ceny vytápění vašich domovů. Vyšší ceny domácích opravu. Vyšší daně. Žádná vláda za mého života nezpůsobila tak dramatický nárůst cen.


Johnsonova vláda se chystá udělat pozoruhodný pobrexitový obrat o 180 stupňů a znovu dovolit evropským řidičům kamionů vstup do země, který jim byl po brexitu zakázán. Velkou otázkou je, zda však nějací evropští kamionisté do Británie znovu přijdou.

V důsledku brexitu je v Británii katastrofální nedostatek řidičů kamionů, nemá kdo dovážet potraviny do supermarketů, vzniká nedostatek základních potravin a nyní i pohonných hmot na benzínových stanicích, protože není nikdo, kdo by do nich dovážel benzín, Některé benzínové stanice musely být pro nedostatek pohonných hmot uzavřeny a krizi prohloubila idiotská Johnsonova vláda, která apelovala na automobilisty, aby panicky nekupovali benzín, což samozřejmě mělo přesně opačný dopad a u benzínových pump se začaly tvořit obrovské fronty.

Rozhovor Britských listů 426. Jaká je budoucnost Afghánistánu?

21. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří o skandálu, kdy Západ nechal Afghánistán na pospas vražednému extremistickému islamistickému hnutí, s velmi dobře informovaným analytikem, bývalým ministrem zahraničí ČR Tomášem Petříčekem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. září 2021.

 16578

O korupci v České republice - budete hlasovat ve volbách tak, aby se to změnilo?

23. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 18 minut

Jak se ČEZ zbavuje nepohodlných

Na základě osobních výpadů pana Marka Beneše v diskusi pod mými články v Britských listech jsem se nakonec rozhodl veřejnost seznámit se svými kauzami, protože si myslím, že možná podobným způsobem byly zlikvidovány desítky prosperujících českých elektrotechnických firem.

Od roku 1990 samostatně podnikám v elektrotechnice v ČR. Za prvních deset let jsem pochopil, že tržní prostředí v ČR je a bude trvale pokřiveno do té míry, že se buď tomuto systému podvolím a budu odvádět do smrti desátek, nebo si najdu něco v zahraničí a odstěhuji se. Zvolil jsem tu druhou alternativu.

V roce 2001 jsem se odstěhoval s celou rodinou do Irska. Začátek nebyl jednoduchý. Jazyková bariéra, velmi odlišný způsob života. Děti se musely naučit cizí jazyk atd. Nicméně s postupem let jsme vše překonali a žijeme zde spokojeně dosud. Udělal jsem více než 500 projektů v cca 15 zemích a odborně jsem vyrostl do výše, kterou bych v ČR asi nikdy nedosáhl.

 16578

Není koho volit. Proč jsou všichni tak neschopní?

24. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Mladí, nebojte se a jděte do toho! Nejdřív jít volit a volit třeba piráty. Nic není ztraceno!


Nejsou k tomu vychováváni od školy, píše František Řezáč. My jsme  v šedesátých letech měli ČSM a kdo v tom uměl chodit, dosáhl lecčeho.

Nebožtík spolužák Liška, řečený paťan, z nich dokázal vytáhnout prachy třeba na zájezd do Semaforu.

Někteří dobří učitelé nám fandili.

Předseda třídy byl jakýsi uznávaný mluvčí oběma stranami. Odpovídal i za to, že bude před hodinou smazaná tabule. A pořádně! 

Přitom se nacvičovaly základy života kolektivu. I když to bylo pod KSČ.

Rozhovor Britských listů 427. To, co se v Rusku odehrálo o minulém víkendu, nebyly volby

23. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



O minulém víkendu během tří dnů se v Rusku konalo cosi, co odborník na ruské záležitosti Michal Romancov v rozhovoru s Bohumilem Kartousem odmítá charakterizovat jako parlamentní volby. Pojem voleb totiž předpokládá, že voliči mají možnost vybírat z různých alternativ, a tato možnost v drsně zfalšovaném hlasování, na mnoha úrovních, od místních až po nejvyšší, ruským občanům vůbec dána nebyla. Michal Romancov rozbírá kontext a podrobnosti této podvodné akce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. září 2021.

 16850

ČSSD se před volbami hlouběji fašizuje

24. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Zoufale doufá, že když prohloubí svou xenofobii, získá snad víc voličů. Přitom okamurovsky lže!  (JČ)


Maláčová, proč fašizuješ? Příchod zahraničních pracovníků NEVEDE k snížení příjmů místních lidí. Nedostatek zahraničních pracovníků VEDE K AUTOMATIZACI, která způsobuje snížení příjmů i místních lidí a výrazné zvýšení nezaměstnanosti. NEBUĎTE  PROSÍM BLBCI!

Ekonomický dopad vln migrantů s nízkou kvalifikací je nulový. Není třeba se migrantů bát

 16578

Piráti se před volbami také fašizují

24. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Ondřej Liška:
„S muslimskou Evropou dnes problém mám. Na Francii a Německu se ukázalo, že když je lidí mnoho, tak je problém pak zvládnout integraci. Vznikají no-go zóny. Nemůžeme před tím zavírat oči,“ řekl v rozhovoru Bartoš. (Novinky)

1) Neznám nikoho z lidí, kteří se věnují migraci nebo zastávají humanistické postoje v této otázce, kdo by tvrdil, že problémy, které migrace způsobuje, neexistují. Nechápu tedy, proti komu se zde Ivan Bartoš vymezuje. Mají-li to být lidé z občanské společnosti, věnující se práci s migranty a kteří prosazují integrační a na lidských právech a důstojnosti založený přístup, pak je to vůči nim podlé a nefér, dělat z nich vítače jenom proto, aby se vyhnul být za vítače označen sám.

2) Z principu nevolím strany, které používají výrazy jako "muslimská Evropa". Je to tak za hranou, že je mi jedno, jak to ve skutečnosti myslí.

3) Chápu, že jsou piráti předmětem hnusných manipulací ze strany Babiše a zbytku českých fašistů. Nepovažuji to ale za sebemenší důvod akceptovat jejich hru a slovník.

Je mi smutno při pohledu na již tak slabý lidskoprávní a environmentální program PirStan.

Talibán obnoví popravy a usekávání rukou

24. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Jeden ze zakladatelů Talibánu, Nooruddin Turabi, nynější ministr Talibánu pro vězeňství, sdělil v rozhovoru, že Talibán obnoví popravy a amputace rukou, i když možná se nebudou konat veřejně.

"Usekávání rukou je nezbytné pro udržení bezpečnosti," konstatoval v rozhovoru pro tiskovou kancelář Associated Press.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak se Orbán bratří s Babišem

24. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Situace, s jakou jsme se dosud absolutně nesetkali. Viktor Orbán osobně přijel na letiště přivítat Andreje Babiše a jeho manželku. V posledních letech tak Orbán vítal výlučně čínského prezidenta. Tyto fotografie maďarská strana nepublikuje.



Nechci takového premiéra, tati!

24. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Babiš obdivuje Orbánovu oponu postavenou na maďarské hranici proti uprchlíkům. Nadšeně chce také porušovat Ženevské úmluvy.
Babiš se účastní v Budapešti setkání ultrapravicových premiérů středovýchodní Evropy. Dnes velký den. Vítejte na budapešťském demografickém fóru, kde budou postarší chlapi jednat o "krizi rodinného života" a o roli žen. :)))


Nynější "demografický summit" v Budapešti hodně připomíná Hitlerův demografický summit v Berlíně r. 1939. Víme už, jaká je strategie Mikea Pence a ta se od roku 1939 nezměnila:



Tisková zpráva:

Obce ohrožené hlubinným úložištěm se brání

24. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Pokud Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) chybovala při přípravě podkladových dat, na základě nichž byly vybrány čtyři lokality pro další přípravu hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů, nemusí se to týkat jen tzv. lokality Hrádek na Jihlavsku. Starostky a starostové Boršova, Cejle, Dolní Cerekve, Hojkova, Milíčova, Mirošova, Nového Rychnova a Rohozné poukázali na chybějící zohlednění významných zdrojů pitné vody v lokalitě pod Čeřínkem a jejich zastupitelstva se postupně přihlašují ke společné „Strategii ochrany národních zdrojů pitné vody v lokalitě (Čertův) Hrádek 2021-2030“. 

Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


Rozhovor Britských listů 423. Jak prezentuje svým občanům Rusko Západ a Česko?

10. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Kauza Vrbětice prokázala zajímavou věc: existuje velké sepětí mezi tím, co produkuje česká dezinformační scéna, a tím, co přichází jako státní propaganda z Kremlu. O tom, jak Rusko reaguje na Česko a na Západ, hovoří Bohumil Kartous s Michalem Romancovem, odborníkem na současné Rusko. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. září 2021.

 17781

Usilují piráti o tuny mrtvol?

23. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Takže jsem si vyřídil přes Portál pražana volební průkaz a uspořádal jsem si program tak, abych mohl jet volit do Prahy lidi, kterých si opravdu vážím a za kterýma je obrovský množství práce, píše Matěj Hollan. Olga Richterova za to, jak 4 roky v kuse kope za všechny důležitý sociální agendy, Adam Zábranský, radní pro bydlení, který navázal na naše výsledky Housing First a bleskurychle zavádí funkční a promyšlené sociální bydlení v Brně a Dana Balcarová a Eva Tylová za přístup k ekologii a Eva ještě zvlášť za neutuchající boj proti hernám a věnování se agendě závislostí. Křížky pro tyto 4 lidi by byly pro mě jako voliče za odměnu.

Ale neudělám to. Aktuální rozhovor jejich kandidáta na ministra zdravotnictví, Ondřeje Dostála, který jsem včera poslouchal na Prostoru X, je překročením jakýchkoliv myslitelných hranic a znamená pro mě no go.

Britští poslanci ostře zaútočili na Facebook a Google, že vydělávají na internetových finančních podvodech

23. 9. 2021

čas čtení 5 minut

 

Svým obětem nikdy Facebook a Google nikdy neposkytly žádné odškodné




Reportérka Channel 4 News: V posledních měsících svého života byl Indu Patel obětí intenzivní úzkosti a pocitu viny. Měl pocit hanby, takže už nechtěl dál žít, poté, co přišel o své celoživotní úspory, protože se stal obětí finančního podvodu, inzerovaného na Googlu.

Rozhovor Britských listů 424. O Rusku před zářijovými parlamentními volbami

14. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



O vyhlídkách na ruské parlamentní volby, které se konají o nadcházejícím víkendu, hovoří Jan Čulík s profesorem rusistiky Andrejem Rogačevským z univerzity v Tromsø v Norsku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. září 2021.


 17780

Krása valašského folklóru

23. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

 


Valašsko, tuto nádhernou národopisnou oblast, v níž se až do dnešních dob udrželo stále živé nářečí, tradice, lidová architektura a písně, naleznete v České republice v nejvýchodnější části Moravy v okresech Vsetín a větší části Zlína. A pakliže budete chtít, aby do vašich domovů zavítalo aspoň trochu něco z té krásy všech krás, pak není nic snadnějšího než se zaposlouchat do posledního alba známé české houslistky a zpěvačky Heleny Vedralové, které pod názvem Zežali zvázali, vydala s hudebním seskupením Muziga, s nímž dlouhodobě spolupracuje.

Paní Vedralová, na albu je celkem třináct písní ( Šohajova hlava, V širém poli hruška, Nepůjdu já za takého, aj.) Podle jakého klíče jste je s vašimi kolegy z Muzigy vybírali, když jste ho sestavovali?

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: V Británii budou nakonec covidem nakaženy všechny dětí ve věku od 12 do 15 let

23. 9. 2021

čas čtení 3 minuty



V úterý 21. 9. zaznamenala ČR 599 denních nákaz, aktuálně je hospitalizováno 169 osob. Celkem zemřelo na koronavirus v ČR 30 446 lidí. ZDE 

- Británie zaznamenala ve středu  34 460 nových denních nákaz a 166 denních úmrtí na covid. V úterý v Británii zemřelo na covid 203 osob a 31 564 nákaz.

- Nejvyšší míra nákaz je v současnosti v Británii u dětí ve věku 12-15 let, konstatoval v Dolní sněmovně hlavní vládní britský zdravotník profesor Chris Whitty. Upozornil, že nakonec budou nakaženi koronavirem zřejmě úplně všechny děti v této věkové skupině. Všechny děti v této skupině budou očkovány, aby se zamezilo narušení jejich vzdělávání.

Rozhovor Britských listů 425. "Jenom chci řvát na ty učitelky." O sociální podpoře státu dětem

17. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Annou Sležkovou, právničkou Fóra pro lidská práva, která se dlouhodobě zabývá právními aspekty péče o ohrožené děti. Anna Sležková upozorňuje, že některá ustanovení českého právního řádu a zejména pojetí sociální péče je ukotveno hluboko před rokem 1989, například v podobě některých formulací zákona o rodině. A nejen to, že celé paradigma disciplinačního přístupu v sociální péči má kořeny v hluboké minulosti, v devatenáctém století, kdy děti byly z pozice mocenské autority odebírány, aby bylo zabráněno jejich úpadku do stavu "tuláctví a žebroty". Na prospěch dětí se nehledí. Nejde pochopitelně o celkový výraz sociální péče, ale právě způsob, jakým český stát definuje důvody k odebírání dětí z rodin děti a rodiny výrazně postihuje. Je nutné zasadit se o změnu z hlediska právního systému i z hlediska výkonu sociální práce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. září 2021.

30742

Roste vám politický konkurent? Slaďte politický marketing s dezinfo scénou

Digikracie: Svěrací kazajka trestající za nedostatečnou společenskou suverenitu

23. 9. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Výsledek voleb v Rusku je řízen z centra moci a nebýt komické ruské upřímnosti některých snaživců připomínajících scény z Gogolova Revizora, neměli bychom žádný hmatatelný důkaz o tom, že dochází k falšování voleb. Na to i na další obscénnosti potěmkinovského způsobu demokracie, který se v Rusku odehrává, upozorňuje politický geograf Michael Romancov v našem společném rozhovoru o výsledku voleb, který bylo možné dopředu odhadnout s přesností na procenta: Jednotné Rusko vyhrálo, udrželo si dostatek mandátů k případným změnám ústavy, ostatní dostali dle zásluh a perspektivy pro klidné vládnutí proputinovské "strany moci". V České republice to tak jednoduché pochopitelně není, máme skutečně svobodné volby, v nichž nejsou předem vylučováni z kandidatur nepohodlní, nikdo nechodí s balíky hlasů a nehází je postupně do uren, v nichž není možné, aby se následně, bez ohledu na skutečnou volbu, stanovovaly výsledky od vládcova stolu. Přesto ale není možné mluvit o demokracii v pojetí 20. století, ale spíše o digikracii, v níž je možné politického konkurenta vcelku jednoduše natolik manipulativně zdiskreditovat, že pro podstatnou část veřejnosti, hledající menší zlo, je toto "zlo" příliš velké. A zbývá jí tak, iluzorně, pouze to, co nabízí vyžadovaný sentiment. 

 16447

Ktož jsú boží (boží škrtám a píši zblblí) bojovníci

23. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Taková paní Peková

Paní doktor Peková slibovala do Vánoc covid sbohem a šáteček. Do loňských Vánoc, aby bylo jasno jasnoucí. To byly ony pověstné covidové Vánoce. Jediné, co je fuč, a to zcela definitivně, jsou ovšem peníze českých zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon. Doufám, že fuč budou i naděje, že tato paní Peková vstoupí do Poslanecké sněmovny. I když ona chce přinést voličům osobní svobody pytel, štěstí vrchovatě, nezávislosti neúměrně a spokojenosti oceány. Pod honosným názvem hnutí Švýcarská demokracie brojí proti NATO, EU, vzývá východní manýry, horlí proti inkluzi a pochopitelně oroduje za zprofanovanou přímou demokracii. Je to taková tuzemská válka klonů, v které válčí SPD, Trikolora, Přísaha, Volní od Flákance, trochu také Komáři a sociální bývalá demokracie.

Mezitím v Absurdistánu 192: V Polsku jde do tuhého. Už umírají lidé

21. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut


Jak předpovídali všichni, kdo mají alespoň kus mozku v hlavě,  akce polské vlády na hranici s Běloruskem (více o tom ZDE) vedly k tragediím. V civilizované zemi by se uprchlíci obrátili na polské pohraniční stáže a  požádali by je o azyl. Ale poté, co je pohraniční stráže uprchlíky zbily a protizákonně je zatlačily zpět do Běloruska, kde uprchlíci čelí zbraním Lukašenkových násilníků, snaží se nyní usilovně  skrývat se i před polskými uniformami.  Což není jednoduché, je to tam pustina plná nebezpečných lesů a bažin – je to krajina, s níž nejsou lidé z Afriky nebo z Afghánistánu vůbec obeznámeni.  Twitterový účet polské pohraniční stráže, na němž se pohraničníci nodmálně vytahují, kolika lidem zabránili přejít přes hranici, musel informovat, že u hranice byli nalezeni tři mrtví uprchlíci:



Jak na to přijde, že vyšetřovací orgány si z nás všech stále dělají blázny?

23. 9. 2021 / Petr Vařeka

čas čtení 8 minut

Z vyjádření ministra Brabce i samotného pemiéra Babiše k ustanovení parlamentní komise pro vyšetřování loňské otravy Bečvy plyne pro nás všechny následující vzkaz:

Tato kauza plně spadá do pravomoci Policie ČR a veřejnost (všechna možná uskupení novináři počínaje a odbornou sférou konče) není kompetentní se k jejímu dosavadnímu vyšetřování jakkoliv vyjadřovat.

Toto sdělení nám všem je však naprosto neakceptovatelné, protože nás odsouvá do pozice bezduchého konzumenta čehokoliv, co vzejde z oficiálních tlampačů, a upírá nám právo samostatně přemýšlet. Vracíme se tak před listopad 1989, kdy monopól na pravdu měla pouze jen jedna politická strana.

Jak jsme se dostali do fáze, kdy politici útočí na univerzity?

22. 9. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

- Slovinský premiér Janez Janša na svém twitterovém účtu veřejně napadá profesora žurnalistiky a celou fakultu sociálních věd Univerzity v Lublani

- Janšova nepodložená tvrzení přebírají média navázaná na politickou stranu SDS a dále je šíří prostřednictvím sociálních sítí

- Profesor Milosavljević si klade otázku, jak se může funkční demokracie dostat do stavu, kdy její čelný představitel bez udání důvodu zpochybňuje financování klíčové vzdělávací instituce v zemi

- Mezitím se Andrej Babiš účastní dalšího setkání s Janšou a jeho iliberálními spojenci, tentokrát v maďarské Budapešti

30776

Změna klimatu vyvolává novou uprchlickou krizi – ve Spojených státech

23. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Titulky v posledních týdnech připomínají blížící se apokalypsu. Přesně šestnáct let po úderu hurikánu Katrina na New Orleans bylo louisianské pobřeží opět zasaženo hurikánem Ida, jednou z nejsilnějších bouří, jaká kdy byla v tomto státě zaznamenána. Lesní požáry v Kalifornii zahalily západ USA kouřem a vyvolaly masové evakuace. V New Yorku se záplavová voda valila do metra a okny suterénních bytů, informuje web commondreams.org.

 16578

Hurá k volbám?

22. 9. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 6 minut

Každý den můžeme poslouchat nervózní hovory o blížících se volbách. Tisíce lidí všech pohlaví a zaměření by se rády obětovaly a staly se poslanci. Minimum činnosti a báječné příjmy. Že se nejedná o nic nového, se můžeme na příklad dočíst ve více jak sto let starém cestopisu E.S.Vráze o poměrech v tropické Americe. Být zvolen nebo lépe vyvolen a pak si plnými doušky užívat zákonných plodů získaného postavení.

 17777

Daniela Magálová: Chybí mi Československo

22. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 

Protože miluje Slovensko a slovenský národ, a má ráda Moravu a Česko, tak si často stýská známá slovenská rodačka pocházející ze Staré Turé, která se na svou profesionální dráhu moderátorky, herečky a zpěvačky vydala již během svých studií na bratislavské konzervatoři, kde studovala obory klavír a zpěv. Její velká láska k lidovým tradicím a lidové písni jí dovedla až do dechové kapely Moravanka slavného moravského trumpetisty, pedagoga a kapelníka Jana Slabáka, s kterou začala spolupracovat jako profesionální zpěvačka již v průběhu svých konzervatorních studií a tato spolupráce

trvá nepřetržitě až do dnešních dnů.

Paní Magálová, jak se vám pod taktovkou, tak slavného a světově uznávaného kapelníka zpívá?

Tisková zpráva:

Osobnosti medicíny podporují stávku studentů za klima a vyzývají politiky k důsledné ochraně klimatu

22. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Podporu požadavkům studentské stávky hnutí Fridays for Future, která po politicích kandidujících v říjnových parlamentních volbách požaduje důslednou politiku ochrany klimatu, vyjádřily také významné osobnosti české medicíny. V otevřeném dopise upozorňují na skutečnost, že klimatická změna představuje zásadní ohrožení pro lidské zdraví ve 21. století.

Tisková zpráva:

Kácení stromů? Však vám do toho nic není, vzkazuje Ministerstvo pro místní rozvoj

22. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

V České republice se na ochraně přírody podílejí  občané prostřednictvím svých spolků. Na tom by nemělo být nic překvapivého. Umožňuje to přeci zákon o ochraně přírody a krajiny. Spolky, jejichž hlavním posláním je ochrana přírody a krajiny, se mohou přihlásit jako účastník řízení a dohlížet na celý jeho průběh. Jak je to ale u správních řízení, která vede stavební úřad? Týkají se často stavebních záměrů, u kterých má dojít ke kácení stromů. Jde také o řízení podle zákona o ochraně přírody krajiny za účasti spolků? To se ví, že rozhodně ANO!

Tak co ruské volby?

21. 9. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

"Tak co ruské volby?" ptal jsem se včera o půlnoci v autě svého ruského zetě, který mě vezl z letiště. Pokrčil rameny a vůbec o tom nechtěl zprvu ani mluvit. "Jedna moje kamarádka šla v Rusku o víkendu k volbám a zjistila, že už za ní někdo hlasoval a zfalšoval její podpis. Zavolala policii. Čekala na ní čtyři a půl hodiny. Přišli, neudělali nic a varovali ji, že jestliže si bude stěžovat, bude to pro ní 'ještě horší'."

"Ten systém je naprosto zkorumpovaný a je to podvod. Lidé jsou vyzýváni, aby se voleb účastnili a hlasovali proti Putinovi, jenže tím ten podvod jen legitimizují."

 17776

Británie: Brexit a nekompetentnost Johnsonových ideologických idiotů ve vládě vede zemi ke katastrofě

21. 9. 2021

čas čtení 4 minuty


Foto: ColdWar Steve publikuje na Twitteru velmi sledované satirické kompozice k britské politice. Je ovšem nutno znát místní kontext. V tomto obrázku Johnson pálí uprostřed všeobecného úpadku dvacetilibrovky (jedna má hodnotu cca 600 Kč) a ostatní členové jeho idiotské vlády se tomu smějí. Dvacetilibrovky pálil Johnson se svými kumpány na univerzitě během studentských let, aby zdůraznili, jak jsou bohatí a že jim pálení peněz nevadí.


Mnozí konzervativní poslanci, nikoliv z okruhu Johnsonových vládců, varují, že tisíce lidí v Británii čelí nyní "velmi těžké" zimě v důsledku rostoucích nákladů na živobytí a škrtůJohnsonovy vlády v sociální podpoře. Poslanci naléhali na Johnsonovu vládu, aby se "probudila" a uvědomila si, že obyvatelstvo Británie je ohroženo nedostatkem potravin. Kromě toho, domácnosti budou uvrženy do chudoby, v důsledku rychle stoupajících cen energií (Johnson před referendem o brexitu lhal, že brexit bude znamenat snížení cen energií!), snížením sociální podpory a nárůstem daní v příštím roce.

 17295

Sto milionů dávek vakcín proti covidu nahromaděných v bohatých zemích může být znehodnoceno

21. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Nová analýza předpokládá, že sto milionů vakcín proti covidu-19, které mají bohaté státy v zásobě a jejichž datum spotřeby vyprší do konce roku, by mohlo být znehodnoceno. Tato zpráva vyvolala pobouření ze strany bojovníků za sociální spravedlnost. Ti varují před možným "zvěrstvem", protože chudým zemím bude k těmto dávkám odepřen přístup, informuje Andrea Germanos.

 16510

Nové vojenské spojenectví Borise Johnsona je bezohledná postimperiální nostalgie

21. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Obranná dohoda Aukus mezi Británií, USA a Austrálií je den ode dne nejasnější. V podstatě jde o výsledek sporu o to, kdo postaví osm ponorek pro australskou armádu. Austrálie si u Francie objednala ponorky s dieselovým pohonem za 48 miliard liber a pak si to rozmyslela a od dohody odstoupila. Nyní chce ponorky s jaderným pohonem od USA a Británie, píše v Guardianu Simon Jenkins.

Jak předejít další Bečvě? Za vyšetřovací komisi navrhujeme upravit legislativu, vypracovat seznam výústí a stanovit jasné postupy

21. 9. 2021

čas čtení 10 minut

Přesně rok od katastrofické ekologické havárie na řece Bečvě jsme zveřejnili závěrečnou zprávu vyšetřovací komise ke způsobu řešení úniku chemických látek, závažného poškození životního prostředí a úhynu 40 tun ryb. Komise nesuplovala práci policie a nehledala viníka – chtěli jsme zjistit, co se dělo bezprostředně po havárii a kde došlo k pochybením a nedostatkům při zjišťování příčin a nápravě série havárií, píše člen Vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě František Elfmark 

Tisková reakce Greenpeace ČR

Evropský soud stanovil sankce pro Polsko za ilegální těžbu v dole Turów. Podle Greenpeace jsou příliš nízké

21. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Soudní dvůr EU dnes stanovil sankce za každý den pokračující ilegální těžby na dole Turów, který do sebe stahuje vodu z českého území, na 500 tisíc eur denně, Česká republika původně požadovala 5 milionů eur denně. Sankce má Polsko platit od dnešního dne. Informaci přinesl na svém Twitteru hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Organizace Greenpeace považuje sankce stanovené soudem za příliš nízké.

Normalizuje prezident Biden Trumpovu zahraniční politiku?

21. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Příští týden vystoupí prezident Biden se svým prvním projevem na Valném shromáždění OSN. Tento projev přichází v klíčovém okamžiku Bidenova prezidentství a bude mít zvláštní dopad na to, jak bude jeho mandát vnímán v zahraničí. Po téměř osmi měsících pozorování politiky, rétoriky a krizí jsou mnozí zahraniční pozorovatelé překvapeni - dokonce šokováni - když zjišťují, že v jedné oblasti za druhou je Bidenova zahraniční politika věrným pokračováním politiky Donalda Trumpa a odmítnutím politiky Baracka Obamy, píše ve Washington Post Fareed Zakaria.

30161

AUKUS aneb Nebezpečné hrátky s jaderným ohněm a klimatickou katastrofou

21. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

V souvislosti s vytvořením nového „defenzivního“ paktu proti Číně, jehož členy jsou Spojené státy, Velká Británie a Austrálie, se v médiích nejvíce hovoří o novém rozkolu mezi západními spojenci, a to nedlouho po unilaterálním stažení Bílého domu z Afghánistánu. Jenže tento rozkol charakterizovaný zuřivou reakcí Francie není zdaleka tak nebezpečný, jako militarizace geopolitického problému v neuralgické části světa.

Cenou lidové auto III

21. 9. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


(aneb vivat Asia?)

Už mi z toho vzniká trochu nechtěný seriál. Ale nemůžu za to. Auta dopovaná asijskými čipy se díky jejich nedostatku rozmisťují na nejrůznější podivná místa, aby čekala kratší či delší dobu na své vymodlené vzkříšení. Od jedné renomované automobilky uslyšíte, že pokud nějaké čipy seženou, budou kompletovat zejména vozy s vysokou přidanou hodnotou (rozuměj drahá auta pro vícecenné lidi). Tedy, jde hlavně o čistý zisk pro nadnárodní podnikatelskou korporaci, tak trochu za každou cenu. Ekonomicky jasný cíl. Proč by taková společnost neměla chtít tvořit co největší čistý zisk? To by asi měla nezodpovědný či přímo chorý management, že. Potud člověk chápe. Nechápe ale stav, kdy, zklamal-li v něčem trh (tj. sám neumí zorganizovat dosažení nějaké více méně veřejné potřeby), NIKDO nehledá schůdný způsob jak to napravit. Tu a tam přece ani trh nevyřeší všechno nebo nevyřeší něco dobře. Za NIKDO je samozřejmě třeba dosadit náš STÁT.

Pražské ovzduší stále trápí znečištění oxidem dusičitým způsobené auty

20. 9. 2021

čas čtení 10 minut

Tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví z 20. září 2021


Praha, 20. září 2021 – Projekt Centra pro životní prostředí a zdraví po více než roční pauze znovu mapoval míru znečištění ovzduší oxidem dusičitým (NO2) v desítkách dopravně zatížených lokalit v Praze. Naměřené vysoké hodnoty naznačují, že některá místa jsou stále znečištěna NO2 více, než připouští platný limit (1). Vědecké poznatky přitom dokládají, že znečištění NO2 může být pro zdraví rizikové i při hodnotách, které splňují platné limity. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že 22. září zveřejní své nové doporučení hodnot, kterých by mělo být pro ochranu lidského zdraví dosaženo.

Putinova politická strana po brutálním potlačení opozice vyhrála volby

20. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Vládnoucí ruská politická strana Jednotné Rusko, která podporuje prezidenta Vladimíra Putina, si po třídenních volbách udržela většinu v parlamentě po rozsáhlém potlačení kritiků, přestože přišla o asi pětinu své podpory. Vyplývá to z částečných volebních výsledků zveřejněných v pondělí.

Se sečtěnými 50 procenty hlasů získala strana Jednotné Rusko 46,11 procent hlasů, na druhém místě je komunistická strana s 21,4 procenty hlasů.

Co ví ministryně financí o prašivých dluhopisech?

20. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 12 minut

 
Slíbil jsem v předchozím článku (viz odkaz pod textem) druhý díl seriálu, které je daleko závažnější a ničivější. Tady totiž nejde o jednu a půl miliardy, kterou svěřili opravdoví naivové jednomu šizuňkovi, ale mnoho desítek miliard korun, “investovaných” do dnes už stovek dluhopisových emisí, které se na rozdíl od zmíněného tváří velmi slušně a příčetně. Přičemž obvykle je za nimi i skutečný podnikatelský záměr, který někde vyjít může, jinde sice je naivní a nejspíš nevyjde, může ale jít i o plánovaný podvod od samého začátku. Do těchto dluhopisů nainvestovaly dle mého odhadu už stovky tisíc občanů země částky, které představují i citelnou část jejich celoživotních úspor. A mnoho z nich během pár let o svoje peníze přijde.

Milá BBC, ...

20. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

nařídila vám vláda nezmiňovat se v záporných zprávách o brexitu? Protože já, a pravděpodobně i několik dalších milionů lidí, začínáme mít už docela velké podezření...

Prominentní stoupenci brexitu už skoro úplně přestali chválit tento svůj projekt...


S brexitem to nemá nic společného, že ?



Maďarská opozice se pro všeobecné volby sjednocuje proti Orbánovi

20. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Primátor Budapešti Gergely Karácsony (46) hovoří informovaně o tom, jak Evropská unie propadla Fukuyamově falešné představě, že demokracie je nezrušitelná, a přitom EU poskytuje kamufláž pro likvidaci demokracie v Polsku a v Maďarsku, píše z Budapešti komentátor britského Observeru Nick Cohen.

Karácsony zřejmě bude jediným opozičním kandidátem ve volbách v Maďarsku v příštím roce, právě proto, že to není populista. V zoufalství nad hrozbou Orbánovy vlády obnovilo šest maďarských politických stran klasickou antifašistickou taktiku lidové fronty. Politikové, od dříve ultrapravicové strany Jobbik až po radikální, levicové zelené, odložili svou ideologii, aby rozbili podvodný politický systém. Po deseti letech marného vzájemného politického hašteření si uvědomili, že když je demokracie ohrožena, rozdíly mezi levicí a pravicí, sociálními konzervativci a liberálními pokrokáři jsou irelevantní.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
36971