Loutkový "ústavní soud" v Polsku označil rozhodnutí Evropského soudního dvora za "neústavní"

15. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
- Kaczyńského loutkový tzv. "ústavní soud" prohlásil,  rozhodnutí evropského soudního dvora je "v rozporu s polskou ústavou"
- Evropský soudní dvůr požaduje okamžité zrušení disciplinární komise, která má mít moc nad soudci polského ústavního soudu podle toho, co si přeje strana PiS
- Odpor strany PiS vůči zákonům EU prý může vést k polexitu, avšak členství Polska v EU je mezi polskými občany velmi populární,

 

Ilegální polský "ústavní" soud, který si plně podřídila tam vládnoucí strana Právo a spravedlnost, vydal verdikt, podle něhož je prý rozhodnutí Evropského soudního dvora, které odsoudilo kontroverzní soudní reformy provedené nynější polskou vládou, neústavní.

Bývalý komunista, soudce Stanislav Piotrowicz se vyjádřil ve středu, že loutkový polský "ústavní soud" rozhodl, že opatření Evropské unie týkající se "systému, zásad a procedur" polských soudů" jsou "v rozporu" s polskou ústavou.

Evropský soudní dvůr těsně předtím požadoval okamžité suspendování nové rady, která má právo dohlížet na soudce polského ústavního soudu, má pravomoc zrušit jejich imunitu před stíháním či snížit jejich platy.

Ve čtvrtek má Evropský soudní dvůr vydat další rozhodnutí o legitimitě tohoto disciplinárního výboru i polského ústavního soudu, který je všeobecně považován za protizákonný, protože do něho byla najmenována celá řada osob loajálních vůči vládnoucí straně Právo a spravedlnost. Evropský soudní dvůr pravděpodobně také vydá verdikt ohledně toho, zda mají polské zákony vyšší sílu než zákony Evropské unie.

Někteří experti upozorňují, že odpor vlády Právo a spravedlnost vůči nadřazenosti zákonů Evropské unie je možná prvním krokem k odchodu Polska z Evropské unie, avšak členství Polska v Evropské unii je u polských občanů velmi populární.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
6101

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021