Brexit: Británie si povolala francouzského velvyslance - spor o rybářích v kanálu La Manche eskaluje

29. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Dvě plavidla britského námořnictva byla uvedena do stavu vysoké pohotovosti pro případ, že by se francouzští rybáři pokusili zablokovat britské přístavy


Francie hrozí, že zastaví britský vývoz do Evropy vlnou byrokratických celních požadavků v důsledku toho, že Británie neposkytla více než stovce francouzských rybářských člunů povolení rybařit v britských pobřežních vodách. Francie obviňuje Downing Street, že se "záměrně rozhodla" ekonomicky poškodit francouzské pobřežní komunity.

 
Britská vláda očekává žádost o pomoc z britského ostrova Jersey, vzhledem k tomu, že se konflikt mezi Francií a Británii ohledně rybářů zhoršuje. Napětí se zvyšuje, protože platnost dosavadních rybářských licencí vyprší tento víkend.

Clément Beaune, francouzský ministr pro záležitosti EU, ve čtvrtek obvinil Downing Street, že z politických důvodů neplní ustanovení dohody o brexitu a rozhodla se bránit francouzským rybářům v rybolovu v kanálu La Manche.

Je pravděpodobné, že zuřící francouzští rybáři o tomto víkendu budou blokovat hlavní město britských ostrovů v kanálu La Manche St. Helier.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8189

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2021