Fluktuace cen paliv ukázala závislost Afriky na ropě

29. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Místo využívání obnovitelných zdrojů rozvíjela Afrika ropnou ekonomiku. 

Hojnost slunečního záření dělá z Afriky ideální místo pro výrobu obnovitelné energie. Avšak tento kontinent je těžce závislý na ropě. Experti varují, že ekonomika bude dál trpět, pokud se vlády nebudou snažit závislost na ropě omezit, informuje George Okach.

Zatímco ceny paliv v celém světě letí vzhůru, vyšlo najevo, že africké země budou vystaveny dopadům sporadických fluktuací cen - přinejmenším dokud nedojde k uskutečnění globálního přechodu na obnovitelná paliva.

Řada afrických ekonomik je poháněna ropou, což činí kontinent zvlášť zranitelným fluktuacemi cen na mezinárodním trhu s palivy. Ve většině zemí ceny rostou - a to vedlo k inflaci.

"Když se podíváte na potraviny, které jí průměrný Afričan, cena paliv je klíčovou složkou rozhodující o konečné ceně toho, co přistane na stole průměrné africké domácnosti," vysvětluje keňský ekonom Patrick Obath.

Očekává se, že tento trend se v následujících měsících udrží, přičemž ceny paliv se zřejmě dále zvýší kvůli nárůstu postpandemické poptávky.

I když zjevným dlouhodobým řešením pro Afriku je přechod na obnovitelné zdroje, revoluce obnovitelnosti se sotva uskuteční přes noc.

Ve světle klimatické krize a zatímco kontinent oplývá nevyužívanými zdroji v oblasti potenciálních hydro- a geotermálních elektráren, africké vlády čelí výzvám, aby přešly na obnovitelné zdroje. Než k tomu dojde, kontinent bude zřejmě dál zápasit s růstem cen paliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5674

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2021