Ve středu dramaticky pokročila orbánizace Velké Británie

3. 11. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut
Aktualizace: Konzervativní poslanec Owen Paterson, muž v centru této kontroverze, protože lobboval v parlamentě za firmy, které ho za to platily, nyní odstoupil ze svého poslaneckého křesla. Downing Street oznámila, že jestliže odstoupil, není tedy prý už zapotřebí hlasovat o jeho suspendování.

Keir Starmer, šéf Labouristické strany, vydal toto prohlášení:

Bylo to neuvěřitelných 24 hodin i podle chaotických standardů této vlády. Ještě včera nutil Boris Johnson  své poslance, aby roztrhali předpisy o standardech ve veřejném životě. Je to opravdu zatracující obžalobou tohoto premiéra a zkorumpované vlády, kterou vede.

Boris Johnson se nyní musí omluvit celé zemi za tento špinavý pokus zakrýt přestupek svého přítele. Není to poprvé, co něco takového udělal, ale musí to být naposledy. A Boris Johnson musí vysvětlit, jak hodlá napravit nesmírné škody, které způsobil důvěře v jeho vlastní poctivost  i v poctivost jeho poslanců.

Aktualizace: Johnsonova vláda udělala v této věci ve čtvrtek dopoledne obrat o 180 stupňů. Zrušila plán "restrukturalizovat" protikorupční výbor parlamentu poté, co konzervativní poslanec Paterson čelil suspendování za porušení pravidel lobbingu. Přiznala, že tento plán "vyvolal určitou míru kontroverze" a že "spojil konkrétní případ s úsilím o reformu". Johnsonova vláda prý chce "dosáhnout zlepšení systému pro příští případy", ale poté, co se labouristé a skotští nacionalisté rozhodli tuto "reformu" bojkotovat, "nebylo dosaženo nadstranického konsensu". Proto bude tento plán zrušen a konzervativci se vrátí do sněmovny s novým plánem po konzultaci s ostatními stranami. ZDE  


Labouristická strana rozesílá tyto inzeráty ve volebních okrscích, kde by mohli být konzervativci zranitelní.

Konzervativní poslanec James Grundy. Právě hlasoval, aby zachránil jednoho svého kámoše, který porušil předpisy. Jedno pravidlo pro ně, jiné pravidlo pro všechny ostatní.

Je to jedno pravidlo pro vás.
Žádná pravidla pro ně.




Charakteristickým rysem vlády Borise Johnsona je, že když nějaký nezávislý výbor rozhodne jinak, než jak to vyhovuje jemu a jeho kumpánům v johnsonovské, populistické Konzervativní straně, Johnson rozhodne rozhodnutí toho výboru zrušit, nebo ho rozpustit a založit jiný, složený ze svých kamarádů, ochotných učinit rozhodnutí, které jde Johnsonovi na ruku. To se stalo už několikrát, loni v létě s pochybnou Johnsonovou ministryní vnitra Priti Patel, o níž bylo shledáno, že šikanuje své podřízené na ministerstvu - Boris Johnson prostě toto rozhodnutí zrušil. Šéfem úřadu Ofcom, regulačního úřadu britské vlády pro média, chce Johnson nechat jmenovat Paula Dacrea, dlouholetého šéfredaktora bulvárního ultrapravicového listu Daily Mail, deníku proslulého mimo jiné tím, že před druhou světovou válkou podporoval Hitlera. Příslušný nezávislý výbor Dacrea do čela Ofcomu nevybral, tak ho Johnson rozpustil a hledá nyní nový výbor - Dacrea šéfem Ofcomu posléze najmenuje Johnsonova ministryně kultury.

Za posledních čtyřiadvacet hodin vyvřel v britské Dolní sněmovně neuvěřitelný skandál.

 

 Nezávislý nadstranický inspekční výbor který dohlíží na to, aby v britském parlamentu nedocházelo ke střetu zájmů, odsoudil po vyšetřování konzervativního poslance Owena Patersona, který obdržel od soukromých firem 100 000 liber (3 miliony Kč) a jejich jménem pak lobboval v parlamentu. Parlamentní výbor Patersona odsoudil k vyloučení z Dolní sněmovny na jeden měsíc a k možné porážce v nových doplňovacích volbách v jeho volebním okrsku.

Co však udělala Johnsonova vláda? Parlamentní rezoluci, která měla Patersona vyloučit, pozměnila, jeho vyloučení zrušila, navrhla, aby proces vedoucí k potrestání tohoto poslance byl zrušen a aby byl "restrukturalizován" celý systém monitorování poslanecké korupce v parlamentu. Nezávislý, nadstranický výbor s řadou mimoparlamentních členů, který dosud analyzoval a trestal případy korupce v parlamentu, má být zrušen a nahrazen výborem, v jehož čele bude stát konzervativec a v němž budou mít konzervativní poslanci většinu. Johnson nakázal svým poslancům, aby pro tento paskvil hlasovali, což učinili ve středu odpoledne většinou 28 hlasů, v poměru hlasování 250 poslanců proti 232. I 13 konzervativců hlasovalo proti tomuto paskvilu a 98 konzervativních poslanců se hlasování nezúčastnilo. Někteří tradičnější konzervativní poslanci (včetně bývalé premiérky Theresy Mayové) se proti Johnsonovu paskvilu postavili, protože i oni se obávají, že to dává výrazný signál veřejnosti, že Dolní sněmovna se nyní otevřeně stává komorou, kde vládne korupce a kde konzervativci jsou "lepší lidi" než kdokoliv jiný. I nejdéle sloužící poslanec ve sněmovně, konzervativec Sir Peter Bottomley, který hlasoval proti Johnsonovu paskvilu, poukázal na to, že pokud by někdo chtěl změnit systém dohlížející na možnost korupce v parlamentu, který poslanci schválili v roce 2010, je možno o tom uvažovat, ale v žádném případě nelze věci měnit uprostřed vyšetřování a uprostřed procesu trestání jednoho poslance.

Naopak Andrea Leadsome, konzervativní poslankyně, která Johnsonův paskvil předložila, se ve středu večer v televizi hájila, že nový návrh má "zlepšit způsob monitorování korupce". Vůbec prý nejde o to, že byl konzervativní vládou zrušen během jeho průběhu, proces potrestání konzervativního poslanc, prý by udělala totéž pro poslance jakékoliv strany. 

Labouristická opozice zuří a její šéf Keir Starmer konstatoval, že labouristé budou nové změny v této věci bojkotovat. Tentýž postoj zaujala strana skotských nacionalistů. Ovšem nejen labouristé, ale i celý Twitter se postavil ve středu večer proti korupci v britské Dolní sněmovně.

Konzervativní poslanci už začínají dostávat protestní emaily od svých voličů. Prý se ale uvidí, jak na to celé bude reagovat zítřejší tisk.

"Co jste to s tímto parlamentem provedli?" ozývaly se v Dolní sněmovně ve středu odpoledne kritické hlasy.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Oni si myslí, že jim to prostě projde. A mají absolutně pravdu. Pohrdají všemi kromě svých vlastních lidí. Do Británie přišel trumpismus.

Jako je tomu u amerických Republikánů, začíná být obtížné vyhnout se závěru, že Konzervativní strana už nevěři v demokracii, prakticky ani teoreticky. Z  dlouhodobého hlediska je toto nejděsivější věcí ze všeho.


Čtvrtina poslanců, kteří hlasovali pro zrušení  protikorupčního parlamentního výboru, byla jím vyšetřována.



David Aaronovich, komentátor deníku Times:
Otřesné. Prostě otřesné.


PoliticsHome: Ve sněmovně se ozývaly výkřiky "Hanba" a "Co jste to provedli s tímto parlamentem?"




Angela Rayner, náměstkyně šéfa Labouristické strany: Konzervativní ministři a poslanci právě hlasovali pro zrušení verdiktu nezávislého nadstranického výboru, který zjistil, že konzervativní poslanec opakovaně porušoval předpisy tím, že dostával 100 000 liber ročně za lobbování ministrů pro lidi, kteří ho platí. Absolutní hnus. Prohnilé ke kořenům.

James O'Brien, rozhlasový komentátor: Konzervativci dnes hlasovali pro zrušení hnědých obálek s úplatky, ale ty peníze si nechávají.


Dnes jsme svědku pokusu zlikvidovat systém dodržování etických norem ve veřejném životě. Nic víc, nic míň.




2
Vytisknout
5800

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2021