ČR: Falešné řešení klimatické krize

1. 11. 2021

čas čtení 3 minuty
Aktivisté vyvěsili v Praze a v Brně plakáty, upozorňující, že přechod od uhlí na fosilní plyn je podvod

 

Stop fosilnímu plynu


"Sbohem popírači klimatické krize, vítejte klimatičtí kecalové," píše britský novinář Damian Carrington ve svém článku pro Guardian. V něm popisuje, že klasické popírání klimatické krize už je mrtvé a místo nich nastupují lidé a firmy, které řešení klimatické krize jen předstírají. [1] Tento trend dorazil i do České republiky, a proto jsme se rozhodli jako kolektiv Stop fosilnímu plynu zareagovat.

V Brně a Praze jsme na několika místech vyměnili reklamní poutače za naše vlastní výtvory. Chodci a chodkyně mohli v pražských a brněnských ulicích najít namísto reklam naše plakáty, které upozorňují na falešná řešení klimatické krize. Najdete na nich nápisy jako Fosilní plyn je špinavé palivo, stejně jako uhli nebo Čistý plyn je špinavá lež.

Zaměřili jsme se na finanční instituce, konkrétně na Komerční banku, UniCredit bank a pojišťovny Generali, Allianz a Kooperativa. Komerční banka a UniCredit bank se sice snaží stavět do role klimatických lídrů, nicméně letos v dubnu poskytly společně v syndikátu s několika dalšími bankami půjčku 26 miliard korun firmě EPH uhlobarona Daniela Křetínského. Pojišťovny Generali, Allianz a Kooperativa zase dosud nepřijaly politiku, která by omezovala pojišťování nové plynové infrastruktury.

Přitom právě uhelné korporace jako EPH, ale i Sev.en Energy Pavla Tykače nebo ČEZ, se mermomocí snaží přejít z uhlí na plyn. Za tím účelem vedou také propagační kampaň, která se snaží fosilní plyn představit jako čisté přechodové palivo k čisté energii. Plyn však není o moc čistší palivo než uhlí. Při spalování má sice o polovinu nižší emise skleníkových plynů, avšak při jeho těžbě a transportu uniká metan, který rozdíly v emisích takřka smazává.

Podle OSN se musíme každoročně zbavit 3 procent výkonu plynu každý rok, abychom se vyhnuli nejhorším dopadům klimatické krize. [2] Uhlobaroni však chtějí po celé Evropě stavět nové LNG terminály, plynovody a plynové elektrárny, které povedou jen do pekla klimatické krize. Dobře o tom pojednává report organizace Re-set s názvem Fosilní plyn: most klimatického kolapsu. [3]

Abychom upozornili na klimatické kecaly z řad uhelných korporací, ale i bank a pojišťoven, rozhodli jsme se do České republiky přinést metodu takzvaného klimatického subvertisingu, tedy parodování reklamních kampaní. Skrze tuto metodu chceme odhalovat klimatické pokrytectví firem a institucí, které přispívají k prohlubování klimatické krize, ačkoliv samy se snaží prezentovat jako zelené firmy.

Kontakt:

stopfosilnimuplynu@protonmail.com

Odkazy:

[1] Viz https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/may/06/difference-real-climate-policy-greenwashing-emissions

[2] Viz https://www.unep.org/resources/report/production-gap-2020

[3] Report zde: https://re-set.cz/wp-content/uploads/2021/10/plyn-cesta-do-peklagg-2.pdf

1
Vytisknout
6116

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2021