Koronavirus: Německo jako varování pro Evropu?

12. 11. 2021

čas čtení 4 minuty
  • Spíše polovičaté úspěchy v boji s pandemií přinesly ve výsledku podcenění možnosti jejího opětovného zhoršení. 

S rekordními počty nových případů ve středu sedmidenní klouzavý průměr roste a nemocnice jsou pod rostoucím tlakem, takže zdravotnická situace v Německu se rychle zhoršuje. Čtvrtá vlna se může ukázat jako nejhorší od počátku pandemie, i když 70 % dospělé populace bylo naočkováno. A existuje riziko, že se tento scénář zopakuje v dalších evropských zemích, napsal Sébastian Seibt.

Německo v posledních dnech zaznamenalo sérii ponurých rekordů. 10. listopadu země zaznamenala 39 676 nových případů onemocnění COVIDem-19 za 24 hodin, což je nejvyšší číslo za celou pandemii. A to navzdory tomu, že proočkovanost dospělé populace je takřka 67 %.

Mezitím sedmidenní klouzavý průměr dosahuje nových rekordů. Po překonání hranice 200 nových případů na 100 000 obyvatel 8. listopadu tento pozorně sledovaný index dosáhl hodnoty 232,1.

Situace se zhoršuje i v nemocnicích. I když počet pacientů přijatých s vážnou formou onemocnění díky ochrannému působení vykcíny není tak vysoký jako vloni, "je tu jasný nárůst", říká epidemiolog Univerzity aplikovaných věd v Hamburku Ralf Reintjes.

Jednotky intenzívní péče jsou dokonce "přetíženější než před rokem, když nebyly vakcíny", upozornil deník Süddeutsche Zeitung. Částečně za to může vysoký počet odcházejících sester, které byly od počátku pandemie permanentně přepracovány. Navíc péči vyžaduje více pacientů s jinými diagnózami. Před rokem lockdown omezil cirkulaci dalších sezónních virů jako chřipka.

Všechny tyto faktory vedly německého virologa Christiana Drostena, který je v Německu stejně populární, jako v USA Anthony Fauci, aby bil na poplach. V úterý označil za pravděpodobné, že pokud se nic neudělá pro zastavení pandemie, zemře dalších 100 000 lidí. "A to je konzervativní odhad," dodal pro rozhlasovou stanici NDR.

"Je pravda, že s naočkováním dvou třetin dospělé populace může zdravotnická situace vypadat překvapivě. Ale ve skutečnosti na ní nic překvapivého není," říká Reintjes.

Koktejl zvlášť explozívních ingrediencí vysvětluje, proč čtvrtá vlna pandemie v Německu vypadá jako nejhorší. Nejzřejmější je, že třetina dospělých je neočkovaná, což znamená miliony Němců, z nichž někteří mají komorbidity, které zvyšují pravděpodobnost výskytu vážné formy nemoci, vysvětluje Till Koch, specialista na infekční nemoci z Univerzitní nemocnice v Hamburku.

Kromě toho jsou tu lidé naočkovaní v první vlně na přelomu let 2020-2021. U nich již účinky očkování začínají slábnout, vysvětluje Reintjes. A často jde o seniory, kteří patří k nejohroženějším.

Navíc se virus změnil a varianta Delta je mnohem nakažlivější než původní verze viru, dokonce i pro očkované.

Konečně "máme pocit, že se vracíme k normálnímu životu, když se lidé chovají jako před pandemií," říká Koch. To je pro koronavirus hotový zlatý důl, protože může cirkulovat mnohem snadněji než před rokem, kdy bary a restaurace byly zavřeny a Němci mnohem více respektovali pravidla ochrany veřejného zdraví.

Podobně jako ve většině Evropy lze jistou uvolněnost vysvětlit únavou ze sociálního distancování spolu s "falešným dojmem, že díky vakcínám můžeme otočit list této zdravotní krize," říká Reintjes.

Vyskytl se však i zvláštní německý aspekt vyvolaný volbami. Během kampaně se zdravotní krize nestala důležitým tématem. Navíc politici dávali přednost tomu zdůrazňovat úspěchy, což znamenalo, že "komunikace ohledně zdravotního rizika byla špatná, s ohledem na dojem, že všechno směřuje k lepšímu," dodává Reintjes.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5369

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2021