Kultura utajování a obviňování ruských vrchních velitelů ochromuje ruské vojenské úsilí

19. 5. 2022

čas čtení 10 minut
- Koncert v Ufě:  "Vlast, přátelé, to není prezidentova prdel, kterou je nutno neustále líbat. Vlast, to je žebračka, babička na nádraží, která tam prodává brambory." Ruská policie hned poté obvinila zpěváka Jurije Ševčuka z pomlouvání ruských ozbrojených sil.




Britské ministerstvo obrany uvádí, že dva klíčoví ruští vojenští velitelé  byli suspendováni za svá selhání na Ukrajině

Britské ministerstvo obrany vydalo svůj každodenní veřejný zpravodajský briefing o situaci v Rusku a na Ukrajině a ve čtvrtek  ráno se zaměřilo na situaci v ruské armádě. Ministerstvo uvádí, že generálporučík Serhij Kisel byl suspendován za selhání při obsazování Charkova a viceadmirál Igor Osipov byl suspendován z velení Černomořské flotily. Ministerstvo píše:

"V ruském vojenském a bezpečnostním systému pravděpodobně převládá kultura utajování a svalování viny na činitele. Mnoho velitelů zapojených do invaze na Ukrajinu bude pravděpodobně stále více ochromváno snahou vyhnout se osobnímu obvinění  za operační neúspěchy Ruska.

- Rusko si uvědomuje, že nikdo nevěří lžím jeho státních médií o válce na Ukrajině, tak zahájilo kampaň přesvědčování západních novinářů. Přivezlo je do Mariupolu a tvrdí jim, že město zničili sami Ukrajinci.

- Další útoky na civilisty. Dalších pět mrtvých:


- Rusko tvrdí, že se z Azovstalu vzdalo celkem 1730 bojovníků


Ruské ministerstvo obrany podle svého ranního briefingu na Telegramu uvedlo, že od pondělí se z Azovstalu vzdalo 1730 bojovníků. Z toho 771 bojovníků se vzdalo za posledních 24 hodin. Osmdesát z nich bylo zraněno. Ruské ministerstvo obrany uvádí, že "těm, kteří potřebují hospitalizaci, je poskytována pomoc ve zdravotnických zařízeních" v Novoazovsku a Doněcku.

- Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že nyní registruje "stovky" ukrajinských válečných zajatců, kteří tento týden opustili ocelárnu Azovstal.


Zde je prohlášení Mezinárodního výboru Červeného kříže nad válečnými zajatci, kteří se vzdali z Azovstalu:

MVČK začal v úterý 17. května na žádost zúčastněných stran registrovat bojovníky opouštějící ocelárnu Azovstal, včetně zraněných. Operace pokračovala ve středu a probíhala i ve čtvrtek. MVČK nepřeváží válečné zajatce do míst, kde jsou drženi.

Proces registrace, který MVČK zprostředkoval, zahrnuje vyplnění formuláře s osobními údaji, jako je jméno, datum narození a nejbližší příbuzný. Tyto informace umožňují MVČK sledovat zajatce a pomáhají jim udržovat kontakt s jejich rodinami.

V souladu s mandátem, který MVČK udělily státy podle Ženevských úmluv z roku 1949, musí mít MVČK okamžitý přístup ke všem válečným zajatcům na všech místech, kde jsou drženi. MVČK musí mít možnost vyslýchat válečné zajatce beze svědků a délka a četnost těchto návštěv by neměla být nepřiměřeně omezována.

- Ruská okupace Chersonu není pro Rusy zas tak neproblematická. Visí tam plakáty: Připrav se! Známe veškeré tvé hlídkové trasy! Cherson je Ukrajina"! Ukrajinské bezpečnostní jednotky útočí na Rusy.
- Ukrajinský ministr zahraničí zveřejnil to, co Ukrajina bude považovat za vítězství: Získání okupovaných území, včetně Donbasu a Krymu, platbu reparací z Ruska, soudní procesy s Rusy za válečné zločiny a integraci Ukrajiny do Evropy.

- Ruská tisková agentura Tass cituje Denise Pušilina, který stojí v čele samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny, že více než polovina ukrajinských bojovníků, kteří byli uvnitř mariupolského ocelářského závodu Azovstal, již závod opustila.

Přesný počet těchto zpráv není jasný a nebyl nezávisle ověřen. V otázce přesného počtu bojovníků, kteří byli v továrně obklíčeni, panují nejasnosti.

Rusko včera tvrdilo, že se vzdalo 959 příslušníků ukrajinských služeb, z nichž 51 bylo převezeno do nemocnice. Zbytek byl poslán do bývalé zajatecké kolonie ve městě Olenivka v Ruskem kontrolované oblasti Doněcké oblasti.

- Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti, zveřejnil své nejnovější hodnocení nočních událostí na Ukrajině.

    Během 18. května Rusové použili letadla k ničení civilních objektů v oblastech osad Loskutivka, Katerynivka a Orichove. Prováděli útoky v oblastech Ustynivka a Zolotoho-4, ale byli neúspěšní. V osadách došlo k četným destrukcím. Škody na domech byly zaznamenány také ve Vrubivce, Nýrkově a Komyšovu. Lysyčansku ve středu  odpoledne Rusové odřízli výkonnou elektrickou rozvodnu. Oblast zůstala bez světla.

V Luhansku a Doněcku bylo v noci na dnešek odraženo šestnáct nepřátelských útoků, zničeno bylo osm tanků, sedmnáct jednotek bojových obrněných vozidel, čtyři speciální obrněná vozidla a šest běžných nepřátelských vozidel. Jednotky protivzdušné obrany sestřelily nepřátelský stíhací bombardér Su-34.

- Okupanti vůbec nejsou jako nacisti. Na okupovaných územích pálí knihy o ukrajinské historii:

- Finanční trhy se opět rozkolísaly kvůli obavám, že válka a inflace tlačí světovou ekonomiku do recese.



- Podle zprávy britského deníku Daily Telegraph ruský prezident Vladimir Putin "používá jako svou zbraň"  světové zásoby potravin. Nařizuje svým jednotkám, aby záměrně ničily zásoby obilí a zemědělské vybavení na Ukrajině s cílem vyvolat světový nedostatek jídla.

S odvoláním na nejmenované západní představitele se ve čtvrtečním  článku listu Telegraph uvádí, že ruská armáda se zaměřila na "sila a další infrastrukturu pro výrobu potravin ve městech včetně Chersonu, Luhansku a Doněcku".

List dále cituje jednoho z činitelů, který říká: "[Rusko] zhoršilo již existující špatnou situaci a vytvořilo velkou hrozbu pro globální potravinovou bezpečnost prostřednictvím záměrné politiky používání globálních dodávek potravin jako své zbraně".




- George W. Bush: "Naprosto neoprávněná invaze do Iráku... Chci říct na Ukrajinu"




George W. Bush proslul  během osmi let svého působení ve funkci prezidenta Spojených států svými přeřeky

Dělá to pořád. Ve středu i v Dallasu řekl, při kritice Ruska: "Výsledkem je absence kontroly a rovnováhy v Rusku a rozhodnutí jednoho muže zahájit zcela neoprávněnou a brutální invazi do Iráku."

Rychle se opravil a řekl "Chci říct na Ukrajinu".

Bush v roce 2003 schválil invazi do Iráku s cílem najít a zničit údajné irácké zbraně hromadného ničení, které se nikdy nenašly. Vleklý konflikt usmrtil statisíce lidí a mnoho dalších vyhnal z domovů.


- Ukrajinské síly ve čtvrtek za úsvitu ostřelovaly ruskou vesnici poblíž hranic mezi zeměmi a zabily nejméně jednoho civilistu, uvedl regionální gubernátor.


- Ministři G7 budou jednat o tom, jak pomoci ukrajinským financím


Ministři financí zemí G7 se ve čtvrtek sejdou v Německu v naději, že vypracují plán na podporu válkou zničené ukrajinské ekonomiky.

- Spojené státy prosadily balík pomoci ve výši 40 miliard dolarů, který má naplnit kyjevskou pokladnu a vojenské sklady.


- Japonsko ve čtvrtek ráno oznámilo, že v rámci koordinovaného postupu se Světovou bankou zdvojnásobí pomoc Ukrajině na 600 milionů dolarů.


- Potravinová krize může trvat roky, říká šéf OSN

Generální tajemník OSN António Guterres varoval, že nedostatek potravin vyvolaný válkou na Ukrajině by mohl způsobit "podvýživu, masový hlad a hladomor v krizi, která by mohla trvat roky" po celém světě.

V projevu na potravinovém summitu v New Yorku Guterres požádal Rusko, aby zrušilo černomořskou blokádu, která brání dodávkám ukrajinského obilí na zahraniční trhy.

"Řekněme si to jasně: bez opětovného zapojení ukrajinské produkce potravin neexistuje účinné řešení potravinové krize," řekl Guterres. "Rusko musí umožnit bezpečný a zabezpečený vývoz obilí uskladněného v ukrajinských přístavech."

Dodal však, že s Ruskem vede "intenzivní" rozhovory, aby se pokusil najít řešení.

- Nejméně 10 ukrajinských civilistů, včetně dvou dětí, bylo zabito ruskými silami v Doněcku, uvedl regionální gubernátor Pavlo Kirilenko. Dalších sedm lidí bylo podle něj zraněno.

0
Vytisknout
5281

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2022