Čínské firmy dostaly nařízeno, aby kvůli sankcím EU zastavily práce na ruském plynovém projektu Arctic LNG 2

23. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Nejméně pět čínských společností bude muset kvůli sankcím EU vůči Moskvě uvaleným za invazi na Ukrajinu do konce května zastavit práci na ruském projektu Arctic LNG 2 na severní Sibiři.

Bomesc a další čínské loděnice – včetně Cosco Shipping Heavy Industry, Penglai Jutal Offshore Engineering, Wison Offshore Engineering a Qingdao McDermott Wuchuan – se podílejí na výrobě modulů nebo výrobních linek masivního projektu plynu.

Pět čínských společností na dotazy bezprostředně nereagovalo.

Tyto firmy staví moduly pro Technip Energies, francouzskou ropnou a plynárenskou společnost, která získala inženýrskou, pořizovací a stavební zakázku pro projekt Novatek.

Ale podle zprávy z 10. května v norské energetické publikaci Upstream obdržely čínské loděnice oznámení o zastavení prací na modulech pro třetí fázi projektu do 29. dubna a jeho druhou fázi do 27. května v důsledku sankcí Evropské unie proti Rusku.

S odvoláním na zdroje zpráva také uvedla, že existují nejistoty ohledně přepravy některých již hotových jednotek z Číny do Ruska.

Arctic LNG 2 má plánovanou celkovou výrobní kapacitu 19,8 milionů tun ročně a první z jeho výrobních linek měla být uvedena do provozu v roce 2023.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5598

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022