Česká republika pod vládou oligarchů

25. 5. 2022 / Albín Sybera, Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty
Bohumil Kartous:


Albín Sybera:

Tak to je především tragédie demokratické většiny, že nebyla schopna Zemanovi odebrat prezidentské pravomoce, když měla historickou možnost to učinit po říjnových volbách. Psát teď překvapený text, že Zemana řídí Nejedlý, za kterým zároveň stojí domácí pro-východní byznys loby, tak to je docela hloupé. Kromě toho, že to je poměrně známa věc několik let, tak se tím demokratická většina přiznává, že po volbách posloužila téhle klice jako kvalitní toaletní papír.

Bohumil Kartous:

Žel, trvá tolerance šmejdů. Fiala byl za Zemanem a souhlasil s přítomností Nejedlého na schůzce.

Albín Sybera:

Čistě osobně musím říct, že jestli je něco naprosto demotivující ve vztahu k Česku, tak je to přesně tohle. Od roku 2018 mi přišlo, že se oligarchizace Česka začala tematizovat ve veřejném prostoru a potom stačí jedny volby, kdy ve Strakovce Babiše vystřídá Fiala a všechno je to pryč a přitom v Česku se nezměnilo téměř nic.

Fiala posloužil k tomu, aby si lidi nabalení na úřadech na PPF, EPH podali ruce s lidmi nabalenými na ANO přesně, jako se to dělo na jaře 2014 (ale naopak), kdy jsem tomu naivně zpočátku nevěřil.

Tehdy jsem si řekl, muzou mi vlezt na záda, budu se soustředit na život v soukromém sektoru.

Když se dostali i tam, tak jsem si řekl, půjdu pryč.

Dnes mi přijde, ze diktum jde ještě dál, a sice nesmíš se ani Česku věnovat, pokud nechceš držet oligarchicky status quo.

Piráti dopadli tak, jak dopadli mj i proto, že to téma, které zahrnuje i revizi privatizace, zkoušeli otevřít - v tu chvíli se stali jasným nepřítelem oligarchické lobby stejně jako před nimi zelení.

Krásně na tom je vidět jaký vliv má v oligarchickém Česku nejenom  ODS, ale taky  KDU, Starostové, ale i  TOP 09.

Nebýt EU, tak se ta země potácí někde mezi Moldávií a Severní Makedonií - takhle je sice nenápadnou vstupní stanicí (na rozdíl od Maďarska, o kterém se tak mluví otevřeně) pro ruské oligarchy do EU, ale alespoň má naději na změnu někdy v budoucnu a zřejmě za předpokladu, že proběhne energetická transformace, která zároveň podrží centralizaci energetiky v rukou EPH-ČEZ lobby, tedy že proběhne nespravedlivá energetická transformace s negativním sociálním dopadem a otevřeným zadním vstupem pro oligarchy z východu. To je reálný status quo Česka.

2
Vytisknout
8119

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022