Za vysokou úmrtností mezi ruskými generály na Ukrajině stojí Putinova "mocenská vertikála"

27. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
V Putinově válce na Ukrajině zemřelo během dvou měsíců více Rusů než v sovětské válce v Afghánistánu za 10 let. Média zdůrazňují, že to snižuje schopnosti ruské armády, ale to, co je důležité, odráží povahu Putinova systému a jeho nedostatek důvěry v cokoli kromě osobního hlášení, upozorňuje Pavel Lužin.

Každá smrt generála snižuje efektivitu ruských ozbrojených sil, protože výměna může trvat dny nebo dokonce týdny; a mezitím panuje zmatek ve velení.

To platí ve všech armádách, proto většina z nich drží generály mimo nebezpečí. Ale skutečnost, že k těmto úmrtím v ruském případě dochází, odráží podezřívavost ohledně nedostatečnosti hlášení nižších důstojníků podávaných nadřízeným a také armádou směrem k politickému vedení v Kremlu.

Nedostatek důvěry je v ruském systému endemický a znamená, že vyšší úředníci musejí při shromažďování informací riskovat, což by úředníci a generálové v jiných zemích, kde je důvěra v podávání zpráv podřízených rozšířenější, nemuseli podstupovat. A to je nejdůležitější důvod, proč je počet obětí ruských generálů tak výmluvný.

Putin zalezlý ve svém bunkru nepůjde na frontu, ale zjevně není ochoten přijmout nic jiného než hlášení z první ruky od výše postavených, včetně generálů – a počet těch, kterým důvěřuje, se snižuje, což je jasným znamením zhoršování režimu a jeho funkčnosti.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5288

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022