Kuleba: NATO na pomoc Ukrajině nedělá vůbec nic

26. 5. 2022

čas čtení 13 minut
Ruské velvyslanectví v Praze. Foto Dominika Švecová

- Neuvěřitelné. Údajně "seriozní" německý list Süddeutsche Zeitung se vrací ke Goebbelsovi a zobrazuje Zelenského jako zlovolného žida, který manipuluje svět. Je pozoruhodné, jak rychle se projeví předsudky tzv. "slušné" společnosti v době krize:
Německo se v této krizi projevuje skutečně nebezpečně, hloupě a ostudně. Má na rukou krev.

- Jen se podívejte, co Rusko dělá v pokojných vesnicích na Ukrajině...


-Termální munice, používaná Rusy:

 - V Poltavské oblasti probíhá soudní proces se dvěma ruskými válečnými zločinci. Stříleli z Gradů na obytné budovy v Charkově. Žaloba žádá pro oba z nich trest 12 let.


Ruské velvyslanectví v Praze. Foto Dominika Švecová




- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba obvinil NATO, že "nedělá doslova nic" tváří v tvář ruské invazi do jeho země.


Kuleba pochválil EU za její "revoluční" rozhodnutí podpořit Kyjev, ale uvedl, že vojenská aliance NATO byla "zcela odsunuta na vedlejší kolej".

V projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu Kuleba řekl:
 
Řekl, že na začátku ruské války na Ukrajině "ve veřejnosti panovalo přesvědčení, že NATO je silnou silou a EU je schopna pouze vyjadřovat různé úrovně znepokojení", a dodal:

"Válka je však vždy zkouškou, která strhává masky."

Kuleba pochválil Brusel za "revoluční, průlomová rozhodnutí, která ani oni sami nečekali", a uznal, že někteří spojenci NATO "nám pomáhají".

Odmítl také tvrzení Moskvy, že je připravena poskytnout humanitární koridor pro lodě s potravinami, aby mohly opustit Ukrajinu, výměnou za zrušení některých sankcí.

Řekl to publiku v Davosu:

    V mezinárodních vztazích byste nenašli lepší příklad vydírání.

    Pokud to někdo bere vážně, myslím, že s tím člověkem je problém, a neměli bychom ztrácet příliš mnoho času snahou pochopit, proč to ten člověk dělá.

- Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že plán Moskvy zjednodušit proces udělování ruského občanství obyvatelům ukrajinských regionů okupovaných Ruskem porušuje mezinárodní právo. Prohlášení ministerstva přišlo poté, co ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret zjednodušující proces udělování ruského občanství obyvatelům Ukrajiny okupované Ruskem v Chersonské a Záporožské oblasti.

- Ruské síly zahájily nové útoky na města na východě Ukrajiny, přičemž městu Severodoněck stále více hrozí, že bude zcela obklíčeno.
Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že oblast je nyní bez dodávek plynu a má omezené zásobování vodou a elektřinou poté, co byla zasažena poslední zásobovací stanice.

- Policie v Lysyčansku sbírá mrtvoly zabitých lidí, aby je pohřbila do hromadných hrobů, uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Gajdaj.
Dodal, že v jednom z lysyčanských okresů bylo do hromadného hrobu pohřbeno asi 150 lidí, informovala agentura Reuters.

- Ruští zákonodárci odhlasovali schválení nového zákona, který by zrušil věkové omezení pro vojáky na vojenskou smlouvu. Vojenští experti tvrdí, že Rusko čelí neudržitelným ztrátám vojáků a vybavení po sérii vojenských neúspěchů na Ukrajině, které donutily Moskvu snížit své válečné cíle.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém videoposelství komentoval nová ruská pravidla pro odvody:  
"(Už) nemají dostatek mladých mužů, ale stále mají vůli bojovat. Bude ještě trvat, než tuto vůli rozdrtíme."

Ruské velvyslanectví v Praze. Foto Dominika Švecová

- Policie v Lysyčansku sbírá těla zabitých lidí, aby je pohřbila do masových hrobů, řekl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Gajdaj.
Dodal, že v jednom z lysyčanských okresů bylo do hromadného hrobu pohřbeno asi 150 lidí, informovala agentura Reuters. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč uvedl, že ruská armáda "má určitý taktický úspěch, který hrozí přerůst v operační úspěch ve směru na Lysyčansk a Sievierodoněck".


- "Azovské moře je pro Ukrajinu navždy ztraceno" - krymský představitel

Místopředseda krymské vlády Georgij Muradov podle ruské tiskové agentury RIA Novosti prohlásil, že "Azovské moře je pro Ukrajinu navždy ztraceno". 

"Azovské moře je pro Ukrajinu navždy ztraceno. Přístavy v Záporožské a Chersonské oblasti už nikdy nebudou ukrajinské. Jsem si jist, že po sjednocení našich regionů s Ruskem se Azovské moře opět stane, jako tomu bylo dříve, výhradně vnitrozemským mořem Ruské federace."

Ukrajina opakovaně prohlásila, že nepřistoupí na žádnou mírovou dohodu, která neobnoví její hranice. Spojenec Vladimira Putina Dmitrij Medveděv prohlásil, že Rusko nepřijme žádnou dohodu, která neuznává Krym jako ruské území.

 
- Proruští separatisté zadržují v Luhansku a Doněcku 8 000 ukrajinských válečných zajatců

V Ruskem podporovaných  Luhanské a Doněcké lidové republice je drženo asi 8 000 ukrajinských válečných zajatců, uvedl ve čtvrtek podle agentury Reuters představitel Luhanské republiky Rodion Mirošnik, kterého citovala tisková agentura Tass.

"Je tam spousta vězňů. Na území Doněcké lidové republiky je jich samozřejmě více, ale i my jich máme dost a nyní se jejich celkový počet pohybuje někde kolem 8000. To je hodně a každý den jich přibývají doslova stovky," řekl Mirošnik.
 
- Ruské elitní jednotky utrpěly značné ztráty, sděluje britské ministerstvo obrany

Neschopnost Ruska předvídat ukrajinský odpor a následné sebeuspokojení ruských velitelů vedly ke značným ztrátám v mnoha elitních ruských jednotkách, uvádí britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské zprávě o ukrajinské válce.

Uvádí, že ruské elitní výsadkové jednotky - VDV - se od začátku ruské invaze významně podílely na několika pozoruhodných taktických neúspěších, jako je neúspěch při dobývání letiště Hostomel u Kyjeva a nedávné "neúspěšné a nákladné překročení řeky Siverskij Doněc".

Analytici MO uvádějí, že VDV "bylo nasazeno na mise vhodnější pro těžší obrněnou pěchotu a během bojů utrpělo těžké ztráty. Jeho smíšená výkonnost pravděpodobně odráží strategicky špatné řízení této schopnosti a neschopnost Ruska zajistit si vzdušnou převahu".


- S Ruskem nelze ohledně jeho agrese na Ukrajině dělat žádné kompromisy, varuje britská mninistryně zahraničí

Britská ministryně zahraničí  vyzve ve čtvrtek britské spojence, aby zůstali silní v podpoře Ukrajiny a nesnažili se podlézat Vladimíru Putinovi. Vladimira Putina. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij apeloval na další zbraně ze Západu, aby odvrátil ruský nápor v oblasti Donbasu.

    Uprostřed sílící diskuse o možném diplomatickém urovnání války na Ukrajině zahrnující ztrátu ukrajinského území ve prospěch Ruska Truss varuje, že Západ nesmí sundat nohu z plynu, jinak dojde k vleklému a krvavějšímu konfliktu.

Je známo, že mezi zeměmi, které zastávají nejtvrdší linii podpory Ukrajiny, roste frustrace z toho, že Německo a Maďarsko nedělají více pro podporu Ukrajiny buď dodávkami těžkých zbraní, nebo neumožňují zahájit celoevropské embargo na dovoz ruské ropy.

- Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ve středu varovala před únavou Evropy z války a rostoucími obavami veřejnosti ze zvyšujících se  cen potravin a energií.

    Velká Británie je jednou z vedoucích zemí v podpoře Ukrajiny a Trussová v rámci britského kabinetu patří k nejnekompromisnějším.

    V pátek odcestuje Trussová do Prahy na jednání s ministrem zahraničí Janem Lipavským, kde bude chválit Čechy za dodávky tanků na Ukrajinu. Češi mají být odškodněni tím, že Německo dodá tanky, které nahradí ty, jež byly poslány na Ukrajinu.

    Polský prezident Andrzej Duda v úterý obvinil německou vládu, že porušila své slovo ohledně dohody o dodávkách nových tanků do Varšavy jako kompenzaci za polské dodávky tanků ze sovětské éry na Ukrajinu.

    Německý kancléř Olaf Scholz minulý měsíc představil takzvaný "Ringtausch", výměnný program, v jehož rámci by východní partneři NATO dodávali ukrajinské armádě tanky sovětské éry, jako je T-72, výměnou za moderní západní tanky německých výrobců, například Leopard. Německo má v rámci výměnného programu dodat do Prahy 14 hlavních bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Leopard.

- Ruský voják, který byl 45 dní držen jako válečný zajatec na Ukrajině, než mu bylo umožněno vrátit se domů, vypráví o tom, jak se pobyt v zajetí podepsal na jeho mysli a těle.

Tento voják ze Sibiře uvedl, že prošel jen velmi malým vojenským výcvikem a byl šokován, když mu řekli, že jeho jednotka jede na Ukrajinu.

Když byl zajat, řekl, že mu nebylo fyzicky ublíženo, ale trpěl psychickými útrapami od svých ukrajinských věznitelů.

"Neustále nám říkali, že s Ruskem je konec, že patříme na dno společnosti. Vyhrožovali nám, že nás nechají vyhladovět."

Nejtěžší byla každodenní nuda.

"Když jsme měli štěstí, dostali jsme něco náhodného ke čtení. Někdy nás nechali dívat se na ukrajinskou propagandu v televizi.

"Většinu dní jsme jen zírali do zdi před sebou," řekl a dodal, že během zajetí byl třikrát přemístěn.


- Rusko "je připraveno povolit dodávky obilí, pokud budou zrušeny sankce"

Rusko je připraveno poskytnout humanitární koridor pro lodě s potravinami, které by mohly opustit Ukrajinu, výměnou za zrušení některých sankcí, citovala agentura Interfax náměstka ruského ministra zahraničí Andreje Rudenka.

Ukrajinské černomořské přístavy jsou blokovány od února, kdy Rusko vyslalo na Ukrajinu tisíce vojáků. V silech v zemi uvízlo více než 20 milionů tun obilí, což vyvolává obavy z hladomoru v zemích závislých na těchto dodávkách.

- Agentura Associated Press a seriál PBS "Frontline" nezávisle ověřily, že Rusko zničilo nebo poškodilo nejméně 56 ukrajinských škol způsobem, který naznačuje možný válečný zločin
, informuje agentura Associated Press.

- Ukrajinská vláda tvrdí, že Rusko ostřelovalo více než 1 000 škol a 95 jich zničilo. Tyto důkazy  představují jen zlomek  válečných zločinů spáchaných během konfliktu a seznam je denně aktualizován.

- Na podlaze školy č. 50 ve východoukrajinském městě Gorlovka ležela mrtvá učitelka zeměpisu Elena Kudriková. Uprostřed trosek, které ji obklopovaly, ležely knihy a papíry potřísněné krví.

- V rohu leželo další bezvládné tělo Jeleny Ivanovové, zástupkyně ředitele školy, která se zhroutila na kancelářské židli, v boku měla utrženou zející ránu.

    "Je to pro nás tragédie ... Je to tragédie pro děti," řekl ředitel školy Sergej But, který stál před cihlovou budovou krátce po útoku.

- O několik kilometrů dál, v mateřské škole Sonečko ve městě Ochtyrka, zničila kazetová bomba mateřskou školu a zabila jedno dítě. Před vchodem ležela v kalužích krve další dvě těla.


- Zatímco válka pokračuje, miliony dětí nadále chodí do školy online. Mezinárodní humanitární skupina Save the Children uvedla, že spolupracuje s vládou na zavedení programů dálkového studia pro žáky v 50 školách. S online výukou se snaží pomoci také Unicef.

- Turecko hrozí, že pokud severské země nebudou jednat, zastaví proces rozšiřování NATO.


Ankara obviňuje Stockholm zejména z toho, že poskytuje útočiště zakázané Straně kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko a jeho západní spojenci řadí na seznam teroristických skupin.

Švédsko od roku 2019 uvalilo embargo na prodej zbraní do Turecka kvůli vojenské ofenzivě Ankary v Sýrii.


- Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že vítězství Ukrajiny "nepřipadá v úvahu" a že Berlín "čeká, až Putin řekne, že jeho válečné cíle jsou dosaženy".

1
Vytisknout
7380

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022