Je pozornost médií upřena výhradně na Ukrajinu? A jak dlouho?

23. 5. 2022 / Vít Kučík

čas čtení 2 minuty
Víte, co nyní dělá Asadův režim v Aleppu?

Jak se vede afghánským ženám za vlády Talibů?

Co dělá studentská opozice na Barmě, kde se nedavno vratila k moci vojenská junta? ptá se Vít Kučík.

Pozn. red.: Jsou to oprávněné otázky, ale my tyhlety věci víme. Světová média nejsou výlučně mesmerizována Ukrajinou, jak pan Kučík naznačuje. Například včera přišla zpráva, že Taliban nařídil moderátorkám v afghánské televizi, aby si před kamerou zahalovaly obličej. Dosud se tomu bránily. Přicházejí také informace o pokračující válce a hladomoru v Sýrii. Viz například ZDE Média také hojně upozorňují na naprostý hospodářský rozvrat na Srí Lance. - Ovšem v ostatním upozorňuje pan Kučík na důležité věci:

Ukrajinská akutní bolest trvá už nějaké tři měsíce. Tři měsíce je na ni upřena pozornost světa. Ukrajina pozornost světa životně potřebuje ke svému přežití, neboť bez pozornosti není podpory a bez materiálni podpory nemá její heroismus proti ruské přesile šanci.

 

Tři měsíce je k udržení světové mediální pozornosti docela dlouhá doba. Stačí nějaká přirodní pohroma, velká dopravní nehoda, státni převrat nebo nová šiřící se infekce, a světový tisk bude plný jiných zpráv. Pozornost se upře jinam. Na vleklý ukrajinský konflikt začne sedat prach.

Putin si nemůže přát více. Když začnou slabnout proudy západních zbraní, umožní mu to vést konflikt v takové intenzitě, při které jeho diktatura zvládne držet kormidlo pevně v ruce.

Není to špatnost Západu, ani jeho neschopnost. Demokracie jsou v principu takové - vedou ji politici, kteři jsou u moci jen z vůle verejného minění. Co sejde z veřejné pozornosti, to ani při nejlepši vůli demokratický politik nemůže donekonečna prosazovat. Takové demokracie jsou.

Světová pozornost se může uz kdykoli obratit jinam... ode dneška je to už více méně otazkou náhody. Přivadět zpět ji mohou jen ještě více šokující zprávy z ukrajinské fronty. Ale i to má své meze. Co dalšího chcete slyšet po Buče, telefonátu ruského vojáka s matkou a pádu
Azovstalu...?

Co to trumfne?

Je to cynické, ale přesně tak to funguje - podporu Ukrajině zajišťuje pozornost světové veřejnosti, její míra otřesení, jeji voláni po spravedlnosti. A čas tiká proti tomu.

Je poslední čas materialní podporu ukrajinskému boji za přežití institucionalizovat.

0
Vytisknout
5549

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022