Davos: Ruská agrese proti Ukrajině ohrožuje ekonomiku slabších zemí

24. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) varovala, že ruská agrese proti Ukrajině zhoršila vyhlídky světové ekonomiky a mohla by vést k recesi ve zranitelnějších zemích


Kristalina Georgievová předpověděla, že rok 2022 bude náročný, a odmítla vyloučit globální recesi, pokud se podmínky výrazně zhorší.

Na otázku, zda MMF předpovídá globální recesi, Georgievová odpověděla v rámci zasedání o světové ekonomice na výročním zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu: "V tuto chvíli ne. To ale neznamená, že je vyloučena."

Výkonná ředitelka MMF uvedla, že její organizace nedávno snížila vyhlídky růstu 143 svých členských států, které představují 80 % světové produkce.

 
 

"Od té doby se horizont zatemnil," řekla a poukázala na to, že dopad války na Ukrajině je umocněn zpřísněním finančních podmínek, sílícím kurzem amerického dolaru a zpomalením ekonomiky v Číně. "Rok 2022 bude náročný."

Spolu s dalšími účastníky Davosu šéfka MMF upozornila na rizika růstu cen potravin. Georgievová uvedla, že v uplynulém týdnu bylo zjevné, že se globální ekonomika dostává do drsnějších vod. Cena ropy sice klesla, ale "ceny potravin stále rostou".

Řekla: "Můžeme snížit spotřebu benzínu, když se růst zpomalí, ale jíst musíme každý den. Znepokojení, že nebudeme mít přístup k potravinám za rozumnou cenu, a to v celosvětovém měřítku, je na spadnutí."

MMF nyní předpovídá na letošní rok globální růst ve výši 3,6 % a Georgievová uvedla, že je zatím daleko od toho, aby se obrátil do záporných hodnot. "To, co můžeme vidět, je recese v některých zemích, které jsou slabé už od začátku. Ještě se nevzpamatovaly z covidové krize. Jsou vysoce závislé na dovozu energií nebo potravin z Ruska a fungují už v  poněkud slabším prostředí."

Jane Fraserová, šéfka americké investiční banky Citigroup, na stejném panelu v Davosu uvedla, že Evropa se zdá být obzvláště zranitelná. "Evropa je přímo uprostřed bouří z dodavatelských řetězců, z energetické krize a samozřejmě v důskledu blízkosti zvěrstev, ke kterým dochází na Ukrajině," řekla.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5294

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022