Roblesová odhaluje, že Švýcarsko vetuje přepravu vojenského materiálu ze Španělska na Ukrajinu

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Ministryně obrany Margarita Roblesová v úterý odhalila, že Švýcarsko vetuje dodávky určitého vojenského materiálu ze Španělska na Ukrajinu a trvá na potřebě pokračovat ve zvyšování výdajů na obranu tváří v tvář situaci globální "nejistoty".

Před shromážděním všech španělských velvyslanců v Madridu Roblesová oznámila vyslání vojenské pomoci Ukrajině a ujistila, že Španělsko v tom bude pokračovat i v budoucnu, aby spolupracovalo na své "legitimní obraně" proti "nespravedlivé, nezákonné a kruté" ruské invazi.

V této souvislosti Roblesová v odpovědi na otázku velvyslance v Bernu odhalila, že Švýcarsko nedává zelenou určitým zásilkám, které potřebují schválení výrobní země, aby mohly být reexportovány.

"Chápeme, respektujeme a přijímáme neutralitu, ale pro materiál potřebujeme nějaké povolení od Švýcarska, které nám v tuto chvíli nedává," prozradila a očekává, že obrana požádá o pomoc velvyslanectví v zemi, aby získala souhlas.

Roblesová trvala na tom, že Španělsko začalo Ukrajině pomáhat od začátku invaze před jedenácti měsíci a bude v tom pokračovat, k čemuž se přidává přijímání uprchlíků, ošetření zraněných Ukrajinců ve Španělsku (tuto sobotu přicházejí noví ranění, aby byli ošetřeni v nemocnici Gómez Ulla v Madridu) a výcvik příslušníků svých ozbrojených sil. z nichž postoupil, že brzy dorazí dalších 200 na trénink do Sevilly a Toleda.

Kromě toho zdůraznila vojenské posílení prováděné v odstrašujících misích NATO na východním křídle Aliance a závazek Španělska ke kolektivní obraně. "Jakýkoli minimální útok na zemi NATO by spustil článek 5 a země by jednaly na obranu míru," potvrdila.

Celý text ve španělštině: ZDE

1
Vytisknout
4195

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023