Kde se rozhodují války? - Dokument SPD vyvolal v Kyjevě nesouhlas

13. 1. 2023

čas čtení 4 minuty
Mluví se o diplomacii místo o tancích. Návrh pozičního dokumentu SPD také uvádí, že v dlouhodobém horizontu bude Rusko "relevantní pro formování evropské bezpečnostní architektury". Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Andrij Melnyk kontruje.

SPD v Bundestagu spoléhá na diplomatické iniciativy, aby dosáhla mírové dohody mezi Ruskem a Ukrajinou. "Protože víme, že války obvykle nekončí na bojišti," říká návrh stanoviska největší vládní frakce, o kterém se má rozhodnout na výročním zahajovacím zasedání, které začíná tento čtvrtek.

"I když z pochopitelných důvodů již neexistuje důvěra v současné ruské vedení, diplomatické rozhovory musejí zůstat možné." Proto jsou telefonáty kancléře Olafa Scholze s ruským prezidentem Vladimirem Putinem správné a nezbytné.

Všude tam, kde je to možné, by měly být podniknuty diplomatické kroky, uvádí dokument ve verzi ze středečního večera (18:00). "Musíme se i nadále snažit přesvědčit Rusko, aby se stáhlo, a požadovat od Ruska upřímnou ochotu dosáhnout spravedlivé mírové dohody."

Dokument s názvem "Sociálně demokratická mezinárodní politika na přelomu éry" je k dispozici německé tiskové agentuře, informovala o něm i další média. Devítistránkový návrh poukazuje na to, že jednání s Ruskem byla úspěšná v "malých oblastech", například při výměně zajatců nebo při vývozu obilí přes Černé moře. Je důležité stavět na těchto přístupech, například v oblasti kontroly zbrojení.

Ukrajinská vláda je skeptická k diplomatickým iniciativám. Nevidí žádný smysl v jednáních s Ruskem, dokud se všechny jednotky nestáhnou z jejího území – včetně černomořského poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Ukrajina naléhá na západní spojence, aby dodali zbraně nové kvality.

V současné době se zaměřuje na tanky západní konstrukce, jako je německý Leopard 2. Dokument se touto debatou nezabývá. Pouze odkazuje na skutečnost, že Německo již dodalo Ukrajině vybavení a zbraně "ve velkém měřítku".

V dlouhodobém horizontu si autoři studie také dovedou představit opatření k budování důvěry v zemi v případě obratu Ruska ve válce. Předtím však musí dojít k "zásadnímu odklonu od zločinné ruské agresivní války proti Ukrajině a expanzivní ideologie, která za ní stojí," uvádí se v návrhu.

"Pokud existuje seriózní ochota tak učinit, politika malých kroků, zahájení iniciativ budování důvěry v zvládnutelných oblastech a pravidelný přezkum jejich účinnosti by mohla být diplomatickým přístupem."

Politika SPD vůči Rusku před ukrajinskou válkou byla v posledních měsících ostře kritizována. Ve volebním programu SPD pro rok 2021 je stále věta: "V Evropě může být mír ne proti, ale pouze s Ruskem." Nyní chce strana předefinovat svou pozici. Na sjezdu strany na konci roku 2023 má být přijata nová koncepce zahraniční a bezpečnostní politiky, pro kterou Komise pro mezinárodní politiku v současné době připravuje návrhy. K dispozici by měly být do konce měsíce.

Melnyk: "Války se téměř vždy rozhodují na bojišti"

V říjnu lídr SPD Lars Klingbeil přiznal několik chybných úsudků své strany v ruské politice posledních desetiletí. V hlavním projevu vyzval k zásadnímu přehodnocení. "Dnes jde o organizaci bezpečnosti bez Ruska," řekl předseda strany. "Rusko se rozloučilo se systémem společné bezpečnosti a společných hodnot. Naše bezpečnost musí fungovat bez Ruska."

V návrhu stanoviska skupiny je jazyk odlišný. Uvádí, že Rusko jedná jako agresor, čemuž je třeba čelit důsledným odstrašováním. Rusko však bude i nadále zemí se značnou rozlohou, populací a vojenskou silou na evropském kontinentu. "Z dlouhodobého hlediska to bude důležité pro návrh evropské bezpečnostní architektury."

Poslanecký klub tvrdí, že návrh stanoviska byl koordinován s vedením strany. První reakce přišla z Kyjeva ve středu večer. Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Andrij Melnyk nesouhlasil s hodnocením, že války se obvykle nerozhodují na bojišti.

"Války se téměř vždy rozhodují na bojišti. Německo by to mělo vědět lépe," napsal bývalý velvyslanec v Berlíně na Twitteru. Poslanecký klub SPD chce stanovisko přijmout v pátek.

Celý text v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4598

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023