Jak "speciální operace" mění ruskou kulturu

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
"Speciální vojenská operace" nečekaně přivedla Rusko k něčemu jako kulturní revoluci, která mnoha způsoby připomíná dopad bolševické revoluce na Rusko ve dvacátých letech minulého století. Opět ukončila kulturní závislost na vnějším světě a podpořila vznik nových forem uměleckého vyjádření, tvrdí Olga Andrejeva.

Tato kulturní revoluce často sleduje generační linie. Mnoho vůdců ruské kulturní elity středního věku zpočátku stálo na straně Ukrajiny, ale mladší lidé inspirovaní patriotismem, touhou oživit starší ruské formy a vyvinout nové je odsouvají stranou.

Některá z největších jmen ruské kultury zemi opustila; a ti, kteří to neudělali, jsou stále více marginalizováni mladými lidmi, kteří v posledních několika měsících začínají přitahovat pozornost. Ta byla dříve věnována pouze starším, kteří si "otrocky" oblíbili západní představy o umění, literatuře a hudbě.

Vláda prostřednictvím grantů a trh tím, že poskytuje peníze těm, kteří jsou patrioty, stimulují tento proces, který bude nejen pokračovat, ale také růst. A na začátku roku 2023 lze s jistotou říci, že ruská kultura nejen žije, ale je ve stavu bouřlivého rozvoje a expanze.

"Éra koloniální kultury následující po západní agendě odchází ze scény," uzavírá Andrejeva. A Rusko současně obnovuje to "nejlepší" ze své vlastní minulosti a vyvíjí nové formy, aby zajistilo, že jeho kultura bude stále nezávislejší na všem západním.

Analogie, kterou autorka používá, je zvláštní. Po "revolučních" 20. letech v sovětské kultuře následovala mnoho desetiletí trvající kulturní stagnace.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4750

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023