Izraelská opozice varuje před občanskou válkou a koncem demokracie, zatímco 100 000 lidí protestovalo proti Netanjahuovi

16. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Podle palestinského listu Amad se v sobotu večer desetitisíce Izraelců v Tel Avivu, Jeruzalémě a Haifě zúčastnily demonstrací proti nové izraelské vládě v čele s Benjaminem Netanjahuem. Hebrejský tisk informoval o masivní přítomnosti policie na těchto místech.

Izraelská středopravicová vláda zjišťuje, jak se cítí Palestinci, protože extrémistická, krajně pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua plánuje, že se bude vozit po jejich právech, aniž by někdy řekla "s dovolením", píše Juan Cole.

Amad uvádí, že podle hebrejského tisku se na centrálním náměstí Habima v Tel Avivu shromáždilo 80 000 lidí protestujících proti vládnímu plánu zbavit soudní moc práva přezkoumávat zákony z hlediska ústavnosti. Další tisíce lidí se shromáždily v Haifě, Jeruzalémě a před domem ministra spravedlnosti Yariva Levina.

Ve 23. hodin izraelského času policie uvedla, že do ulic vyšlo 100 000 demonstrantů. Hlavní silnice byly uzavřeny, ale organizátoři vyzvali protestující, aby si našli alternativní cesty na náměstí. Ve stejnou dobu se na podobném shromáždění v Jeruzalémě shromáždilo 1 500 demonstrantů.

Bývalá soudkyně Nejvyššího soudu Ayala Procaccia prohlásila: "V naší společenské smlouvě, v rámci dohodnutých pravidel, která trvala po celá ta léta existence státu, se něco nesmírně hluboce porušilo. Jsme na začátku nové éry, v níž nyní existuje nová definice demokracie. Neexistuje žádná hodnota demokracie, ale roztříštěná demokracie, která je zcela závislá na "vůli voliče" a která již nepřikládá žádnou váhu jiným základním demokratickým hodnotám."

Procaccia dodala: "Jako liberální společnost nikdy nebudeme schopni unést zničení základních hodnot našeho systému. Budeme bojovat všemi dostupnými právními prostředky, abychom zastavili matoucí regresi světelné roky do minulosti... Nacházíme se v době rozhodující zkoušky týkající se budoucnosti hodnot státu Izrael." Procaccia sdělila, že ona a její hnutí využijí všech právních prostředků, aby ochránily hodnoty života v této zemi, aby mohli mít zemi nejen mocnou a moudrou, ale také vynikající a krásnou.

Účastníci shromáždění vyvěsili izraelskou vlajku a transparenty kritizující politiku izraelské vlády a její členy, kteří jsou obviňováni z korupce. Skandovali hesla, v nichž trvali na demisi vlády, obviňovali její představitele ze zlodějny a požadovali, aby byli pohnáni k odpovědnosti.

Někteří policisté prý demonstraci považovali za formu sabotáže.

Bývalý ministr obrany Benny Gantz prohlásil, že situace v zemi je vážná a že se shromáždění zúčastní. Již v sobotu varoval, že Netanjahu má v úmyslu zvrátit autoritu policie, porušit nejzákladnější hodnoty a odmítnout jednání o mnoha dohodách.

Vůdce opozice Jair Lapid varoval, že Netanjahu se svou politikou snaží vyvolat občanskou válku. Zaslal izraelské policii dopis, v němž se ohradil proti jakémukoli použití síly proti demonstrantům s tím, že je třeba je chránit.

Zaráží mě, jak jsou demonstranti lhostejní k tomu, že 5 milionů Palestinců pod izraelskou vojenskou vládou je zbaveno základních demokratických práv, neboť se zřejmě domnívají, že tato práva jsou implicitně spojena s izraelským způsobem jednání. Z toho plyne poučení, že pokud necháte krajně pravicové extremisty po desetiletí utlačovat celý národ, dříve či později si přijdou pro vaše práva také.

Celý text v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3334

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023