Rusko definitivně odstoupilo od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě

8. 11. 2023

čas čtení 1 minuta
Moskva dokončila proceduru odstoupení od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE), uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Dokument byl pozastaven již v roce 2007, ale teprve v noci na 7. listopadu "se pro nás konečně zapsal do historie", uvedlo ministerstvo v oficiálním prohlášení.

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo přesvědčení, že v tuto chvíli není možné dosáhnout dohody v oblasti kontroly zbrojení za účasti "členských států NATO a klientských zemí tohoto bloku". Podle ruských úřadů mohou strany obnovit dialog pouze návratem ke "konstruktivním a realistickým postojům". Je také zdůrazněno, že takový dialog bude součástí úsilí o vytvoření nového evropského bezpečnostního systému, který bude odpovídat zájmům Ruska a dalších zemí, které odmítají "diktát Západu".

Smlouva podepsaná v roce 1990 umožňovala výměnu informací a vzájemné inspekce, ale během éry Borise Jelcina byla v krizi kvůli neshodám mezi Moskvou a NATO.

V roce 2007 ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret pozastavující účast Ruska na smlouvě CFE a v roce 2015 se faktické odstoupení Ruska stalo úplným: Ruská delegace se přestala účastnit zasedání smíšené poradní skupiny. Dne 16. května 2023 schválila Státní duma návrh zákona o vypovězení smlouvy.

Návrat Ruska ke smlouvě CFE je v tuto chvíli nemožný, řekl v květnu náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Rusko má podle něj informace o porušování ustanovení smlouvy řadou východoevropských zemí a o jeho potenciálních vyhlídkách bude možné diskutovat až po skončení "bouřlivého období" ve vztazích se Západem.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2465

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2023