Míra umírání civilistů při izraelských náletech je vyšší než v minulých konfliktech, zjistila studie

10. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

Monitorovací skupina konstatuje, že zvýšený průměrný počet obětí v poslední letecké kampani v Gaze zřejmě naznačuje změnu strategie izraelské armády


Každý zaznamenaný smrtelný izraelský nálet na Gazu od 7. října způsobil v průměru 10,1 úmrtí civilistů, uvedla monitorovací skupina na pozadí varování, že uváděné údaje o civilních obětech jsou pravděpodobně podhodnocené.

Průměrný počet obětí je mnohem vyšší než při třech předchozích izraelských leteckých kampaních v Gaze, z nichž nejsmrtonosnější byla operace Ochranné ostří v létě 2014, kdy ekvivalentní počet činil 2,5 obětí.

 
Organizace Action on Armed Violence (AOAV) uvedla, že vyšší počet tentokrát naznačuje, že došlo k výrazné změně v přístupu Izraele k vybírání terčů útoků- i když je tento údaj nižší než v jiných nedávných bojích v Iráku a Sýrii.

Iain Overton, výkonný ředitel této skupiny, řekl: "Nejde jen o statistické, ale i o lidské obavy. Čísla naznačují možnou změnu vojenské strategie, která má zničující důsledky pro nebojující osoby."

Uvedl, že vyšší počet civilních obětí vyvolává obavy, že během měsíc trvajícího intenzivního bombardování Gazy bylo porušeno mezinárodní humanitární právo.

Izrael popírá, že by cílem jeho útoků byli civilisté nebo civilní infrastruktura, a tvrdí, že se zaměřuje na odstranění bojovníků Hamásu ze severu Gazy.

V pátek během návštěvy Dillí americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že Washington sice oceňuje snahu Izraele minimalizovat civilní oběti při bombardování, ale je třeba jít ještě dál.

Řekl, že zemřelo "příliš mnoho" Palestinců a že je třeba udělat více pro ochranu životů. USA navrhly, aby Izrael zavedl delší humanitární přestávky v bojích a zvýšil množství pomoci, která se do Gazy dostává.

Údaje o civilních obětech vycházejí ze stejné metodiky pro každý konflikt. Průměrné hodnoty jsou odvozeny z analýzy zpráv renomovaných anglickojazyčných médií o leteckých útocích, v nichž jsou uvedena jakákoli úmrtí civilistů. Během dvou dalších izraelských leteckých kampaní v Gaze, v letech 2012 a 2021, činily průměry 1,3, resp. 1,7.

Monitorovací skupina odvodila svůj průměr pro tento konflikt na základě mediálních zpráv o 276 náletech, které si vyžádaly oběti na životech. Celkem bylo při sledovaných incidentech hlášeno 2 798 zabitých Palestinců a dalších 1 306 bylo zraněno.

Overton uvedl, že se domnívá, že vysoký počet mrtvých na jeden nálet ve srovnání s předchozími konflikty v Gaze může naznačovat, že celkový počet mrtvých civilistů je vyšší, než bylo dosud hlášeno. Podle ministerstva zdravotnictví Gazy, které je řízeno Hamásem, bylo zabito celkem 11 078 Palestinců, včetně 4 500 dětí.

Izraelské letectvo uvádí, že na Gazu vypálilo více než 8 000 kusů munice a zasáhlo více než 12 000 cílů. Analýza deníku Guardian zveřejněná minulý víkend identifikovala 1 000 kráterů viditelných z vesmíru na ploše přibližně 10 km2 v severní Gaze.

Průměrný počet nahlášených mrtvých na jeden nálet způsobující oběti je nižší, než byl zaznamenán ve dvou dalších velkých městských bitvách na Blízkém východě. Podle AOAV došlo při dobytí Mosulu od Islámského státu iráckými a západními silami v březnu 2017 k úmrtí 20,7 civilistů na jeden zaznamenaný úder.

Útok ruské a syrské vlády na Aleppo v roce 2016 byl ještě smrtelnější, v průměru 22,9 mrtvých na jeden zaznamenaný nálet.

Tento týden jeden z amerických představitelů rovněž uvedl, že počet palestinských obětí by mohl být vyšší, než se uvádí. Barbara Leafová, náměstkyně ministra zahraničí pro blízkovýchodní záležitosti, řekla výboru pro zahraniční vztahy Sněmovny reprezentantů, že celkový počet obětí je "upřímně řečeno velmi vysoký - a je možné, že je ještě vyšší, než se uvádí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2000

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023