Davidovy hvězdy v Paříži jsou spojovány s proruským vměšováním

10. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Pařížské graffiti mělo za cíl zasít nepokoje do francouzské společnosti, což je klasický ruský krok, píšou Nicolas Camut a Laura Kayali.

Davidovy hvězdy, které byly minulý týden nalezeny na několika místech v Paříži, jsou pravděpodobně součástí destabilizační operace spojené s proruským podnikatelem.

Čtyři lidé - včetně moldavského páru zatčeného minulý týden - jsou podezřelí z toho, že ve francouzském hlavním městě namalovali více než 250 modrých Davidových hvězd, které pravděpodobně zasévají nepokoje ve Francii na pozadí nárůstu antisemitských činů od začátku války mezi Izraelem a Hamásem.

Pařížská prokurátorka Laure Beccuauová v úterý uvedla, že byl jmenován soudce, aby vedl vyšetřování, a dodala, že "nelze vyloučit, že označování... bylo provedeno na výslovnou žádost osoby žijící v zahraničí."

Vyšetřování deníku Le Monde ukázalo, že zprávy o označování byly zesilovány prostřednictvím účtů na sociálních sítích spojených s Doppelgängerem, rozsáhlou online operací související s ruskými dezinformačními kampaněmi.

"Prohlídky telefonů naznačují, že obě dvojice autorů byly ve vztahu ke stejné třetí osobě," uvedl prokurátor v písemném prohlášení sdíleném s POLITICO.

Deník Le Monde s odvoláním na zpravodajské zdroje a média Europe 1 poukázal na Anatolije Priženka, proruského podnikatele z Moldavska, jako na osobu, která by mohla za operací stát. Muž, který se označil za Priženka, ve středu deníku Libération potvrdil, že je za to skutečně zodpovědný, a tvrdí, že cílem bylo "podpořit evropské Židy".

Francie je domovem největší židovské a muslimské populace v Evropě a prezident Emmanuel Macron se snaží zmírnit napětí spojené s válkou v Gaze.

Francie, stejně jako další země, je již dlouho terčem ruských dezinformačních kampaní – v roce 2017 byly několik dní před prezidentskými volbami hacknuty e-maily týmu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, přičemž vyšetřování ukázalo na ruské agenty.

Podle ruské učebnice

Vytváření rozporů mezi západní společností v citlivých otázkách je učebnicový ruský krok, který byl široce používán během americké volební kampaně v roce 2016.

Podle Maxima Audineta, výzkumného pracovníka Institutu pro strategický výzkum, KGB zorganizovala podobnou kampaň na konci 50. let, kdy v západním Německu ukazovala antisemitské slogany a hákové kříže, aby zdiskreditovala zemi na Západě tím, že to bude vypadat, jako by došlo k oživení nacistů.

Současná operace přichází v době, kdy jsou francouzské úřady stále více znepokojeny zprávami o rostoucím antisemitismu v zemi od útoků Hamásu na Izrael 7. října.

Tento trend rozdmýchal strach ve francouzské židovské komunitě, která se v posledním desetiletí stala terčem několika islamistických teroristických útoků, což přimělo premiérku Elisabeth Borneovou, aby je ujistila, že vláda bude "na jejich straně" a "udělá vše pro to, aby je ochránila".

Vyhlídka na novou ruskou destabilizační kampaň je obzvláště znepokojivá několik měsíců před evropskými volbami, v nichž jde o hodně.

"Nenecháme se chytit do ruské pasti. Budeme mluvit o Evropě a přesvědčíme voliče, že chráníme," řekl Loïc Signor, mluvčí Macronovy strany Renesance, když byl požádán, aby se vyjádřil k tagům a obavám z ruského vměšování do voleb.

"Rusko, Moskva a Vladimir Putin se snaží odvrátit pozornost od strašlivé války, kterou vedou proti Ukrajině, tím, že se opírají o rozpory západních zemí," dodal.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2580

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023