Ničení nemocnic v Gaze se stává neúnosným, konstatuje Červený kříž

10. 11. 2023

čas čtení 14 minut
- Macron vyzývá Izrael, aby "přestal bombardovat děti a ženy v Gaze

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že "neexistuje žádné ospravedlnění" pro izraelské bombardování dětí, žen a starých lidí v Gaze.

Macron den po konferenci o humanitární pomoci v Paříži, která se týkala války, v rozhovoru pro BBC vyzval k příměří v Gaze s tím, že by to prospělo Izraeli.

Řekl, že "jasným závěrem" všech vlád a agentur na čtvrtečním summitu bylo, že "neexistuje jiné řešení než nejprve humanitární pauza, přechod k příměří, které umožní [nám] chránit ... všechny civilisty nemající nic společného s teroristy". Dodal, že: "De facto - dnes jsou civilisté bombardováni - de facto. Tyto děti, tyto dámy, tito staří lidé jsou bombardováni a zabíjeni."

- Podle šéfa WHO je v Gaze každých 10 minut zabito jedno dítě

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) popsal situaci na místě v Gaze, od nemocnic provádějících operace bez anestetik až po skutečnost, že každých 10 minut je zabito jedno dítě.

"Nikde a nikdo není v bezpečí," řekl Tedros Adhanom Ghebreyesus v pátek Radě bezpečnosti OSN.

Zdravotní systém v Gaze je podle něj "na kolenou". Uvedl, že od začátku konfliktu minulý měsíc došlo k více než 250 útokům na zdravotnická střediska v Gaze a 25 v Izraeli. Více než 100 kolegů z OSN bylo zabito.

Polovina z 36 nemocnic v Gaze a dvě třetiny jejích základních zdravotnických středisek nefungují, uvedl. Ty, které fungovaly, byly daleko za hranicí svých možností, uvedl.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pátečním projevu v Radě bezpečnosti OSN řekl, že rozumí utrpení a hrůze, kterou dnes Gaza zažívá, protože sám válku prožil jako dítě a rodič. Řekl:

"Chápu, co děti v Gaze prožívají, protože jsem jako dítě prožil totéž."

Vzpomínal na zvuky stopových střel, střelbu a "zápach a obrazy" války. "Vím, co válka znamená," řekl.

Generální ředitel WHO uvedl, že nejlepším způsobem podpory organizace je poskytnout to, co zdravotníci potřebují k záchraně životů.

Uvedl, že do Gazy bylo odesláno asi 63 tun pomoci, ale je třeba zajistit neomezený přístup, aby se dostalo k civilistům.

- Podle videozáznamu odvysílaného televizí Al-Džazíra se zdá, že ve městě Gaza probíhá další těžký raketový útok. Na záběrech byly vidět shluky oranžových šmouh dopadajících na zem, ačkoli není bezprostředně známo, na kterou část města dopadají.


Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se nemocnice al-Šifa v centru města Gazy dostala pod trvalý útok již dříve v pátek. V ní se ukrývá až 50 000 lidí.

- Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) varoval, že systém zdravotní péče v Gaze "dosáhl bodu, z něhož není návratu", a to v souvislosti s eskalací násilí, které "vážně" zasáhlo nemocnice a ambulance pracující na obléhaném palestinském území.

V pátečním prohlášení MVČK uvedl, že útoky na zdravotnická zařízení a personál zasadily "těžkou ránu" systému zdravotní péče v Gaze, který je již "značně oslaben" po více než měsíci těžkých bojů a který si "vybírá těžkou daň" na civilistech, pacientech a zdravotnickém personálu.

William Schomburg, vedoucí subdelegace MVČK v Gaze, uvedl: "Zničení nemocnic v Gaze se stává neúnosným a musí se zastavit. Životy tisíců civilistů, pacientů a zdravotnického personálu jsou ohroženy.

Podle organizace nebyly násilí ušetřeny ani dětské nemocnice, včetně "těžce poškozené" nemocnice al-Nasser a nemocnice al-Rantisi, která musela zastavit svůj provoz.

S poukazem na to, že ve zdravotnickém komplexu al-Šifa se nyní nacházejí tisíce vysídlených rodin, uvedla, že jakákoli vojenská operace v okolí nemocnic "musí brát v úvahu přítomnost civilistů, kteří jsou chráněni podle mezinárodního humanitárního práva".

MVČK naléhavě vyzval k respektování a ochraně zdravotnických zařízení, pacientů a zdravotnických pracovníků v Gaze.
 


- Podle pátečních údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze vzrostl počet lidí zabitých v Gaze izraelskými vojenskými akcemi od začátku války 7. října na 11 078, z toho 4 506 dětí. Dalších 27490 Palestinců v Gaze bylo zraněno, uvedlo ministerstvo.

    Izrael snížil počet obětí útoků Hamásu na jihu země z minulého měsíce z 1 400 na přibližně 1 200, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí.
Revize je "způsobena skutečností, že bylo mnoho mrtvých, kteří nebyli identifikováni, a nyní se domníváme, že patří teroristům ... nikoli izraelským obětem," uvedli v pátek.

- Po vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem minulý měsíc dochází v USA k prudkému nárůstu islamofobie a antisemitismu.

Podle nové zprávy Rady pro americko-islámské vztahy (Cair) obdržela tato organizace na ochranu občanských práv muslimů v období od 7. října do 4. listopadu celkem 1283 žádostí o pomoc a oznámení o předsudcích.

Cair, která tento nárůst označila za "bezprecedentní", odhalila, že nedávný nárůst islamofobie a protiarabských nálad v USA znamená 216% nárůst oproti předchozímu roku. V průměrném 29denním období v roce 2022 obdržela Cair pouze 406 stížností.

Ředitel pro výzkum a obhajobu společnosti Cair Corey Saylor uvedl, že "američtí muslimové čelí největší vlně islamofobních předsudků, kterou jsme zaznamenali" od prosince 2015, kdy tehdejší prezidentský kandidát Donald Trump vyzval k zákazu cestování muslimů.

Židovské komunity mezitím tvrdí, že rovněž čelí rekordně vysoké míře antisemitismu poté, co Izrael zahájil válku proti Hamásu po jeho útoku ze 7. října.

Liga proti hanobení 25. října oznámila téměř 400% nárůst hlášených antisemitských incidentů v meziročním srovnání. Od 7. do 23. října zaznamenala ADL celkem 312 antisemitských incidentů, z nichž 190 přímo souviselo s násilím v Izraeli a Gaze. Ve stejném období loňského roku obdržela ADL předběžná hlášení o 64 incidentech, z nichž čtyři souvisely s Izraelem, uvedla tato advokační skupina.

Podle měsíčních statistik trestných činů, které tento týden zveřejnilo newyorské policejní oddělení (NYPD) a do nichž nahlédl deník Hill, zaznamenalo město v říjnu 214% nárůst nahlášených trestných činů z nenávisti vůči Židům.

- Izrael podle zprávy zvažuje dohodu, na jejímž základě by Hamás propustil všechna civilní rukojmí držená v Gaze.

Hamas a Izrael jednají o dvou návrzích na propuštění rukojmích, uvedl v pátek deník New York Times s odvoláním na úředníky informované o jednáních. Hlavním prostředníkem v rozhovorech je Katar, zapojili se i vysocí představitelé USA, uvedl deník.

Podle jednoho z projednávaných návrhů by Hamás výměnou za krátké přerušení bojů propustil 10 až 20 civilních rukojmích - včetně izraelských žen a dětí a cizinců včetně Američanů, uvedl jeden z představitelů. Po této výměně by mohlo následovat propuštění asi 100 civilistů, pokud budou splněny podmínky, uvedli.

Výměnou za to Hamás podle tohoto zdroje požaduje krátkou přestávku, více humanitární pomoci, palivo pro nemocnice a propuštění žen a dětí v izraelských věznicích. Úředník uvedl, že izraelské úřady vyjádřily nejistotu ohledně propuštění svých vězňů.

Podle izraelských představitelů drží Hamás a další palestinské skupiny v Gaze asi 240 lidí jako rukojmí. Méně než polovina z nich jsou civilisté, uvedl jeden z úředníků.

Hamás odmítl propustit některého z izraelských mužů vojenského věku, které v Gaze zadržuje, uvedli úředníci.

- Izrael tvrdí, že během posledních dvou dnů uprchlo z města Gazy na jih více než 100 000 obyvatel

Na pátečním televizním brífinku  armádní mluvčí Daniel Hagari připustil, že probíhají snahy o propuštění rukojmích držených Hamásem, ale řekl, že to bude trvat nějakou dobu, uvedla agentura Reuters.

Na místě v Gaze se podmínky během trvalého izraelského náporu nadále zhoršují. Podle zprávy agentury AFP leží ulice v troskách, obyvatelé prchají, a dochází k přestřelkám mezi izraelskými vojáky a bojovníky Hamásu.

Agentura uvedla, že když se nad městem Gaza snesla noc, bylo slyšet silnou střelbu, výbuchy a bzučení izraelských vojenských dronů, přičemž jediná záře světla vycházela z nemocnice al-Šifa, která je zavalena obětmi.

"Vzhledem k intenzitě bombardování a střelby jsem nebyl optimistou, že by někdo z mých dětí nebo já vyvázl bez zranění," řekl agentuře AFP obyvatel Jawad Haruda. Cestu z pobřežního uprchlického tábora Šatí označil za "tragédii".

Agentura hovořila také s korespondentem Al-Džazíry Waelem Al-Dahdouhem poté, co opustil kdysi rušné město, nyní zbavené nakupujících a husté dopravy.

"Situace v Gaze je velmi obtížná. Bombardování zasahuje všechny oblasti a dochází k mnoha střetům, k nimž přispívají izraelské nájezdy," řekl.

- Centrem Džaninu na okupovaném Západním břehu Jordánu v pátek pochodovaly davy lidí na pohřby Palestinců zabitých při náletu Izraelských obranných sil (IDF).

- Zatímco izraelská ofenzíva v Gaze pokračuje, násilí na okupovaném Západním břehu se stupňuje. Ve čtvrtek bylo na celém území při střetech s IDF zabito devatenáct Palestinců.

Podle izraelských médií, která citují prohlášení IDF, zahájily IDF protiteroristickou operaci, během níž si jednotky vyměnily palbu s ozbrojenými "teroristy".

Džanin je již dlouhou dobu ohniskem střetů mezi Hamásem a izraelskými bezpečnostními silami, je mimo praktickou kontrolu palestinské samosprávy v Ramalláhu a je baštou Hamásu a Islámského džihádu.


- Britské lékařské asociaci byl v pátek zaslán dopis, který podepsalo 2 900 lékařů a také další členové BMA, a který požaduje další kroky a silnější podporu Palestinců.

"Naši kolegové lékaři v Gaze jsou vyčerpaní a základní zdroje potřebné k péči o pacienty docházejí," uvádí se v dopise. "Tato situace není udržitelná ani humánní a je kategoricky morálně i právně nepřijatelná."

V dopise bylo vyjádřeno "vážné znepokojení nad rostoucími politickými represemi vůči těm, kteří volají po příměří a svobodě pro palestinský lid".

Zdravotníci uvedli, že se v Gaze, kde od minulého týdne přestala fungovat více než třetina nemocnic, cítí opuštěni.

- Generální ředitel nemocnic v Gaze Mohammed Zaqout v pátek uvedl, že nemocnice čelí "katastrofální situaci" bez elektřiny, vody a potravin.

"Nejsme schopni poskytovat služby zraněným a nemocnice jsou neustále bombardovány Izraelem."

- Britští zdravotníci v uniformách v pátek protestovali před Downing Street, aby uctili památku téměř 200 lékařů zabitých v Gaze od začátku izraelského bombardování.

Vigilie byla uspořádána s cílem vyzvat premiéra Ríshiho Sunaka, aby se zasadil o urychlené zastavení palby.

Mnozí ze zúčastněných pracovníků nemocnic nesli jeden ze 189 různých transparentů se jménem zdravotnického pracovníka, který byl v uplynulém měsíci v Gaze zabit. Organizátoři uvedli, že za dobu, než byla jména vytištěna, by zemřelo několik dalších lidí.

Nemocnice v Gaze jsou i nadále terčem útoků, přičemž největší nemocnice al-Šifa byla v pátek brzy ráno zasažena izraelskou palbou. Izraelská armáda tvrdí, že Hamás se skrývá v nemocnicích a pod nimi a že si pod nemocnicí al-Šifa zřídil velitelské středisko, což zaměstnanci nemocnice popírají.

- Evakuace z Gazy do Egypta byla pozastavena

Evakuace z pásma Gazy do Egypta pro držitele zahraničních pasů a pro zraněné Palestince, kteří potřebují naléhavé lékařské ošetření, byly v pátek pozastaveny, informovala agentura Reuters s odvoláním na tři egyptské bezpečnostní zdroje a palestinského představitele.

Podle palestinského představitele a egyptského zdravotnického zdroje bylo pozastavení způsobeno problémy s dopravou lékařských evakuovaných osob na přechod Rafáh zevnitř Gazy.

Několik desítek držitelů zahraničních pasů a jejich závislých osob, stejně jako malý počet lékařských evakuovaných osob vstoupilo v pátek do Egypta, než byly přechody pozastaveny, uvedly egyptské zdroje.

Přechod Rafáh byl ve čtvrtek znovu otevřen pro omezenou evakuaci poté, co byl na začátku týdne opět pozastaven kvůli tomu, co americké ministerstvo zahraničí označilo za blíže nespecifikovanou "bezpečnostní okolnost".

Přes přechod mohlo ve čtvrtek údajně opustit Gazu téměř 700 držitelů zahraničních pasů a závislých osob, 12 zdravotnických evakuovaných osob a 10 doprovodů.

- Vysoký představitel militantní skupiny Palestinský islámský džihád popřel podle něj izraelská tvrzení, že nemocnice al-Šifa v Gaze je využívána palestinskými bojovníky.

Mohamad al-Hindi, zástupce generálního tajemníka Islámského džihádu, uvedl, že Izrael může dosáhnout nemocnice al-Šifa "během několika hodin" a že tvrzení, že nemocnice je základnou odboje, jsou "nepravdivá", uvedla agentura AP.

"Z nemocnice Šifa ani z žádné jiné nemocnice nebyla vypálena jediná kulka," řekl.

Izrael tvrdí, že Hamás umístil části svého vojenského tunelového systému a velitelské sítě pod civilní objekty včetně nemocnice al-Šifa, největší nemocnice v Gaze. Minulý měsíc Izraelské obranné síly (IDF) zveřejnily infografiku, na které je podle nich zobrazeno velitelské stanoviště Hamásu pod nemocnicí.

Hamás popřel obvinění, že skupina využívá nemocnici Šifa jako štít pro svou podzemní vojenskou infrastrukturu, a uvedl, že tato tvrzení se "nezakládají na pravdě".

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2320

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023