"Nevěřte datům": Francie trvá na tom, že posílá na Ukrajinu spousty zbraní

10. 11. 2023

čas čtení 6 minut
Čísla však ukazují, že Francie jich dodává ještě méně než Litva, upozorňuje Laura Kayali.

Čísla, která ukazují, že Francie je ořezávátkem mezi evropskými zeměmi, pokud jde o darování zbraní a munice Ukrajině, nevykreslují úplný obrázek, tvrdí francouzští zákonodárci ve zprávě předložené ve středu.

Poslanci chtějí "rozebrat to, co mohlo být řečeno nebo napsáno o francouzské pomoci, která by nesplnila naše ambice," řekl novinářům Lionel Royer-Perreaut, poslanec ze strany Renaissance francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a spoluautor zprávy.

"Někteří mají zájem na tom, aby věci bublaly na sociálních sítích, aby destabilizovaly západní blok, jiní kvůli vnitroevropské konkurenci," dodal na otázku, co je hnací silou kritiky Francie.

Francie a Ukrajina vykročily špatnou nohou. V prvních dnech války Macron trval na tom, že ruský prezident Vladimir Putin by neměl být ponižován, a naznačil, že Moskva si zaslouží "bezpečnostní záruky", což rozzuřilo Kyjev, pobaltské země a středoevropské vlády.

Francouzský lídr to od té doby napravil tím, že se postavil za vstup Ukrajiny do EU a NATO – a poslal střely s plochou dráhou letu SCALP-EG ještě předtím, než USA souhlasily s dodáním vlastních raket ATACMS.

Parlamentní zpráva, kterou viděl server Politico, přichází v době, kdy se francouzská vláda tento týden na žádost poslanců zavázala refinancovat zvláštní fond pro Ukrajinu částkou 200 milionů eur poté, co bylo utraceno původních 200 milionů eur v hotovosti. Fond pomohl financovat dodávky optických systémů, samohybných houfnic Caesar, radarů ControlMaster 200 a munice ráže 155 mm.

"V době, kdy americký Kongres zpochybňuje vojenskou pomoc Ukrajině, je důležité ukázat, že Francie je na tento úkol připravena," řekla v úterý večer během parlamentní debaty Anne Genetetová, poslankyně za stranu Renaissance a členka obranného výboru Národního shromáždění.

Hra s čísly

Podle Kielského institutu, který sestavuje tabulky vojenské pomoci Ukrajině do 31. července, Francie zaostává za mnoha zeměmi EU se závazkem 533 milionů eur, což je sotva 0,02 procenta HDP. Pro srovnání, Německo poslalo vojenskou pomoc v hodnotě 17 miliard eur, což je 0,4 procenta HDP, a Velká Británie poslala 6,6 miliardy eur neboli 0,23 procenta HDP.

Francie tak zaostává za Litvou s 2,8 miliony obyvatel, která poslala na Ukrajinu vojenskou výzbroj ve výši 715 milionů eur, tedy 1,4 procenta jejího HDP.

Francouzští zákonodárci však metodiku institutu zpochybňují. Odhadují, že francouzská podpora ve skutečnosti činí 3,2 miliardy eur.

Institut v Kielu "nebere v úvahu, co se děje na místě, ale spíše zdůrazňuje oznamovací efekty," tvrdí Royer-Perreaut. Řekl, že po velkolepých prohlášeních politiků ne vždy následují skutečné dodávky ukrajinské armádě a metodika nekvantifikuje negativní dopad jakékoli vadné techniky vyslané na bojiště.

Chybné jsou podle něj i další metodiky. Žebříčky založené na objemu pomoci podle tonáže nezahrnují výcvik a zpravodajské informace a ty, které se spoléhají na satelitní snímky vybavení skutečně na místě, nejsou vyčerpávající.

Podle parlamentní zprávy poslala Paříž vojenské vybavení v hodnotě 1,7 miliardy eur a dalších 300 milionů eur utratila za výcvik ukrajinských vojáků v táborech ve Francii a Polsku. Zákonodárci přidali zvláštní fond ve výši 200 milionů eur a francouzský příspěvek ve výši 1 miliardy eur do Evropského mírového nástroje, aby dosáhli částky 3,2 miliardy eur.

Německo jako největší ekonomika EU dává do Evropského mírového nástroje ještě více.

Kompletní balík

Francie chybí v koalicích, které poskytnou stíhačky, o nichž Ukrajina říká, že jsou potřebné k ovládnutí oblohy nad bojištěm.

Nizozemsko, Dánsko a Belgie darují stíhačky F-16 vyrobené v USA, zatímco Švédsko zvažuje darování některých stíhaček Saab JAS 39 Gripen, jakmile vstoupí do NATO. Středoevropské země jako Polsko a Slovensko již předaly své flotily MiGů-29 ze sovětské éry.

Francouzské letectvo používá francouzské stíhačky Mirage a Rafale, které Ukrajině nenabízí; Velká Británie, která létá se stíhačkami Typhoon a F-35 Lightning, také nedává Kyjevu stíhačky.

Francouzská vláda je však spolu s Londýnem hnací silou při zajišťování toho, aby Ukrajina dostala střely dlouhého doletu, zatímco Berlín stále odmítá poslat svůj výkonný Taurus. O víkendu pomohly francouzské střely s plochou dráhou letu SCALP zničit ruskou válečnou loď se střelami Kalibr.

Zákonodárci trvají na tom, že francouzská vojenská podpora přesahuje pouhé dodávky hardwaru, ale je to spíše kompletní balík, který zahrnuje výcvik a údržbu. Ukrajinci jsou cvičeni francouzským vojenským personálem jak ve Francii, tak v Polsku – a zapojují se i dodavatelé.

"Nexter školí Ukrajince v údržbě houfnic Caesar," řekla Royer-Perreautová ve středu zákonodárcům. "Není třeba vozit Caesary zpět [do Francie kvůli údržbě], na rozdíl od děla PzH od KMW. To jim šetří drahocenný čas."

Paříž říká, že je odhodlána podporovat Ukrajinu v dlouhodobém horizontu, ale chce se odklonit od darů zbraní k dohodám mezi Ukrajinou a francouzským obranným průmyslem, aby zajistila, že její vlastní zásoby nebudou vyčerpány.

V říjnu francouzské ministerstvo ozbrojených sil oznámilo 16 nových zbrojních kontraktů, včetně šesti dalších samohybných houfnic Caesar k již darovaným 18, a Paříž uhradila Ukrajině dalších 12 od KNDS, francouzsko-německé společnosti, která tyto systémy vyrábí.

Problém je podle zprávy v tom, že francouzská vláda musí zintenzivnit svou PR hru.

"Pokud nekomunikujete, nebo komunikujete špatně," řekl Christophe Naegelen, poslanec za opoziční stranu LIOT a spoluautor zprávy, "riskujete, že budete vypadat jako neexistující."

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2607

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023