Gaza: Sitace v nemocnicích je stále zoufalejší

11. 11. 2023

čas čtení 7 minut
Pozn. JČ: V Británii jsou média takovýchto informací z Gazy plná. Zaměřují se na osudy obyčejných lidí, interviewují je a lékaře. Bojující strany ignorují, anebo jejich propagandu berou s velkou rezervou.   Proto se v Londýně konala v sobotu obrovská demonstrace za příměří v Gaze, jíž se zúčastnilo 800 000 lidí. To není proto, že by Angličané byli šílení, ale protože vidí objektivní informace o lidském utrpení. Lidé v ČR se bohužel nechávají nesmirně silně manipulovat prodejnými, ideologickými sdělovacími prostředky.

Nápis v nemocnici v Gaze na tabuli pro lékařské úkoly: "Kdokoliv zůstane až do konce, bude svědčit o tomto příběhu. Dělali jsme, co jsme mohli. Nezapomeňte na nás!"




Moderátorka, Channel 4 News, sobota 11.11., 19 hodin:  V samotné Gaze je situace v nemocnicích na severu pásma stále zoufalejší. Jsou uprostřed bojů mezi izraelskými silami a Hamásem, který mnoho zemí označuje za teroristickou skupinu. V nemocnici Šifa byl nyní po vyčerpání pohonných hmot přerušen provoz, podle palestinských představitelů zemřelo nejméně jedno dítě a 39 dalším hrozí úmrtí poté, co se vypnul poslední generátor pohánějící inkubátory a ventilátory. Vojáci a tanky prý také zaujali pozice v blízkosti dětských nemocnic Nasr a Rantisi a Indonéské nemocnice a nemocnice Al Kuds, které se dostaly pod palbu, přestože se v nich ukrývají tisíce civilistů. Kieran Moodley přináší tuto reportáž, která  vás může rozrušit.

Reportér: V těchto nejtemnějších časech na severu Gazy potřebujete baterku, abyste se mohli rozloučit s milovanou osobou. V nemocnici Al Quds světlo zhaslo. A v nemocnici Al Šífa dnes došla voda a jídlo, a tak pozastavili provoz.


Tyhle záběry byly natočeny ještě předtím, než vypadl proud. A když se tak stalo, zemřely na novorozeneckém oddělení tři děti. Tohle byla scéna v indonéské nemocnici. Zatímco boje obkličují město Gaza, nemocnice na severu jsou stále blíže frontové linii a lékaři   se snaží komunikovat.


Lékař: "Nic takového se dosud nestalo. Tohle je přímý zásah do nemocničních budov. Takže naši kolegové tam jen stěží komunikují s okolím. Mají pocit, že jako by jim hrozila smrt bez jakékoliv pomoci a podpory."

Reportér: Izraelské obranné síly nadále zveřejňují snímky z pozemní ofenzívy. Tvrdí, že v nemocnici Al Šifa se nestřílí, ale že v její blízkosti dochází ke střetům. Hamás zase zveřejnil vlastní záběry, které odhalují útok na izraelské vojáky umístěné v budově na severu Gazy. Zatímco si tyto dvě strany vyměňují palbu a propagandu, civilisté prchají po hlavní silnici schválené pro evakuaci.




Mezi nimi i tato čerstvě narozená holčička. Její babička říká, že se narodila v Al Šífě a oni pak utekli jen o několik hodin později.  Připomínáme, že zatímco toto dítě není zraněné zpět v nemocnici, více než 30 jich je v ohrožení.


Muž: "Ale na cestě je samé utrpení, utrpení, na které ani sám ďábel nepomyslí. Nikdy jsem nebyl svědkem něčeho takového. Nevím, kam jdeme.. Kam nás to vedou, na Sinaj?"

Ale když se spolu s ostatními vydává na jih, tam to vypadá takto.  


Následky leteckého útoku v Rafáhu. Tohle právě znepokojuje spojence Izraele, francouzský prezident vyzývá k ukončení bojů a říká, že Izrael musí přestat zabíjet děti a ženy.


Macron: "Myslím, že to je jediné řešení, které máme. Protože je nemožné vysvětlit, že chceme bojovat proti terorismu  tím, že budeme zabíjet nevinné lidi."

Tuto výzvu však neopakují další klíčoví spojenci Izraele, ale arabské a muslimské země, které se dnes sešly v Rijádu. Na tomto summitu vydalo 57 lídrů, mezi nimi i syrský Bašár al-Asant, který zabil tisíce vlastních civilistů, společné prohlášení odsuzující izraelskou agresi a saúdský korunní princ přivítal íránského prezidenta.

Vzácná návštěva a ukázka toho, že palestinská věc je prozatím jednotou islámského národa, jednotou islámských zemí.

Benjamin Netanjahu nic z toho neuslyší. Setkal se se zraněnými vojáky v Aškelonu, přísahal, že zničí Hamás. Ale on   ví, protože jeho síly se tlačí dál do Gazy že budou zabíjeni další Izraelci. A je pod tlakem vlastních lidí, kteří vyzývají k propuštění rukojmích. A k tomu může dojít pouze v případě, že dojde k nějakému přerušení bojů. Počet mrtvých v Gaze je nyní více než 11 000. Smutek narůstá, demonstrace v Londýně i mimo něj přerůstají v protesty a modlitby. Ale povede to nakonec k tlaku na Izrael i Hamás, aby zastavily palbu?

Moderátorka: Přepojme se živě k našemu zahraničnímu zpravodaji Sekunderu Kermanimu v Tel Avivu, aby nám nyní sdělil nejnovější informace.


Reportér: Kathy, v poslední hodině jsem mluvil s vedoucím lékařem nemocnice Al Šifa v Gaze. Samozřejmě nemáme dovoleno, zahraniční novináři nemohou cestovat dovnitř pásma Gazy nezávisle, takže jsem s ním mluvil po telefonu. V pozadí jsem slyšel střelbu a on mi popsal děsivou scénu, jakou jste slyšeli v té reportáži,  bez paliva, vody a elektřiny. Řekl, že více než 30 dětí muselo být vyjmuto z inkubátorů a přesunuto na otevřený operační sál, aby se je pokusili udržet v teple, protože nebyli schopni udržet novorozenecké oddělení otevřené. 

Řekl, že na nádvoří je asi 100 mrtvol, které chtěli pohřbít, ale nemohou to udělat, protože se obávají, že kdokoli vyjde ven, může být zastřelen, a řekl, že v areálu nemocnice je stále asi deset tisíc lidí. To je mnohem méně, než jich bylo do posledních dnů, ale samozřejmě stále velmi, velmi mnoho. 

Mezitím Izrael ze své strany říká, že ano, v okolí nemocnice probíhají boje a těžké střety, ale popírá, že by se na ni zaměřil, a říká, že každý, kdo chce odejít, tak může učinit. Říká také, že se podařilo evakuovat. další dvě menší nemocnice v severní Gaze. 

Mezitím tady v Izraeli probíhají velké demonstrace po celé zemi, lidé volají po bezpečném návratu rukojmích, které Hamás zajal. Myslím, že rostoucí tlak na Izrael kvůli civilním obětem nakonec vyústí alespoň v nějaké zmírnění bojů, ale není jasné, kdy k tomu dojde.

 

1
Vytisknout
2165

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023