Nemohu opustit zraněné pacienty, říká lékař v nemocnici Al Šífa od Lékařů bez hranic

11. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Moderátor, Channel 4 News, pátek 10. 11. 2023, 19 hodin: Komunikace v Gaze je nyní velmi obtížná. Před chvílí se nám však podařilo na chvíli se telefonicky spojit s doktorem Mohammedem Obeidem, chirurgem pracujícím pro charitativní organizaci MSF Lékaři bez hranic v nemocnici al Šifa. Zeptal jsem se ho, co se děje.

Chirurg: Měli jsme tu 48 chirurgů. Za dva dny, takže na  každý den 24 chirurgů. Teď jich máme z těch 48 jen  sedm.

Moderátor: A co pacienti a uprchlíci?

Chirurg:  Uprchlíků je asi 90 %. Ti teď utíkají z nemocnice, ale o pacientech vlastně, je tu spousta pacientů, kteří už jsou operovaní a nemohou chodit, nemohou se evakuovat, potřebují sanitku, aby je odvezla, a my nemáme sanitky na evakuaci těchto pacientů. Když máte rodinu a máte dva zraněné nebo tři zraněné z vaší rodiny, nemůžete je nést, protože vás odmítají pustit autem, takže musíte jít pěšky.


 

Moderátor:  Izraelští představitelé tvrdí, že v nemocnici nebo v jejím okolí jsou základny, velitelství nebo zbraně Hamásu. Víte o nějakých?

Chirurg: Žádáme všechny, aby se přišli podívat, jestli tady něco takového je.

Moderátor:  Vidíte  izraelské vojáky tam, kde jste?

Chirurg: Ne,  nevidím je , ale vidím tu budovu, která je bombardovaná hned vedle nemocnice Al Šifa. Takže slyšíme zvuk a vidíme kouř kolem nás, ale vojáky nevidíme.

Moderátor: Bombardování probíhá i teď?

Chirurg:  Ano, ano, ano. Nevidíte to. Je to hodně vysoko, ale já jsem dole v kanceláři.


Moderátor: Zůstanete vy a vaši kolegové a budete se starat o pacienty, kteří nemohou odejít?

Chirurg:   Nemůžeme odejít. Nemůžeme odejít. Pokud tady nebudu já nebo jiní, kteří se o pacienty postarají, máme problém. Je to problém lidskosti, takže nemohu odejít a nechat pacienty na holičkách. To je ten hlavní problém.  Nehodlám odejít. Ale je tu pacient, který potřebuje operaci. Je tu pacient, který už na našem oddělení spí. Nemůžeme se evakuovat.

Moderátor: Ale všichni jste si vědomi,   můžete být vybombardováni, a přesto  zůstáváte.

Chirurg:  Jo, ale to je jako doktor, přísahal jsem, že budu pomáhat lidem, kteří potřebují pomoc, takže když mě budou bombardovat, nebude to jiné než u jiných lidí .

Moderátor: A obávám se, že tady jsme v tu chvíli ztratili spojení na doktora Obaina. Mluvil se mnou předtím z  nemocnice Al Šifa.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2053

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023