Gaza v pátek 10. 11. Mrtví a umírající v nemocnicích

10. 11. 2023

čas čtení 3 minuty



Reportér, Channel 4 News, 10. 11. 2023, 19 hodin: Zdá se, že jeho starší bratr vydechuje naposledy. Procházka chodbami al Šifa, Noční můra, nemocnice se hroutí a lidé trpí. Těžce nemocní umírají na podlaze, říká lékař. Toto dítě je mučedník, pokračuje. Zdá se, že jeho starší bratr už vydechuje naposledy. Tady jsou matky, které truchlí pro své syny, říká. Všichni zranění jsou děti.





Proč? Dívka křičí bolestí a strachem na místě, kde doufala, že bude v bezpečí. Podle zdravotníků byl nemocniční komplex včera večer a dnes ráno několikrát zasažen izraelskými silami. Izrael tvrdí, že v jednom případě byla na vině chybně odpálená raketa Hamásu. Jeho vojáci se však blíží z centra města Gazy. 


 

Vidíme obrovskou a strašlivou spoušť. I když armáda trvá na tom, že se zaměřuje pouze na bojovníky. 

Zde tank před nemocnicemi. 

Desetitisíce vysídlených civilistů se hrnuly do zdravotnických středisek, kde hledaly bezpečí a úkryt, a nyní mávají bílými vlajkami. Mnozí se snaží uprchnout. Ozývají se výstřely, které je v hrůze vracejí zpět dovnitř. 

Izrael tvrdí, že Hamás skrývá své podzemní velitelství pod al Šifou, a zveřejňuje tuto video animaci. Hamás a místní zdravotnický personál to popírají, ale na obzoru se rýsuje obrovský izraelský útok. 

Smrt. Je všude v severní Gaze. Nejméně 20 lidí zahynulo při izraelském útoku na školu, kde pobývaly vysídlené rodiny. Nejméně tři další lidé byli zabiti. Při izraelském úderu na silnici, kterou používají Palestinci prchající na jih.


Dochází k masovému exodu, na cestě jsou desetitisíce lidí. Izrael zřídil takzvané humanitární koridory.
 

Lidé zde však nevědí, kdy se budou moci vrátit a co jim zbude, aby se mohli vrátit. Mnozí z nich už ze svých domovů utekli do Al Šífy, aby nyní utekli znovu.

 

Muž: Nemohu najít svou matku. Jsem na pokraji pláče. Nevím, kde je. Nevím, kde je moje sestra. Jsme tak unavení. Nikdo nedokáže pochopit tuhle bolest. Najděte řešení.


Ale žádné řešení není  a člověk si říká, k jaké budoucnosti jsou tyhle děti taženy?

Ale mezi těmi, kdo prchají ze severu Gazy, je mnoho místních palestinských novinářů, kteří jsou 
skutečně jediní, kdo získali vhled do toho, co se tam děje, protože  zahraniční novináři tam nesmějí nezávisle vstoupit, skutečně se zdá, že boje tam nyní dosahují největší intenzity s tím, jak se izraelský útok stále více stupňuje. Izrael ze své strany tvrdí, že zabil značný počet bojovníků Hamásu a obsadil hlavní základny.

Ale i nejvěrnější spojenec Izraele, Amerika, se na své poměry stále hlasitěji vyjadřuje kriticky, přičemž ministr zahraničí Anthony Blinken prohlásil, že bylo zabito příliš mnoho Palestinců.

Podle ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem bylo v Gaze zabito již mnohem více než 11 000 lidí. 

A co je důležité, zatímco USA původně zpochybňovaly pravdivost těchto údajů, vysoká úřednice nyní uvedla, že se domnívají, že skutečný počet mrtvých může být ještě vyšší. 

Na závěr je třeba se rychle zmínit o jedné události. V řadě izraelských médií se dnes večer objevily zprávy, které naznačují, že došlo k významnému pokroku v dohodě, která by znamenala propuštění velkého počtu rukojmích, ale tyto zprávy jsou založeny na nejmenovaných zdrojích a izraelská armáda před nimi prozatím varuje.

0
Vytisknout
2451

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023