Hamás potřebuje, aby děti umíraly

10. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Bojová strategie Hamásu ze 7. října zněla: "Když my zabijeme židovské děti, oni přijdou zabíjet palestinské děti. Ať tak či onak, vyhrajeme," píše Malcolm Nance.

Palestinské děti jsou tajnou zbraní Hamásu


Izraelské obranné síly (IDF) vedené izraelským letectvem (IAF) jsou světově proslulé tím, že zasazují tvrdé rány teroristickým nepřátelům. V městských oblastech pásma Gazy často používají tak ničivou palebnou sílu, že civilisté pravidelně trpí. V kouři a prachu ze vzdálené televizní kamery mohou tyto údery vypadat nevybíravě, ale jsou poměrně přesné. Nepochybujte o tom, že IAF trefuje to, na co míří. Bohužel v důsledku výbuchu bývají zabiti a zraněni nevinní lidé.

Ale pouze jedna strana tohoto konfliktu plánovala smrt palestinského civilního obyvatelstva jako integrální součást své strategie. To je teroristická skupina Hamás.

Je hrozné sledovat, jak se životy nevinných lidí, zejména dětí a starých lidí, ztrácejí ve válkách, jako by byly na jedno použití. Ti z vás, kteří strávili nějaký čas na Blízkém východě v severní Africe, víte, že děti jsou doslova všude. Sotva si vzpomínám na okamžik, kdy jsem žil v muslimském světě, kde děti nebyly všude kolem mě. Smály se se mnou, líbaly mě, podávaly mi bonbóny, zpívaly písničky, ukazovaly mi své hračky, tahaly mě za vlasy a mluvily nesmysly. Je snadné si je zamilovat. Je přirozené, že je člověk chce chránit, ale na Blízkém východě jsou děti vždy těmi nejbezprostřednějšími a nejzasaženějšími oběťmi. Zejména teroristy.

Města v pásmu Gazy se nepodobají většině městských bojových prostředí na Blízkém východě. Pásmo Gazy je necelých 50 km dlouhé a zhruba 7 km široké. Prakticky každý centimetr této země je zaplněn vícepatrovými bytovými domy. V uplynulých sedmnácti letech od vyhnání Palestinské samosprávy z Gazy utratil Hamás každý dolar pomoci, který mu byla poskytnuta, aby vyzbrojil celou oblast a vybudoval podzemní pevnosti pod těmito byty.

Vybudoval Hamás pro své lidi i ty nejzákladnější ochranné prvky, jako jsou betonové autobusové zastávky, které by mohly sloužit jako přístřešky? Ne. Nestalo se tak. Bez ohledu na to, jaká forma války by v Gaze nastala, palestinské obyvatelstvo by se ocitlo mezi izraelskou a hamásovskou palbou bez jakékoli ochrany.

Betonové podzemní terárium v pásmu Gazy nebylo navrženo tak, aby chránilo někoho jiného než teroristickou skupinu. Jasným záměrem bylo umožnit Izraelcům bezstarostně bombardovat město, ale nevystavit jeho bojovníky poškození nebo snížení bojeschopnosti. Museli od začátku počítat s tím, že město Gaza nad nimi bude srovnáno se zemí Izraelci. Budiž.

Předpoklad Hamásu pro válku akceptoval a zároveň schvaloval skutečnost, že civilisté budou obětováni v děsivých počtech. Nedílnou součástí válečného plánu bylo také použití jejich mrtvých těl jako strategické zbraně proti Izraeli.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2426

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023