Válka mezi Izraelem a Hamásem: situace na Západním břehu Jordánu je stále horší, varuje šéf OSN; USA udeřily v Sýrii na místo napojené na Írán

9. 11. 2023

čas čtení 18 minut
- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 10 812 Palestinců, z toho 4 412 dětí, uvedlo ve své nejnovější zprávě ministerstvo zdravotnictví v Gaze.

- Dva bývalí mezinárodní žalobci vyzvali mezinárodní trestní soud, aby vydal zatykače na politické a vojenské představitele Izraele a Hamásu.

Carla Del Ponteová působila jako hlavní žalobkyně tribunálů pro bývalou Jugoslávii a pro Rwandu. Graham Blewitt byl zástupcem prokurátora mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Píší o tom v časopise Politico:

Tisíce lidí již přišly o život a mnoho dalších bylo zničeno. Útoky na civilisty, braní rukojmích a nevybíravé bombardování městských oblastí se potýkají s nedostatkem respektu k mezinárodnímu právu. Takové činy mohou představovat mezinárodní zločiny.

Již dříve jsme takové válečné zločiny stíhali, stejně jako zločiny proti lidskosti a genocidu. Nikdy to není snadný úkol, ale je to úkol zásadní. 

- Šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA na konferenci o pomoci v Paříži kritizoval izraelskou válku v Gaze.

Lazzarini: Tisíce zabitých dětí nemohou být vedlejšími škodami.
Vyhnání milionu lidí z jejich domovů a jejich soustředění v oblastech bez odpovídající infrastruktury je nucené vysídlení.
Výrazné omezování potravin, vody a léků je kolektivní trest.




- Čas na sankce proti Izraeli za bombardování Gazy - belgická vicepremiérka

Místopředsedkyně belgické vlády vyzvala belgickou vládu, aby přijala sankce proti Izraeli a vyšetřila bombardování nemocnic a uprchlických táborů v Gaze.

"Je čas na sankce proti Izraeli. Déšť bomb je nelidský," uvedla Petra De Sutterová. "Je zřejmé, že Izrael nedbá na mezinárodní požadavky na příměří."

Evropská unie by podle De Sutterové měla okamžitě pozastavit asociační dohodu s Izraelem, jejímž cílem je lepší hospodářská a politická spolupráce.

Podle ní by měl být zaveden zákaz dovozu výrobků z okupovaných palestinských území a násilným osadníkům, politikům a vojákům odpovědným za válečné zločiny by měl být zakázán vstup do EU.

Zároveň by podle ní měla Belgie zvýšit financování mezinárodního trestního soudu v Haagu, který má bombové útoky vyšetřovat, a zároveň omezit peněžní toky do Hamásu.

"Jedná se o teroristickou organizaci. Teror stojí peníze a je třeba zavést sankce proti společnostem a lidem, kteří Hamásu poskytují peníze," řekla De Sutterová.

- OSN se nemůže podílet na vytlačování Palestinců na jih Gazy, říká šéf humanitární pomoci

Šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths při svém projevu na začátku humanitární konference o Gaze v Paříži prohlásil, že světová organizace nesmí pomáhat vytlačovat Palestince z jejich domovů.

Izrael řekl Palestincům z hustě obydleného severu Gazy, aby se přestěhovali na jih, protože tam postupují jeho pozemní síly.

"Organizace spojených národů se nemůže podílet na jednostranném návrhu na vytlačení Palestinců do takzvaných bezpečných zón," řekl Griffiths.

Na téže konferenci vystoupila šéfka Lékařů bez hranic Isabelle Defourny, která označila bezpečné zóny na jihu Gazy za "falešné zóny" a uvedla, že asi 30 % zabitých v Gaze se nachází na jihu.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Turk ve středu kritizoval Izrael za "nezákonnou násilnoy evakuaci civilistů".

- Probíhají jednání o třídenním humanitárním příměří

AP: Probíhají jednání o dosažení třídenního humanitárního příměří v Gaze výměnou za propuštění asi desítky rukojmích zadržovaných Hamásem. Sdělují to dva představitelé Egypta, jeden z OSN a západní diplomat, kteří hovořili pod podmínkou zachování anonymity

Dohoda by umožnila, aby se na obléhané území dostalo více pomoci, včetně omezeného množství pohonných hmot, a zmírnila tak zhoršující se podmínky pro 2,3 milionu Palestinců, kteří jsou zde uvězněni. Podle úředníků a diplomata ji zprostředkovávají Katar, Egypt a Spojené státy.

Podle jednoho z egyptských představitelů byly podrobnosti dohody projednány tento týden v Káhiře s hostujícím šéfem CIA a izraelskou delegací. Úředník uvedl, že zprostředkovatelé dokončují návrh dohody.

Vysoce postavený americký představitel uvedl, že Bidenova administrativa nepředložila žádný konkrétní časový rámec pro přerušení izraelských vojenských operací, ale navrhla Izraeli, aby zvážil vázání délky pauzy na propuštění určitého počtu rukojmích.

Pokud se podaří dosáhnout dohody o délce pauzy a počtu rukojmích, kteří mají být propuštěni, a dohoda bude úspěšně provedena, mohl by se podle tohoto úředníka stejný vzorec znovu použít pro další pauzy a propuštění.
 



- Indonéský prezident Joko Widodo ve čtvrtek uvedl, že prezidentu Joeovi Bidenovi na jejich pondělním setkání sdělí, že konflikt na Blízkém východě by měl být zastaven.

- Dva Izraelci byli v noci na čtvrtek postřeleni a středně těžce zraněni při jízdě autem na severu Západního břehu Jordánu,
informovala agentura Associated Press s odvoláním na izraelská média. Dítě na zadním sedadle auta nebylo zraněno, uvedly zprávy.

Jednalo se o druhý střelecký útok na izraelské řidiče na Západním břehu Jordánu za poslední týden. Dne 2. listopadu byl zabit Izraelec, na jehož auto bylo stříleno, poté havarovalo a převrátilo se.

Od začátku války bylo na Západním břehu Jordánu okupovaném Izraelem zabito více než 160 Palestinců, především při protestech a přestřelkách s izraelskými silami při zatýkacích raziích, uvádí agentura AP.

- Šest lidí bylo zabito při izraelském náletu na obytnou budovu v Chán Júnisu na jihu Gazy,
uvádí Al-Džazíra s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu Wafa.

"Posádky civilní obrany a záchranné služby nalezly těla šesti lidí, kteří zahynuli po izraelském útoku na obytnou budovu ve městě Bani Suhaila, východně od města Chán Júnis na jihu Gazy," píše Al-Džazíra.

Izrael pokračuje v leteckých útocích na budovy na jihu Gazy, přestože nařídil Palestincům, aby utíkali ze severu na jih.

- Představitelé západních a arabských zemí, OSN a nevládních organizací se dnes v Paříži scházejí na konferenci o způsobech poskytování pomoci civilistům v pásmu Gazy během války Izraele s Hamásem, včetně návrhů na námořní humanitární koridor a plovoucí polní nemocnice.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který vyzval k "humanitární pauze" ve válce, chce, aby se konference zabývala rostoucími potřebami Gazy, včetně potravin, vody, zdravotnických potřeb, elektřiny a pohonných hmot.

Očekává se, že se jí zúčastní více než 50 zemí včetně několika evropských států, Spojených států a regionálních mocností, jako je Jordánsko, Egypt a země Perského zálivu, uvedlo francouzské předsednictví. Zúčastní se také palestinský premiér Mohammad Štaíja.

Izraelské úřady se čtvrteční konference nezúčastní, uvedlo Elysejské shromáždění.

Očekává se, že šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky, nejvyšší představitel OSN pro humanitární pomoc a předseda Mezinárodního výboru Červeného kříže poskytnou podrobnosti o naléhavých potřebách v pásmu Gazy.

Své domovy opustilo více než 1,5 milionu lidí, což je přibližně 70 % obyvatel Gazy, a na řešení krize v palestinských oblastech je podle odhadů zapotřebí 1,2 miliardy dolarů.

- Volker Türk z OSN opakuje výzvu k naléhavému příměří; USA zahájily nálet v reakci na útoky na základny, na nichž jsou umístěny americké jednotky, syrská státní média informují o úderech Izraele na jihu země

- Šéf humanitární pomoci OSN varuje, že situace na Západním břehu Jordánu je "stále horší"

Šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths označil situaci na okupovaném Západním břehu Jordánu za "stále horší" a dodal, že "už toho bylo dost".

Griffiths na sociálních sítích uvedl, že od 7. října bylo na území zabito 158 Palestinců, z toho 45 dětí.

Více než 2 400 lidí bylo zraněno a více než 1 000 lidí bylo na okupovaném Západním břehu vysídleno, uvedl.

- Izraelská armáda oznámila, že od útoků Hamásu na Izrael 7. října prudce vzrostl počet operací proti extremistům na Západním břehu Jordánu.


Minulý týden varoval Úřad OSN pro lidská práva před "alarmujícími" podmínkami na tomto území a uvedl, že izraelské síly stále častěji používají při prosazování práva vojenskou taktiku a zbraně a násilí izraelských osadníků vůči palestinským obyvatelům, které již dosáhlo rekordní úrovně, se "dramaticky vystupňovalo".

- Zde je celé prohlášení Pentagonu k americkému úderu na Sýrii:Útok dvou amerických stíhaček F-15 byl veden na skladiště zbraní napojené na íránské Revoluční gardy.

Je to již podruhé během necelých dvou týdnů, kdy USA bombardovaly zařízení využívaná militantními skupinami, z nichž mnohé působí pod hlavičkou Islámského odporu v Iráku, který podle amerických představitelů od 17. října provedl nejméně 40 takových útoků.


Pozdě ve středu syrská média informovala o zřejmě samostatných úderech v jižní Sýrii, které podle nich provedl Izrael. S odvoláním na vojenský zdroj o tom informovala státem kontrolovaná tisková agentura Sana:

Ve středu přibližně ve 22:50 hodin provedl izraelský nepřítel letecký útok ze směru Baalbek v Libanonu, jehož cílem byly některé vojenské body v jižní oblasti, což způsobilo určité materiální ztráty.

- Zde je celé prohlášení Pentagonu k americkému úderu na Sýrii:

"Na pokyn prezidenta Bidena ve středu americké vojenské síly provedly úder v sebeobraně na zařízení ve východní Sýrii, které využívá íránský Sbor islámských revolučních gard (IRGC) a přidružené skupiny. Tento úder provedly dva americké letouny F-15 proti skladišti zbraní. Tento přesný sebeobranný úder je reakcí na sérii útoků na americký personál v Iráku a Sýrii, které provedly přidružené organizace IRGC-Quds Force. Prezident nemá vyšší prioritu než bezpečnost amerického personálu a nařídil dnešní akci, aby dal jasně najevo, že Spojené státy budou bránit sebe, svůj personál a své zájmy.

Spojené státy jsou plně připraveny přijmout další nezbytná opatření na ochranu našich lidí a našich zařízení. Naléhavě žádáme, aby nedocházelo k eskalaci. Americký personál bude i nadále provádět mise proti ISIS v Iráku a Sýrii.
 
- Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy uvedlo, že počet lidí zabitých v Gaze izraelskými vojenskými akcemi od začátku války 7. října vzrostl na 10 569 osob. Podle ministerstva bylo 4 324 z nich děti a dalších 26 457 Palestinců bylo zraněno.

- Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) uvedl, že Hamás "ztratil kontrolu" nad severní částí Gazy,  tisíce palestinských civilistů uprchly na jih.
"Viděli jsme, jak se 50 000 obyvatel Gazy přesunulo ze severu pásma Gazy na jih. Stěhují se, protože pochopili, že Hamás ztratil kontrolu na severu," řekl Daniel Hagari na středečním večerním brífinku.

- Pod bílými vlajkami a s několika málo věcmi se tisíce palestinských civilistů pokoušely absolvovat nebezpečnou cestu na jih Gazy pod dohledem izraelských tanků, zatímco se z blízké vzdálenosti ozývaly zvuky války
. Rozsah pohybu přiměl ve středu IDF prodloužit dobu "bezpečného koridoru" o další hodinu "v reakci na značnou odezvu [Palestinců]" na izraelskou výzvu, aby využili koridor k útěku.

-  Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opět odmítl možnost příměří v Gaze, a to uprostřed zpráv o vyjednávání o dočasném příměří s Hamásem výměnou za 10-15 rukojmích. Zdroj blízký Hamásu sdělil agentuře AFP, že probíhají jednání o propuštění tuctu rukojmích, včetně šesti Američanů, výměnou za třídenní příměří v Gaze. Netanjahu ve středu prohlásil, že chce "odsunout stranou všechny druhy planých řečí, které slyšíme z nejrůznějších stran, a zopakovat jednu jasnou věc: bez propuštění našich rukojmích nebude žádné příměří".

- Izraelské nálety v Gaze zabily desítky velitelů Hamásu, zatímco vojáci postupují hlouběji do poničeného území, přičemž některé boje probíhají "v centru Gazy",
uvedli představitelé a analytici IDF. O významu mrtvých velitelů v rámci Hamásu však panují pochybnosti a podle analytiků zatím nejsou zřejmé známky toho, že by organizace byla výrazně oslabena.

- Izrael tvrdí, že od zahájení pozemních operací zničil v pásmu Gazy 130 tunelů Hamásu. Mluvčí IDF Daniel Hagari ve středu řekl: "V rámci činnosti pozemních sil v pásmu Gazy probíhá snaha o odhalení a zničení tunelů teroristické organizace Hamás a od začátku bojů bylo zničeno 130 tunelů."

- Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že konvoj WHO-UNRWA se zdravotnickými zásobami dorazil ve středu do nemocnice al-Šifa ve městě Gaza. UNRWA uvedla, že se jedná teprve o druhou dodávku životně důležitého materiálu do nemocnice od začátku úplného obléhání Gazy. Mezitím Palestinská společnost Červeného půlměsíce uvedla, že všechny silnice směřující do nemocnice al-Kuds byly ve středu uzavřeny a že "lékařské týmy nemohou opustit nemocnici, aby se dostaly ke zraněným osobám".

-  Šéf OSN pro lidská práva Volker Türk prohlásil, že Izrael i Hamás se dopustily válečných zločinů. Při středeční návštěvě hraničního přechodu Rafáh a nemocnice El Aríš v Egyptě Türk označil hraniční přechod do Gazy za "nespravedlivě, nehorázně tenké" záchranné lano a za "bránu do živé noční můry", kde se palestinští civilisté "dusí".

- Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že s izraelskými vojenskými operacemi je něco "jednoznačně špatně", protože v pásmu Gazy umírají civilisté. Guterres ve středečním projevu uvedl, že je "naprosto nezbytné", aby do Gazy proudila humanitární pomoc, která by uspokojila "dramatické" potřeby obyvatel palestinského území.

-  Šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths označil situaci na okupovaném Západním břehu Jordánu za "stále zoufalejší". Griffiths na sociálních sítích uvedl, že od 7. října bylo na území zabito 158 Palestinců - včetně 45 dětí. "Už toho bylo dost," napsal ve středu.

- Podle palestinského představitele byl ve středu uzavřen hraniční přechod Rafáh mezi Gazou a Egyptem a z Gazy se nepodařilo evakuovat žádné zraněné Palestince ani občany s dvojím občanstvím. Představitel Hamásu agentuře AFP řekl, že přechod zůstal uzavřen kvůli tomu, že Izrael odmítl schválit seznam zraněných, kteří měli být evakuováni. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí uvedl, že přechod byl uzavřen kvůli blíže nespecifikované "bezpečnostní okolnosti".

-  Všechny pekárny na severu Gazy byly nuceny zavřít kvůli nedostatku životně důležitých zásob, varovala agentura OSN. Ve středeční aktualizaci Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) uvedl, že "na severu nejsou v provozu žádné pekárny kvůli nedostatku paliva, vody a pšeničné mouky a také kvůli škodám, které mnohé z nich utrpěly". Na jihu Gazy bylo od 7. října zničeno 11 pekáren, uvedl úřad.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken opět odmítl výzvy k příměří v Gaze a Izraeli. Blinken na středečním brífinku uvedl:  "Ti, kdo volají po okamžitém příměří, mají povinnost vysvětlit, jak řešit nepřijatelný výsledek, který by to pravděpodobně přineslo. Hamás zůstal na místě s více než 200 rukojmími, se schopností a deklarovaným záměrem zopakovat 7. říjen, znovu a znovu a znovu."

Blinken rovněž uvedl, že Izrael nesmí znovu obsadit Gazu, dodal však, že Izrael může území kontrolovat po přechodnou dobu. Jeho komentáře odrážely úterní vyjádření Bílého domu, které naznačovalo nesouhlas s dlouhodobou okupací Gazy.

- Ministři zahraničí zemí G7 vyzvali k "humanitární přestávce" ve válce mezi Izraelem a Hamásem, která by umožnila dodávku základních zásob zoufalým civilistům v Gaze. Ve středečním společném prohlášení skupina G7 vyzvala Izrael k dodržování humanitárního práva, ale neuvedla, zda tak Izrael v současné době činí.

- Kanadský premiér Justin Trudeau vyzval k výrazné humanitární přestávce v Gaze, která by umožnila propuštění všech rukojmích a dodávky pomoci na palestinské území. Kanada již dříve vyzvala k sérii zastavení bojů, ale vyhnula se obhajobě delší pauzy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2814

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2023