Spěchá Donald Trump na stažení amerických vojsk z Afghánistánu?

20. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Hovoří se o přelomové smlouvě mezi USA a Tálibánem, která by mohla stát u zrodu nového Afghánistánu. Americký prezident Donald Trump naznačuje, že chce z této země stáhnout americký kontingent čítající 14 tisíc vojáků.

Potenciální smlouva počítá s tím, že Tálibán zajistí, aby se Afghánistán nestal základnou pro militanty, kteří by prováděli útoky v zahraničí. Americká armáda i vojska NATO se úplně stáhnou ze země, zatímco bude uzavřeno trvalé příměří a realizován interní dialog mezi znesvářenými afghánskými skupinami.

Zdá se, že Spojené státy a Tálibán mají nyní největší šanci dospět k dohodě, která by mohla ukončit válečný konflikt v Afghánistánu trvající už 18 let.

Američtí představitelé říkají, že účastníci jednání uskutečnili významný pokrok. Donald Trump, jeho zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad, který je zkušeným diplomatem, a přední bezpečnostní poradci o možné smlouvě diskutovali minulý pátek.

Tálibán a Spojené státy spolu opakovaně jednaly v Kataru. Nicméně afghánští radikálové se odmítali stýkat s představiteli afghánské vlády, které považují za „americké loutky“. Příští měsíc se v Afghánistánu mají uskutečnit prezidentské volby, proti nimž však tálibové ostře vystupují.

Nabízí se samozřejmě otázka, zda plánovaná smlouva ukončí trable, jež dlouhé léta tuto zemi sužují.

 

0
Vytisknout
6042

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2019