Francie: Pro hasiče se útoky stávají novým normálem

22. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Od konce června francouzští hasiči zahájili průmyslovou akci kvůli sporu o zdroje - ale také kvůli rostoucímu počtu útoků, kterým ve službě čelí, informuje Caroline Pierronová.


Víkend začal pro hasiče v Aix-en-Provence špatně. V noci na sobotu, zatímco se snažili resuscitovat osmdesátiletého muže ve čtvrti Jas-de-Bouffan, byli informováni, že jejich výjezdové vozidlo někdo ukradl.

Nakonec je nalezli 20 od místa, kde je zanechali, s jednou stranou roztrženou a nacpané mezi zeď a další auto. Stanice podala stížnost.

V sobotu ve městě Noisy-le-Roi nedaleko Paříže patnáctiletý mladík zaútočil na hasiče, kteří mu přijeli na pomoc. Tři muži zasahovali po telefonátu jeho matky, která se obávala, že zemře, poté co údajně požil léky a alkohol.

Když hasiči dorazili, teenager jim vyhrožoval. Mlátil a kopal je, dokud se jim nepodařilo jej zvládnout. Dva z nich mají řezné rány a modřiny v obličeji a jsou v pracovní neschopnosti na dobu 6 a 10 dní. Mladík je zadržen poté, co byl ošetřen v nemocnici.

Konečně v neděli byl zraněn korsický hasič mužem, kterému pomáhal.

Poraněný muž začal fyzicky ohrožovat hasiče, kteří se o něj starali, když ho vezli do nemocnice Calvi.

Jedna pacientova rána zasáhla hlavu Patricka Renauda, dvaapadesátiletého hasiče. Zranění si vyžádalo šest stehů a osm dní neschopnosti.

Od roku 2017 hasiči zaznamenali nárůst počtu útoků o 23 %. Kvůli tomu byl v červenci vydán dekret umožňující nošení osobní kamery natáčející průběh zásahu.

"Obyvatelstvo je opouštěno. Nouzové služby už nemohou splnit potřeby lidí a hasiči jsou posledním článkem tohoto řetězu," uvádí předseda odborové organizace hasičů André Goretti.

"Potřebujeme poskytovat adekvátní reakce, ale to trvá, protože máme méně lidských zdrojů. Zásahy trvají déle a lidé začínají být rozčílení."

"Když mají pocit, že reakce není přiměřená, připisují to zasahujícím osádkám."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8040

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019