Vysoký činitel polské vlády odstoupil kvůli šikanování soudců

22. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Foto: Łukasz Piebiak



 Łukasz Piebiak, náměstek polského ministra spravedlnosti odstoupil a jeden vysoký činitel na ministerstvu byl propuštěn, poté, co vyšlo najevo, že ministerstvo řídí kampaň šikanovní, zastrašování a vydírání, zaměřenou proti soudcům, kteří se protiví úsilí polské vlády zotročit polské soudnictví.



Piebiak odstoupil v úterý poté, co zpravodajský server Onet zveřejnil komunikace prostřednictvím WhatsApp a Facebooku, v níž  žena identifikovaná v polském tisku pouze jako "Emilia" vysvětluje plán jak zdiskreditovat Krystiana Markiewicze, soudce a profesora práva, který je předsedou organizace Iustitia, asociace polských soudců, kteří ostře kritizují snahy vládnoucí strany Právo a spravedlnost přímo ovládnout polské soudnictví.

Součástí plánu bylo rozšířit senzační čtyřstránkový materiál nezdokladovaných pomluv o Markeiwiczově soukromém životě. Piebiak údajně napsal v reakci na plán "Emilie": "Myslím, že to pomůže. Je důležité, aby to proběhlo Iusticií, aby viděli, co je to za člověka. Lidé to rozšíří a Markiewicz zmizí, protože bude vědět, co na něho máme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9174

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019