Americká vláda umožní neomezené zadržování dětí migrantů

23. 8. 2019

čas čtení 3 minuty
Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti prohlásilo, že má v úmyslu zrušit pravidlo, které zakazuje zadržování dětí migrantů po dobu delší než 20 dní. Očekává se, že tento krok bude napaden u soudu.


Americká vláda ve středu prohlásila, že odstraní omezení toho, jak dlouho lze zadržovat děti migrantů. Tento krok by umožnil, aby rodiny migrantů na mexické hranici byly zadržovány do té doby, než bude jejich žádost o azyl zpracována, což může trvat několik měsíců.

Aby umožnil neomezené zadržování, úřad chce zrušit platnost dokumentu známého jako Flores Settlement Agreement z roku 1997, což je právní nález zakazující vládě zadržovat děti migrantů po více jak 20 dní.

Nález reagující na žalobu zmiňující chronické zneužívání zadržovaných migrantů, požaduje, aby migranti obdrželi adekvátní a humánní péči. Žádá, aby děti byly propuštěny během 20 dní a umístěny do vazby spolu s rodiči nebo příbuznými.

Avšak úřadující ministr vnitřní bezpečnosti Kevin McAleenan prohlásil, že nález "obecně nutil vládu propustit rodiny v zemi po pouhých 20 dnech a podněcoval k ilegálnímu vstupu".

"Pašeráci lidí inzerují a lidé zvažující migraci dobře vědí, že i když překročí hranici ilegálně, dorazit na naši hranici s dítětem znamená, že budou propuštěni do Spojených států, aby čekali na rozhodnutí soudu, které může trvat pět let nebo déle," řekl McAleenan.

Trumpova administrativa tvrdí, že zbavit se dokumentu Flores znamená humánní přístup ke krizi vyvolané rekordní migrací ze Střední Ameriky. Podle představitelů ministerstva vnitřní bezpečnosti bylo na hranicích od loňského října zadrženo asi 390 000 rodin.

"Abychom chránili tyto děti před zneužíváním a zastavili tento ilegální proud, musíme uzavřít tyto mezery. To je urgentní humanitární nezbytnost," prohlásil Trump.

Nová politika, která bude uplatněna v příštích 60 dnech a očekává se, že dojde k jejímu napadení u soudu, představuje poslední krok ve snaze administrativy omezit migraci.

15. července Bílý dům zveřejnil pravidlo, které zakáže takřka všem imigrantům žádat o azyl na jižní hranici. V srpnu oznámil nový předpis, který by poskytl víza a povolení k trvalému pobytu pouze těm, kdo se dokáží plně finančně zajistit.

Trumpova administrativa se stala terčem kritiky kvůli posledním opatřením, ale také kvůli politice separace dětí od rodin, kterou nakonec soud zakázal. Nedávno Bílý dům také zavalil proud kritiky kvůli zacházení s migranty v detenčních centrech.

McAleenan tvrdí, že nové předpisy stanoví lepší standardy péče o zadržené rodiny, jejich zadržování v "fundamentálně odlišných" zařízeních, která budou zahrnovat komunitní obývací pokoje, učebny, knihovny a fotbalová hřiště.

Avšak Americká pediatrická akademie opakovaně varovala, že zadržování dětí je nevhodné a může vést k negativním fyzickým a emocionálním symptomům a traumatům.

Migranti a lidskoprávní organizace odsoudili vládní plán a obvinili úřady ze špatného zacházení s migranty.

"Toto je další krutý útok na děti, na něž se protipřistěhovalecká politika Trumpovy administrativy zaměřuje znovu a znovu," prohlásila představitelka Americké unie pro občanská práva (ACLU) Madhuri Grewalová.

Politik Demokratické strany Chuck Schumer tvrdí, že tento krok ukázal, že krutost Trumpovy administrativy nezná omezení.

"Nepodléhejte omylu: Nový předpis je o tom nechat prezidenta Trumpa a [ultrapravicového Trumpova poradce] Stephena Millera držet děti v příšerných podmínkách po delší dobu a pokračovat v hrozivém zacházení s nevinnými rodinami migrantů utíkajících před nepředstavitelnými těžkostmi."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6316

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019