Požáry v Amazonii: Rekordní rozsah vypalování brazilského pralesa

22. 8. 2019

čas čtení 2 minuty



Aktualizace: Brazilský prezident Jair Bolsonaro obvinil ekologické organizace, že ony zapalují požáry v amazonském pralese. Neuvedl však žádné důkazy. Rychlé šíření požárů v několika amazonských státech tento měsíc následovalo po zprávách, že brazilští farmáři získali odvahu k odstraňování amazonského pralesa pro své dobytčí a obilné farmy, protože brazilská vláda chce v amazonské oblasti stimulovat ekonomickou aktivitu. ZDE 



David Lammy:  Amazonský deštný prales - to jsou plíce světa. Existují tam asi tři miliony botanických a zvířecích druhů a žije v něm milion domorodců. Úmyslně zahajovat požáry, to je zločin proti lidstvu.

World Wide Fund:
Proč se lidé nerozčilují nad požáry amazonského pralesa stejně intenzivně jako nad požárem katedrály Notre Dame?



Deštné pralesy v brazilské Amazonii letos čelí rekordnímu počtu požárů, ukázaly nové údaje vesmírné agentury.


Národní institut pro vesmírný výzkum (Inpe) prohlásil, že satelitní data ukázala oproti stejnému období roku 2018 nárůst o 84 %.

Došlo k tomu poté, co prezident Jair Bolsonaro propustil šéfa agentury kvůli sporům ohledně dat týkajících se odlesňování.

Největší tropický deštný prales světa představuje vitálně důležité úložiště oxidu uhličitého, které zpomaluje postup globálního oteplování.

Je také domovem asi tří milionů druhů rostlin a živočichů a milionu domorodých lidí.

Ochránci přírody obviňují Bolsonara z neblahých událostí v Amazonii, když upozorňují, že podporuje dřevorubce a farmáře v kácení. Vědci upozorňují, že od ledna prales utrpěl zvýšené škody.

Tropický deštný prales obvykle samovolně nehoří, takže existuje podezření, že většina požárů byla cíleně založena lidmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8163

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019