Německo-americké vztahy se rozpadají

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Nikdy od vzniku poválečného Německa nebyly vztahy mezi Berlínem a Spojenými státy tak křehké jako dnes. Existuje virtuální rádiový klid mezi Angelou Merkelovou a Donaldem Trumpem - a americký velvyslanec Richard Grenell dělá víc pro zhoršení situace než pro zprostředkování dialogu, píšou Matthias Gebauer, Christiane Hoffmannová, René Pfister a Gerald Traufetter.


Když přijde na posilování vztahů mezi Německem a Spojenými státy, nejdůležitějším hráčem je berlínská organizace Atlantik-Brücke. Po takřka 70 let tato nezisková organizace pracovala na "prohloubení spolupráce mezi Německem, Evropou a Amerikou na všech úrovních".

Americký velvyslanec obvykle hraje v tomto procesu klíčovou roli. Když do německého hlavního města dorazí nový hlavní americký diplomat, Atlantik-Brücke tradičně organizuje velký společný oběd.

Když vloni pozici převzal Richard Grenell, existovaly plány přivítat jej podle zmíněného zvyku, ale Grenell si to nepřál. Neměl zájem.

Odmítl také pozvání k projevu na setkání členů organizace koncem června. Ani nechtěl jednat na následujícím barbecue, kde byl označen za "čestného hosta". Místo toho poskytl rozhovor dvěma studentům, které se vesměs točilo kolem jeho psa a jeho významu pro život velvyslance. Pak opět zmizel.

Od té doby mezi zástupcem Donalda Trumpa v Berlíně a nejdůležitější proamerickou lobby panuje rádiový klid. Jediná věc, která zřejmě narušuje Grenellův demonstrativní nezájem, je úsilí získat moc. Když přijde na to, kdo by měl skupinu vést, americký velvyslanec si přeje mít své slovo.

Když Friedrich Merz z vládní CDU oznámil, že odstupuje z dlouhodobě zastávané pozice předsedy a navrhl jako nástupce bývalého ministra zahraničí za SPD Sigmara Gabriela, Grenell osobně zatelefonoval, aby vyjádřil svou nelibost. Organizace nicméně zdvořile odmítla jeho dopručení. Grenell nereagoval na žádost o vyjádření ke svým akcím a vzkázal, že není k dispozici pro rozhovor se Spiegelem.

Spor mezi Trumpovým mužem v Německu a nejdůležitější organizací pro transatlantickou spolupráci se může zdát poněkud bizarním detailem politického života v Berlíně, ale jde také o symptom stavu německo-amerických vztahů, které se v posledních měsících rekordně zhoršily. "Je tu krize v americko-německých vztazích toho typu, jaký bych naší době nikdy neočekával," říká Nicholas Burns, bývalý americký velvyslanec při NATO a zahraničněpolitický poradce prezidentského kandidáta Demokratické strany Joe Bidena.

Německo se stalo antitezí Trumpovy Ameriky - tolik je z Grenellových tweetů jasné. Konflikt se soustředí na konkrétní zájmy a politická témata, ale samozřejmě je ve hře také osobní chemie mezi Trumpem a kancléřkou Merkelovou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8833

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019