Americká Demokratická strana podporuje pronásledovaný maďarský klub

23. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Maďarské komunitní centrum Auróra podpořili počátkem týdne svým dopisem tři zástupci americké Demokratické strany. Budova je místem, kde se setkává řada maďarských občanských sdružení, a je také sídlem mnoha na vládě nezávislých občanských sdružení. Místní úřady v budapešťské čtvrti Jozsefváros v posledních dvou letech již několikrát Auróru uzavřely.


Manažeři klubu se pokaždé obrátili na soud a Auróra mohla opět otevřít, protože uzavření proběhlo v rozporu se zákonem. Sára Botondová, starostka čtvrti, tvrdí, že problémem není občanská společnost, ale klid místních obyvatel. "Je to drogová farma. Měla by být brzy uzavřena," prohlásila politička v rozhovoru pro RTL News.

Naposledy bylo komunitní centrum uzavřeno počátkem srpna, protože proces z minulého roku se protáhl až do léta.

Podle Maďarského helsinského výboru místní úřady uzavírají klub pravidelně na základě podvodných obvinění a falešných důvodů, jako napříkald špatné datum nájemní smlouvy.

Před dvěma lety americké velvyslanectví v Budapešti protestovalo proti uzavření Auróry. Vyjádřilo názor, že úřady zavírají klub jedině proto, že občanské aktivity zde provozované jdou proti vládní propagandě. Tento pohled sdílí také tři zástupci americké Demokratické strany, kteří letos v létě přijeli do Budapešti a navštívili komunitní centrum. Postavili se za klub v otevřeném dopise.

Senátor Bob Cardin tvrdí, že místní úřady považují tento typ aktivit za hrozbu a jejich strategií je udržet klub zavřený s pomocí právních nástrojů. Zástupci strany ovšem poznamenávají, že maďarské vládní strany v roce 2017 schválily zákon, který umožňuje stigmatizovat občanská sdružení finančně podporovaná ze zahraničí jako "organizace zahraničních agentů". - Starostka Botondová prohlašuje, že nebude na dopis Američanů reagovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5715

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019