Francouzská policie "odvrátila útok levicových extrémistů na summit G7"

21. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Francouzské úřady zatkly pět osob podezřelých z plánování útku na víkendový summit skupiny G7 v Biarritzu. Jednání skupiny je magnetem po levicová protestní hnutí.


Pět lidí bylo zadrženo ve Francii kvůli podezření z plánování útoku na víkendový summit. Podezřelí, kteří zahrnují antikapitalisty "černého bloku" (black block), byli zatčeni v pondělí za zveřejňování zpráv podněcujících k útokům na hotel, v němž budou během jednání ve dnech 24.-26. srpna ubytováni četníci. Čtyři ze zadržených byli v úterý propuštěni.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který je hostitelem třídenního summitu globálních lídrů, varoval, že bezpečnostní opatření v Biarritzu budou "bezprecedentní".

Letovisko se o víkendu promění v pevnost. Vlaky tady ani v okolních stanicích nebudou stavět a letiště bude uzavřeno.

Na ochranu lídrů a delegací bude údajně nasazeno nejméně 13 000 příslušníků bezpečnostních sil.

"Cílem je dosáhnout maximální bezpečnosti s minimem narušení. Nebudeme tolerovat žádné nepokoje. Pokud k nim dojde, odpovíme," prohlásil v úterý ministr vnitra Christophe Castaner.

Navzdory bezpečnostním opatřením plánují levicoví aktivisté shromáždění v nedalekém Bayonne, s Macronovými portréty odcizenými ve veřejných budovách po celé zemi a s heslem "Sundejte Macrona".

Hotel du Palais v Biarritzu postavený chotí císaře Napoleona III. Evženií byl rekonstruován s náklady ve výši 60 milionů eur.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6192

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2019